R2-D2 kolumna Social Justice RPG

Social Justice RPG

 

Od skora ima po internetu fotke sa twittera gde lik pita kako to da su svi ratnici socijalne pravde, nema magova, ili lopova. Iako ustinu se ti termini ne koriste, postoje i razne druge klase diljem RPG-a koji se zove Social Justice.

Social Justice Thief

Za divno čudo, postoji i čitava klasa jedna koja nije u potpunosti prezriva i ogavna u ovoj skupini. Čak je i dopadljiva. SJT su moderni Robini Hudovi koji žele da izjednače teren direktnim aktivnostima na polju redistribucije sredstava. Nisu preterano česti, ali tu je čuven slučaj Hamze Bendeladža koji je opustošio 217 američkih finansijskih institucija I novac razdelio dobrotvornim organizacijama iz Palestine.

Biti Robin Hud je vrlo neisplativo, čini se, pošto nema mnogo primera, a sigurno nisu poznati kao gorepomenuti. Da ne govorimo o tom što je gospodin Bendeladž osuđen na petnaest godina zatvora. Mislim da razumem zašto je to neprimamljivo mnogima.

Social Justice Mage

Ovo je zapravo zlo i naopako u celoj bulumenti. U pitanju su visoko talentovani, i odlično trenirani spin-doktori koji sa svih mogućih medija, često kao gosti kojekakvih emisija, konstantno prodaju one besmislice koje zovu idejama. Užasavajući momenat ovih ljudi jeste u tome što ono što oni govore deluje ako da ima savršenog smisla dok govore. Nekoliko trenutaka pošto završe, logika njihovih reči će ispariti, ali ukoliko uspeju da prikuju čovekovu pažnju samo malo duže, veoma teško će se iko osloboditi čini koje su bačene na njih.

Social Justice Cleric

Da li ste ikada videli duboko religioznog popa? Koji čak i veruje u svaku od onih bajke koje izgovori? E, pa, SJC su gotovo istovetni. Njihovo propovedanje je nesnosnije i gore od onog koje sprovode magovi, jer njima nije cilj da preobrate, već samo da iznose svoju „tvrdu istinu“.

Bolji opis nego popovi bi bio „partijski komesari“. Sve SJ klase su levičarske. SJC je obavezno duboko uveren u ispravnost levice, diči se svojim komunističkim stremljenjima, i obavezno dodaje da je on marksista/trockista, nikako staljinista. (Zato što, izgleda, ima veze koji su komunista…)

Klerici imaju posebnu moć koja proističe iz njihove duboke spiritualne veze sa likom i delom Karla Marksa – vikni „fašista!“. Kada god klerik čuje nešto što mu nije po volji, istog trenutka poviče kako je sagovornik zapravo fašistički ološ koji treba da se stidi što ne misli isto kao naš cenjeni trockista. Ova sposobnost je napredna verzija sposobnosti koje imaju sve SJ klase – vikni „ti narušavaš moja prava!“

Social Justice Paladin

Kada u majušni mozak običnog ratnika, natrpate mnoštvo velikih ideja, dobijete paladina. Jako simpatični ljudi, njihov mozak je toliko okupiran „idejom“ da nisu sposobni da razmišljaju ikako, a posebno ne trezveno.

Tako, paladini nemaju problem sa tim da napadnu beskućnika koji prosi na ulici zato što ne može svom psu da priušti kvalitetan život. Te psa otmu, a prosjaka prebiju. Ili da zapale

Hands! Vidiš li onog Social Justice idiota tamo?
-Da, gospodine.
-Ja ne želim.
-Razumem.

auto slučajnog prolaznika jer njihov kandidat nije pobedio na izborima…

Zašto je svaka od ovih, ali i drugih klasa koje se bore u Social Justice RPG-u ogavna?

Zato što je sve to odavno prestalo da bude išta više osim ismevanja stvarnih principa socijalne pravde. I dok sve vreme govore o nekim principima jednakosti i egalitarijanizma, svi učesnici ove šarade zapravo prikriveno terorišu svakoga ko im nije po volji iz ovog ili onog razloga. I to je tada pravedno, jer zaboga, ta grupa koju oni progone je kriva za nešto iz prošlosti.

Javljaju se paradoksi da se na istom skupu pojavljuju borci za prava žena, ali i oni za odobravanje šerijatskih pravila u sekularizovanim državama. Ili oni koji smatraju da je opravdano nazvati svakoga ko im se ne dopada fašistom samo zato što nije ono što im se dojmi.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author