Samurai Rebellion (1967)

Samurai Rebellion (上意討ち 拝領妻始末) jedan je od filmova koji su presudno uticali na moje interesovanje za japansku kinematografiju. Po kvalitetu uporediv je sa bilo kojom Kjubrikovom tvorevinom, odnosno, u pitanju je paradigma besprekorne režije i dramaturgije, koju bi trebalo koristiti u nastavne svrhe: možda bi tada domaći reditelji shvatili kako se barata sa filmskim medijem? Prizori i kadrovi; sve je savršeno ukomponovano u jednu besprekornu celinu.

Ono što je još lepše jeste što estetika služi kao osnova za prikazivanje istinski ljudske i subverzivne priče; sam Masaki Kobajaši (Kwaidan) poznat kao je tihi otpadnik u japanskoj kinematografiji (nikada tako popularan kao Kurosava), koji se protivio strogom formalizmu i militarizmu svoje kulture; za vreme rata zalagao se za pacifizam, a kako je mobilisan u vojsku, odbijao je sva unapređenja i sam kraj rata dočekao kao običan vojnik, pruživši tako tihi otpor svemoćnoj mašini koja upravlja našim životima.

Ovaj film subverzivan je na isti način; nisu u pitanju grozomorni splatter, odvratne scene, krvava mučenja, telesne tečnosti koje šikljaju na sve strane, kopro-, nekro-, pedo- i slične -filije (vidi pod Pink Flamingos i sličan treš koji u svoju banalnost učitava dublje značenje), već pre svega jedna priča o odnosu čoveka i autoriteta; da li ćemo radije učiniti ono što je moralno, bez obzira na posledice, ili ćemo se povinovati višoj instanci? Poslušništvo je u japanskom društvu veoma bitno, a hijerarhija se ne dovodi u pitanje; stoga radnja ovog filma još više privlači pažnju. Ono što je već očito jeste to da se ova priča, u prenesenom smislu, odnosi na sve nas.

Isaburo Sasahara (u fantastičnoj glumačkoj kreaciji Toširea Mifunea) najveštiji je mačevalac svog kraja i vazal daimjoa klana Aizu; on živi u nesrećnoj braku bez ljubavi. Jednog dana, stiže naredba da se daimjoova konkubina (majka njegovog sina), proterana sa dvora, mora udati za Jogoroa, Izaburovog sina. Isprva to odbija; ipak, na kraju prihvataju daimjoovu odluku i lepa i nadasve plemenita Ići postaje deo porodice. Na kraju, ona i Izaburov sin se zavole i dobiju kćerku; stari mačevalac dirnut je njihovom ljubavlju. Međutim, daimjoov naslednik umire; novi naslednik je sin Ići. Daimjo zapoveda da je vrate dvoru; Sasahare, otac i sin, uprkos protivljenju ostatka svoje porodice, odlučuju da to ne dopuste…

Zaplet, prepričan, uopšte ne može dočarati efekat koji ovaj film ostavlja na gledaoca; mene je fascinirao, oduševio i potresao do te mere da sam skoro zaplakao na kraju (ja, bezosećajan!); tiha hrabrost i otpor nepravdi koje ispoljavaju glavni junaci veoma su dirljivi i svako od nas može sa time korespondirati; štaviše, mislim da ovaj film prenosi jednu izuzetno važnu poruku svima nama. Nadasve ga preporučujem svima; samo me je još više učvrstio u uverenju da Kobajaši-san spada u red najboljih svetskih režisera. Arigato & sayonara!