Serija kalkanski krugovi

Prva epizoda serije ,,Kalkanski krugovi” emitovana je premijerno 13. marta ove godine na Superstar TV televizijskom kanalu. Nedelju dana kasnije, televizijski kanal RTS 1 takođe je započeo prikazivanje ove serije. Nakon završetka prve sezone, ,,Kalkanski krugovi” izazvali su lavinu pozitivnih reakcija kod gledalaca te im treba posvetiti nekoliko reči.

Radnja serije odigrava se na dve lokacije, u Beogradu i u selu Dol. Arhitekta Dejan Matić je otac Mione Matić, problematične devojke koja je upala u loše društvo. U želji da izbavi ćerku iz opasnog okruženja, odlučuje da se sa njom preseli iz Beograda u rodno mesto svog oca, selo Dol. Ipak, tamo ne pronalaze spokoj, već se suočavaju sa raznim misterijama i tajnama. Šuma Zabran, kalkanski krug u kome su nekada živeli gubavci, je zabranjeno mistično mesto u ovom selu na koje se ne sme kročiti. Međutim, nepoznati investitor, Maksa, dolazi u Dol i želi da uništi Zabran kako bi izgradio kompleks hotela. Dejanov stric, Velibor Matić, odlučan je da spreči uništenje mističnog Zabrana. Meštani Dola nisu jednoglasni te sudbina ove sablasne šume ostaje neizvesna.

Serija je spoj trilera, drame i horora. Prvo je planirano da se nazove ,,Zabran”, ali je na kraju dobila ime ,,Kalkanski krugovi”. Snimana je u Šumadiji, blizu Aranđelovca, u selu Jelovik. Premijerna i, za sada, jedina sezona sastoji se iz 10 epizoda u trajanju od 45 minuta. Emitovanje na televizijskim kanalima je završeno, ali se serija može odgledati na internetu. Glavne uloge tumače Vojin Ćetković (Dejan Matić), Ivana Zečević (Miona Matić) i Žarko Laušević (Velibor Matić). Ostale likove glume razni poznati glumci poput Milutina Mime Karadžića (Bora), Nataše Ninković (Vera Jakovljević) i Vesne Čipčić (Gordana Jakovljević), ali i noviji kao što su Pavle Mensur (Bojan), Nina Nešković (Milanka) i Bojana Stojković (Saša).

,,Kalkanski krugovi” uplašiće vas, rasplakati, nasmejati i oduševiti. Tema je nesvakidašnja i pravo osveženje u moru srpskih serija sa sličnim ili gotovo istim zapletima. Pored fantastičnih i horor motiva, serija se bavi i položajem dece sa posebnim potrebama što doprinosi njenoj vrednosti. Kulminacija radnje je nepredvidiva, a glumci su maestralno odigrali svoje uloge. Kompleksni likovi, neverovatna atmosfera i mnogovekovne zagonetke ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Publika je oduševljena serijom. Najveći utisak na gledaoce ostavio je Žarko Laušević koji je fantastično izneo svoju ulogu. Lik Velibora mnogima je prirastao za srce. Glumica Ivana Zečević takođe je izazvala pozitivnu rekaciju publike. Iako mlada i relativno nova na sceni, odlično je dočarala ličnost jedne buntovne, gradske devojke željne istine, ali i ljubavi.

Zanimljivo je da je primećena sličnost ,,Kalkanskih krugova” sa popularnom nemačkom serijom ,,Dark” koja se može pogledati na Netflix-u. Tajnovita šuma, zapetljani odnosi više porodica, kao i radoznala grupa mladih su ono što ove dve serije povezuje. Ipak, zapleti im se u mnogome razlikuju. Neki gledaoci smatraju da i ,,Kalkanski krugovi” zaslužuju da budu gledani i izvan našeg regiona, u stranim državama. Takav poduhvat dobro bi uticao na položaj srpske scene u svetu i razvoj manje zastupljenih žanrova u Srbiji poput horora. O tome, međutim, produkcija nije govorila.

Druga seozna još uvek nije potvrđena, ali nedorečeni kraj 10. epizode i oduševljenje gledalaca najavljuju njeno snimanje. Scenarista Đorđe Milosavljević planira da nastavi seriju, ali snimanje druge sezone zavisi od producenata. U novim epizodama biće razjašnjena poslednja scena prve sezone, tajna misterioznih narukvica, bunara i kule, kao i sudbina mnogih likova. Takođe, videćemo da li će se u glumačkoj postavi pojaviti i Vesna Trivalić koju smo do sada videli samo na porodičnoj slici Matića.

Nama koji smo prvu sezonu već pogledali, nažalost, preostaje samo da s nestrpljenjem čekamo potencijalni nastavak serije i razotkrivanje svega što je ostalo neotkriveno. Vama koji se još uvek niste upoznali sa Zabranom i njegovim tajnama se preporučuje da nam se što pre pridružite. Ovo sjajno domaće televizijsko delo zasigurno će vam se svideti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.