Vesela veštica Nika na čaju sa AVKF-om

 

Pisac za decu Lela Stojanović nakon uspeha Vesele veštice Nike obradovala nas je nastavkom romana. Ovog puta u Dečijem kutku Vodiča družimo se sa Veselom vešticom Nikom i zlom Kjarom.

 

 

1. Magična rečenica koja za tebe svet čini najlepšim mestom?

– Teško pitanje. Ja ne znam tu rečenicu, ali znam da činjenje dobrih dela čini svet predivnim mestom i da su reči „Hvala“ i „Molim“ čarobne.

2. Kako nastaju knjige za decu?

– Nastaju čarolijom u kojoj učestvuje neko koga zovu pisac, a taj pisac zna da zapisuje čaroliju i magiju i da sve to pretvori u knjigu za decu.

3. Nakon uspeha Vesele veštice Nike šta nas očekuje u tvojoj novoj knjizi Vesela veštica Nika i zla Kjara?

– Očekuje vas pregršt novih avantura, dogodovština i peripetija Vesle veštice Nike i mačke Veki u susretima i sukobima sa zlom vešticom Kjarom u gradiću Šmeku. Vesela Nika se ne predaje i dalje je na visini ZADATKA i na kraju, dobro ipak pobeđuje zlo i otkrivamo da je najveća magija u činjenju dobrih dela. A kada je meni kao piscu stigla knjiga u papirnom obliku i kada sam je nanovo pročitala, rekla sam „Vauuuu pa ova moja knjiga ne samo da je poučna i zabvna, ona i leči“. I verujem da je stvarno tako, jer ako primenimo ono što se u njoj navodi, zagrljaj, smeh, činjenje dobrih dela naše zdravstveno stanje mora biti bolje ili ako je dobro, ostaće na tom nivou.

4. Da li su pisci za decu velika deca pa tako dobro razumeju šta deca žele da pronađu u knigama?

– O da, svakako. Sećam se da je za mene jednom prilikom, jedna moja poznanica rekla da se čudno ponašam. A u stvari je to bilo to, ja sam bila samo jedno „Veliko dete“.

5. Koje su bile tvoje omiljene dečije knjige kad si bila dete?

– Bilo ih je puno, ali evo onih kojih se trenutno sećam i koje i danas povremeno pročitam: „Doživljaji mačka Toše“ – Branko Ćopić, „Hajdi“ – Johana Špiri, „Mali princ“ – Antoan de Sent Egziperi, kao i knjige pesama za decu Dobrice Erića, Jovana Jovanovića Zmaja , Dragana Lukića itd.

6. Koliko je važno za decu da čitaju i maštaju?

– Veoma, jer se čitanjem i maštanjem odrasta u pametne i divne ljude.

7. Gde mogu da se nabave tvoje knjige?

– U svim Delfi knjižarama širom Srbije i regiona, kao i putem Laguninog sajta.

8. S kim bi volela da popiješ kafu ili čaj iz bilo koje epohe?

– Sa Nikolom Teslom.

9. Ko su tvoji književni uzori?

– Jovan Jovanović Zmaj, Dobrica Erić, Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Jovan Dučić , Dragan Lukić , Paulo Koeljo i mnogi drugi.

10. Često učestvuješ na dečijim festivalima. Koliko je bitno za pisca da bude blizak sa svojom publikom?

– Mislim da je jako bitno uspostaviti tu nevidljivu nit bliskosti. Jer deca vole nekog pisca zbog njegove knjige, ali bude i obrnuto, zavole knjigu jer im se zbog nečega dopao pisac.

11. Tvoja poruka našim najmlađim čitaocima koji vole fantastiku?

– Čitajte i budite FANTASTIČNI.

About Author