Frojd

Ukoliko želite da ove dane karantina provedete uz dinamičnu seriju, punu misterija i akcije kroz koju se prožimaju natprirodne sile, a da pritom dobijete priliku da naučite koju reč nemačkog jezika i/ili da usavršite isti, onda Vi čitate pravi tekst, a serija „Frojd“ („Freud“) je pravi izbor za Vas!

Ipak, pre nego što krenemo, jako je bitno da na samom početku naglasimo da je ovo serija koja je predviđena za starije od šesnaest godina, jer uključuje vulgarnost, erotske scene i konzumiranje teških droga.

Kao što i sam naziv serije kaže, centralna ličnost ovog remek-dela je Sigmund Frojd, jedan od utemeljivača moderne primenjene psihologije. To je čovek koji je svojim nesebičnim zalaganjem i danonoćnim radom zadužio svet svojim otkrićima, tezama, kao i raznim eksperimentima, među kojima su se neki graničili „sa onom stranom verovatnog“. Sve je to Frojd godinama marljivo skupljao i svetu ostavio u amanet mnoga svedočenja, iskustva, mišljenja, zapažanja… ali i neke događaje koji su duboko uzdrmali temelje tadašnje moćne Austrougarske monarhije.

Priča nas vraća u drugu polovinu 19. veka, kada je Austrougarskom vladao Franc Jozef I. Carevina je još pod utiskom teškog rata u Bosni koji je odneo mnoge živote sa obe strane, ali i doneo mnoge traume, te potajnu mržnju među nekim redovima vojske. Upravo zato, Beč, kao centar monarhije i kao evropske kulture, postaje stecište mnogih ineresantnih i brutalnih tajnih društava koja ne prezaju ni od kakvog čina kako bi postigli svoje visoke, ali mračne ciljeve. U toj plejadi koja okuplja i neke od najviših austrougarskih državnih zvaničnika, pa i članove same carske porodice, izdvaja se mađarski bračni par koji čine Viktor i Sofija Sapari. Pod okriljem slobode i dobrih odnosa, Mađara i Nemaca u Austrougarskom carstvu, oni organizuju razne seanse na kojima se dešavaju čudne, neobjašnjive stvari. Medijum na tim seansama je mlada i prelepa Fler Salome ( koju maestralno tumači švajcarska glumica Ela Rumf). Fler je manje-više silom prilika deo ovih okupljanja, jer ima izvesne talente o kojima mnogi mogu samo da sanjaju.

Sudbina na čudan način spaja Fler Salome i Sigmunda Frojda (sjajni Robert Finster) jedne noći i od tad, pa sve do kraja serije, njih dvoje postaju najbitniji akteri u događajima koji slede. Frojd biva fasciniran ličnošću i misterijom kojom zrači Fler, te se upušta u avanturu koja će ga kasnije koštati mnogo, ali koja će mu nesumnjivo doneti ogromno lično i profesionalno iskusvo. Našem glavnom junaku u pomoć stižu dva visoka vojna funkcionera u Beču, simpatični Pošaher i inspektor Kiš, čovek čija priča i gubici iz ratova u Bosni čine ovu priču još zanimljivijom i zagonetnijom.

Šta se dešava u nekima od mnogobrojnih bečkih kutaka i ko se sa kakvim namerama tuda kreće? Na koje načine porodica Sapari uspeva da potrese tada moćnu Habzburšku monarhiju, koja okuplja toliko različitih kultura, vera, nacija, ali i davno zaboravljenih sekti? Ko je moćna Taltos, stara mongolska boginja, koja je sa Hunima došla na prostore Panonske nizije i postala najveći neprijatelj, ali i najveći prijatelj u situacijama koje će se odigrati? Zašto bira da baš deluje preko Fler Salome i kako to da je Frojd jedini koji se ne plaši nje?

Sigmund Frojd kreće u otkrovenje jedne od najneverovatnijih zavera u istoriji Evrope i sveta, ali i u nemilosrdnu borbu sa nepoštednim ljudskim i neljudskim neprijateljima kojima će biti okružen, gde će njegova ingenioznost i lucidnost u nekim momentima dostići savršenstvo ljudskog uma. Da li će Frojd uz pomoć svog magičnog i često nerazdvojnog „pomoćnika“ – kokaina, uspeti da spasi Austrougarsku monarhiju i zanosnu Fler, otkrijte na Netfliksu, u seriji „Frojd“!

Želimo Vam dobro zdravlje i užitak u seriji!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author