Rat u očima satire

 

ŽANR: vojna fantastika/naučna fantastika/satira

ORIGINALNI NAZIV: Legija nepromočivih

IZDAVAČ ZA REGION: Forma B

AUTOR: Željko Pahek

ZEMLJA: Srbija

GODINA IZDAVANJA: 1985.
OCENA:

 

U poslednje vreme, izdavač Forma B se trudi da popularizuje domaće stripove i stripadžije. Otuda i reprint ovog vanvremenskog dela. Uz Ket Klou naš najčuveniji strip. Izlazio je osamdesetih u Spunk novostima, zatim ga je izdao Tardis, ali prvi put imamo svih šezdeset strana kompletno u boji. Izdanje koje oslikava domaći strip, oduvek nabijen humorom ili pre bih rekao…

Satirom – književnom formom kojom se metodično ismeva pojedinac, grupa, država ili vlast. Često se koristi kao instrument borbe sa političkim neistomišljenicima. Satirične karakteristike sadrži i grčka književnost, recimo, antička komedija i Aristofanovi napadi na Kleona i Sokrata. Međutim, tek su rimski književnici unapredili satiru u posebnu književnu kategoriju koju odlikuje raznovrsnost sadržaja, a katkad i forme (dijalog, pripovetka, anegdota, ukrštanje poezije i proze). Tit Livije opisuje sature kao dramske predstave, koje su osmišljene da bi se umilostivili bogovi tokom epidemije kuge, i koje su predstavljale spoj pesme, muzike i plesa. Sature su uticale na ekspanziju rimske bufonerije, a uz nju se razvila i poludramska satira: autorov stav, anegdotičan, ciničan ili moralistički, na ovovremene društvene, književne teme ili razumljivo orijentisan na ljudske manjkavosti. Rimski spisi tvrde da je prvi pisac satira u stihu bio Enije, ali u njima nije bilo invektive ili ličnih napada. Gaj Lucilije se prvi u potpunosti posvetio toj književnoj formi, i dao joj njen lični identitet. Svi potonji pisci satira su ga smatrali začetnikom tog književnog pravca.

Željko Pahek – tvorac naučnofantastičnog stripa Astro-iđani. Jedan od utemeljivača umetničke grupe Beogradski krug 2. Radio na serijalima Džeremaja i Tornjevi Boa Morija. Uradio nasloŽeljko Pahek,vne stranice naučnofantastičnih knjiga za pisce kao što su: Robert Hajnlajn, Filip K. Dik, Artur Klark, Daglas Adams (uključujući i Autostoperski vodič kroz galaksiju), Teri Pračet, Tim Pauers, Kejt Roberts, Frederik Pol, Robert Silverberg, Boris i Arkadij Strugacki, Teodor Sterdžen, Ursula Legvin, Fred Hojl, Semjuel Dilejni, Greg Ber, Stanislav Lem, Džejms Bliš, Kliford Simak, Leri Niven, Kristofer Prist. Više puta nagrađen tokom karijere.

Ova priča je potpuno u maniru Dobrog vojaka Švejka. Kroz niz povezanih skečeva naredniku Cukeru dva rovovska spadala Fircik i Gerecki zagorčavaju ratni život. Glavni protagonisti su okoreli kockari, i koriste svaku priliku za masnu opkladu. A to nije nimalo lako negde u zaboravljenom delu ratišta Eurotanazije, u jednom trenutku čak ostaju i bez svojih odrpanih Armani uniformi. Četvrti svetski rat, a samo su škorpije evoluirale u škrombije. Čovek se vratio katapultovima.

Izuzetno delo, mračna satira sa karikaturnim crtežom, osuda rata. Sa obzirom kada je stvoreno delo, autor kao da je predvideo budućnost i događaje na ovim prostorima. Iako u formi skeča, priča pokazuje svu bedu i jad koje rat donosi. Upravo ta prenaglašenost karikaturnih likova ističe svu besmisao rata, autor to vešto razbija šalama. Tako da ipak uprkos teškoj temi ne skidate osmeh sa lica.

Veliko delo srpskog stripa, biće vam žao ako ga ne nabavite, barem koliko i meni što nije makar malo duže. Podržite nastojanja Forme B da vam predstavi svetsko a srpsko kupovinom izdanja. Nećete dugo čekati na moj novi tekst, obezbedio sam materijal za pisanje, jer znam da imam fanove.