R2-D2 kolumna Novi doktor treba da bude žensko!

Ukoliko ostatak urednika odluči da je ovo prihvatljivo za objavljivanje, u budućnosti vas čeka još ljutitih tekstova na sve što smatram besmislicom, a da ima veze sa dragim nam žanrovima. Kolumna će nositi ime najcenzurisanijeg lika u istoriji kinematografije. Pošto uvek ima nekih nenormalnih stvari koje nas okružuju, a ponajviše jer ja nisam najpristojnije biće u postojanju, očekujte psovke, uvrede i politički nekorektan govor.

Novi doktor treba da bude žensko!

U prvoj verziji ovog teksta je ovaj pasus služio tome da ja ispraznim svoju frustraciju ovom rečenicom da bi ostatak teksta bio čitljiviji i prihvatljiv za objavljivanje. Uključivao je moje iskreno mišljenje o psihofizičkim kapacitetima osobe koja bi izgovorila onu rečenicu iznad. Bilo je veoma grafičko. Una je rekla da se neće objaviti takav tekst. I dalje tugujem. Šmrc. Nazad na temu i razloge zašto sumnjam u ranije spomenute kapacitete osobe koja je kadra da izrekne ono iznad.

Doktor je definisani lik koji je nastajao poslednjih 55 godina. I izvanredan je. U dosadašnjem postojanju je verovatno prikazao svaku ljudsku osobinu osim pohlepe. Usput, on je izvanredan uzor svakome ko pogleda seriju. Došao je kući kroz 5 milijardi godina privatnog pakla samo da bi spasao svoju najbližu prijateljicu od smrti. Imao je priliku da ostavi najvećeg neprijatelja svog naroda da umre u užasavajućim mukama, ali to nije uradio.

Možda je od toga što prikazuje kakav neko treba da bude značajnije to kako se ponaša kada pukne i pretvori se u ono sličnije svojoj ratobornoj inkarnaciji. Tako je našao način da ipak izbegne istrebljivanje dve najveće rase u istoriji svemira, ili da ipak pokuša da jednu od njih spasi sigurne autodestruktivne propasti, iako je taj pokušaj propao jer Daleci (pokušao sam da sastavim dobru rečenicu, i onda shvatio da je „jer Daleci“ sasvim dobro objašnjene za onu epizodu sa Empajer Stejt zgradom). Doktor mrzi, iskreno i nepatvoreno – mrzi Daleke i mrzi Vremenske Gospodare. I ipak će učiniti sve da spasi i jedne i druge.

Ono što ni u jednom trenutku nije pokazao nije bila niti jedna jedina mikroskopska naznaka da bi ikada bio, želeo da bude, ili jeste bio žena. Što bi koje kude bilo poznato nekome ko putuje kroz čitav prostor i vreme, i u direktnoj je telepatskoj vezi sa transdimenzionalnim organskim kompjuterom koji može da se kreće kroz vremenski tok. Ili, kako je Seksi to jednom lepo sročila, uvek ga je vodila tamo gde treba da bude, makar on to i ne želeo. Rekao bi čovek da je htela da ga upozna sa njime samim drugog pola. Bilo bi joj smešno. Svima bi. Čak bi se i onaj Sontarac iz bande Očenaš nasmejao. Verovatno posle zasuo oba tela granatama, ali to je problem sa Sontarcima.

Za sve vas libtarde koji će da krenu da kukaju: „Ovo je 21. vek!“, „Prava žena!“, „Jednakost!“, „Ravnopravnost!“, >>upiši komentar koji misliš da je prikladan<<…

Da, 21. vek je. Ljudska rasa i dalje postoji u dva pola, od kojih je jedan optužen za sve što je loše i nužno mora da se omalovažava. Ma koliko vi to verovali, muškarci nisu svi užasni zlikovci. Isto kao što nisu ni sve žene brižne i dobre osobe. Ova šminka koju sete navukli da vas prikaže kao dobročinitelje pada već na vašim argumentima.

Ako biste da se borite za prava potlačenih žena, onda tražite da Doktora glumi Kenijka kojoj su užarenim predmetima sakatili grudi kako ne bi privlačila pažnju muškaraca, pa je silovana sa 14. A ne da ga glumi Megi Smit (Odlična glumica, iako nevezano za temu). Ili neka to bude neka žena iz Južne Afrike kojoj su odstranili klitoris jer njime priziva đavola sebi. A možda da to bude Indijka koju je brat/otac/stric/dever/ujak polio kiselinom jer je na neki glupi način obeščastila porodicu. Mada, možda je bolje da to bude neka Maorka sa tetovažama po celom licu. Ili, da ne vređamo vaše senzibilitete, neka bude belkinja. Predlažem da ima pirsinge po celom licu i dugačke nokte sa crnim lakom, dužine kao polovina njenog prsta.

Posto se vama nijedna od ovih navedenih potlačenih grupa ne bi dopala za „Doktorku“, uklonite se natrag u rupu iz koje ste ispuzali! Ne borite se vi za pravdu, već za to da svoj ego nahranite tek toliko da možete mirno da spavate jer ste „učinili nešto važno za svet“.

„Ali znaš, žene su jednako talentovane i kvalitetne u glumi…“

Jesu, ne sporim, napravite likove koji će biti ženski i pokazati koliko su to žene dobre, ne otimajte muške likove. Dajte sposobne ženske likove! Napravite ih sami. Nemojte otimati ono što već postoji jer, eto, nešto mora nekome da se da.

Jer, ako neka uloga mora ženama da se da, zašto se ne bi snimila nova verzija Pedeset nijansi sive. Glavni lik biće Endru Stil, koga će pod svoje podvesti Kristina Grej deset godina starija koja će se pokazati kao kontrolom opsednuti psihopata sa istorijom agresije. Hej, ovo bih možda i gledao zapravo… Ne, ipak ne. Setio sam se koliko je to užasna knjiga, sumnjam da bi ovo i prišlo tome da bude dobro.

Hoćete jake i uticajne ženske likove, stvorite ih. Netačno je da arhetip ne postoji. Problem je u tome što vi ne želite ženske likove. Vi hoćete da žene igraju muške uloge, samo da biste dokazali poentu. I time je sasvim gubite. Stoga, ako vam se petlja po postojećim heroijima, opravdajte to. Ne izmišljajte borbu za jednakost, ako se za jednakost ne borite.