Ratovi zvezda: Dart Bejn trilogija

 

 

Autor: Dru Karpišin
Izdavač: Del Rej
Godina izdanja: 2006, 2007, 2009
Zemlja porekla: SAD
Ocena: 7

 

 

Ima mnogo romana koji pripadaju ovom serijalu, tačnije 265 rečeno, plus minus deset ili dvadeset. Od romana smeštenih u Staru Republiku do Novog džedajskog reda. Naravno, kad je Miš kupio Lukasfilm svi oni su proglašeni nekanonski, ili nevažeći, a najbolji su svrstani u Legende, dok je Miš krenuo u izgradnju svog kanona. Ali to je priča za drugi put.

U te legende sada spada i ova trilogija iz pera kanadskog pisca scenarija, scenarija za video igre i romana. I ona se sastoji od:

1. Put ka uništenju (Path to Destruction)
2. Pravilo dvojke ( Rule of Two) I
3. Dinastija zla (Dynasty of Evil).

Iako romani sada pripadaju Legendama, i dalje ih vredi pročitati.

Ova trilogija nam donosi priču iz hiljadu godina pre Pada Republike. O čoveku zvanom Desel, koji je rudar u jednom od najgorih rudnika u Galaksiji. On je u svojoj biti kavgadžija i sve u svemu čovek sa velikom mržnjom u sebi.

Kad sticajem okolnosti ubije vojnika Republike, on nema drugog izbora osim da beži u vojsku Bratstva tame, tj. vojsku sita. U to vreme siti su bili brojni koliko i džedaji. Posle jedne neposlušnosti, odvode ga pred sita, koji odmah prepoznaje njegov potencijal, i šalje ga na Koricama, planetu na kojoj se nalazi akademija sita.

Odatle kreće jedna fantastična priča o negativcu epskih proporcija. Jer, Bejn se smatra jednim od najuticajnijih sita pored Revana, Plegijusa i Sidijusa. On je bio sit koji je ustanovio pravilo da sita uvek treba da bude dvoje.

Dvoje treba da ih bude, ni više, ni manje. Jedan da otelotvoruje Moć, drugi da čezne za njom.

Put ka uništenju nam donosi Bejnov put od rudara do sita. Radnja ove knjige je mnogo sporija od druge dve, i pisac nas polako uvodi i otkriva svet sita. Sve do momenta gde roman uđe u svetlosnu brzinu.

Moć je samo sredstvo do kraja, ona nije sam kraj.

U prvom delu ovog romana mi prolazimo kroz njegove teške godine, ali i još težu obuku. Pisac nam na virtuozan način opisuje i dočarava sam svet sita.

Samo nekoliko bića u celoj Galaksiji ikada dobiju ono šta zaslužuju.

Ova knjiga je temelj cele trilogije i Karpišin je odradio fantastičan posao sa njom. Upoznaje nas sa plejadom zanimljivih i izuzetnih likova. Što dobrih, što loših, iako je akcenat uvek na ovim drugim.

Jednakost je laž. Mit da umiri mase. Pogledaj oko sebe i videćeš tu laž za ono što stvarno jeste. Ima onih koji su moćni, onih sa snagom i željom da vode. I onih kojima je suđeno da prate. Onih koji su nesposobni za bilo šta osim da služe, i koji su osuđeni na bednu i beznačajnu egzistenciju.

Klimaks cele priče je fantastičan. Bejnova želja da iskoreni sve site je možda čak i veća od želje džadaja. Što se tiče samog kraja, on je takav krešendo da se retko koji može meriti sa njim.

Ubijanje bez razloga i dobiti je sitno zadovoljstvo sadističkih budala.

Bejn se, za razliku od Vejdera, tih reči i drži, on ubija samo kada je to preko potrebno. Sa sitima se ne obračunava brutalnom snagom već podlošću. Tera ih da sami sebe unište.

Pravilo dvojke je priča o njegovom podučavanju učenice i ličnom potragom za još većom moći.

Zlo je reč koju koriste neznalice i slabići.

Radnja ovog romana je u razdoblju od deset godina. Počinje nekoliko momenata po završetku prve i posle skače deset godina u budućnost.

Na samom početku romana, Bejn upoznaje devojčicu od deset godina u momentu u kom je ona ubila dva džedaja u svom besu. Zbog velikog potencijala, uzima je za svoju učenicu.

Tamna strana je u opstanku. Ona je u oslobađanju svoje unutrašnje Moći. Ona veliča snagu pojedinca.

Ovom knjigom ostavljamo likove iz prošle knjige i upoznajemo nove. Zana (devojčica) je jedna od njih i tokom knjige izrasta u moćnu čarobnicu sita. I taj njen put je pravo zadovoljstvo pratiti, jer ne dozvoljava da je ništa ne pokoleba u tom njenom nastojanju.

Čast je nagrada za budale. Slava nije ni od kakve koristi mrtvima.

Dinastija zla nam donosi priču o konačnom sukobu između učenice i učitelja, između Zane i Bejna. Jer samo njegovom smrću ona može postati pravi i istiniti sit.

Oni koji prate put Tamne Strane vide istinitost svoga ropstva. Mi vidimo lance koji nas vezuju i zadržavaju nazad. Mi verujemo u snagu pojedinca da slomi te lance. To je put ka veličini. Samo ako smo slobodni možemo dostići svoj puni potencijal.

Ova knjiga je na najbolji mogući način zatvorila i zaokružila priču o Bejnu. Ni jednog trenutka vas ne ispušta iz svog stiska, tera vas da okrećete strane sve dok ne dođete do samog kraja.

Znanje je moć, Bejne. Moja svrha je da ti dam to znanje. Na tebi je da shvatiš kako da ga iskoristiš.

Dru Karpišin je ovom trilogijom odradio mamutski deo posla, ne samo za ljubitelje franšize, već i za samu franšizu. I nema nikakve veze što knjige više nisu deo zvaničnog kanona.

On nam u ovoj trilogiji daje uvid u svet sita već i u samu njihovu filozofiju. A samim time nam i otkriva pravu razliku između sita i džedaja.

Džedaji sami sebe vezuju lancima poslušnosti; poslušnosti Džedajskom savetu; poslušnosti Učiteljima; poslušnosti Republici. Oni koji prate Svetlo čak veruju da treba da se pokore Sili. A da oni samo budu instrumenti njene volje, robovi većeg dobra.

Ova trilogija, dragi moji autostoperi, toliko je dobro napisana da je ne moguće izabrati koji deo je bolji od kog. Ako ste ljubitelj Ratova zvezda ova knjiga je obavezno štivo. Ali sam uveren da će se svideti i onima koji to nisu. Nažalost, trilogija nije prevedena na srpski tako da smo osuđeni da je čitamo na engleskom. Ali to je mali korak unazad, jer stvarno zaslužuje deset zvezdica.

About Author