Škola zove u septembarskoj čitaonici, septembar 2020.

Škola zove, škola zove…

Da li vam je nedostajao ovaj poziv poslednjih šest meseci? Da, znam, škola vam nedostaje i više nego što ćete priznati… Eh, lepo je to đačko doba. Možda se ne čini uvek tako, ali dobro. Znam da će vam sad biti posebno nezgodno, te maske, te malo redovno, malo od kuće. Držite se klinci, preguraćete i to, pa ćete se posle smejati. Ne može da počne škola bez problema, evo već decenijama unazad. Imao bih svašta nešto reći i u vezi sa svim ovim virusima, ali ne želim da vas bacam u mračna raspoloženja.  Ako vas zanima šta mislim, potražite me na priceizpodruma.com

Šteta što je leto gotovo, taman se malo smanjila vlaga u podrumu. Sve što je lepo kratko traje.

 

 

Između srećan i nesrećan – Adam Silvera

Započinjemo sa knjigom za mlade ili popularnije YA. Prvenac Adama Silvere se bavi rasnim pitanjem, seksualnošću, a radnju je smestio u Bronks, u jedno leto u bliskoj budućnosti. Šesnaestogodišnji Aron Soto pokušava da pronađe sreću nakon što ga je potresla porodična tragedija. Tokom leta postepeno se priseća šta znači sreća, jer mu podršku pruža njegova devojka Dženeviv, ali tu je i novi najbolji drug, Tomas, koji uspeva da natera Arona da prihvati svoju prošlost i suoči se s budućnošću. Dok se Tomas i Aron zbližavaju, Aron otkriva nešto o sebi što preti da uzdrma novootkriveno zadovoljstvo. Revolucionarni postupak izmene sećanja, koji se izvodi na Leteo institutu, možda može da mu pomogne da se popravi.

Hm, čeprkanje po sećanju, ovde može mnogo stvari da se upropasti. Hm, moglo bi biti zabavno za čitanje.

Izdavač – Publik Praktikum

 

 

Razmeđe sudbina: Recke smrti 2 – Veronika Rot

Čitao sam serijal „Divergentni“ Veronike Rot. Bilo mi je skroz simpatičan. Filmove nisam gledao. Pred vama je druga knjiga Veronikinog novog serijala.

Životima Sajre Noavek i Akosa Kerezeta upravljaju sudbine koje su proročišta objavila na dan njihovog rođenja. Jednom utvrđenoj sudbini ne može se pobeći.

Akos voli Sajru, uprkos proročanstvu koja mu govori da će umreti služeći njenu porodicu (nezgodna su ta proročanstva). A kad se Sajrin otac, Lazmet Noavek – bezdušni tiranin za koga se mislilo da je mrtav – vrati na šotetski presto, Akos je uveren da mu se kraj neminovno bliži.

Lazmet započinje divljački rat, dok Sajra i Akos očajnički i po svaku cenu žele da ga spreče. Za Sajru, to bi moglo značiti da će čoveku koji je, a možda i nije, njen otac oduzeti život. Za Akosa, to i moglo značiti da će dati svoj. Posle zapanjujućeg preokreta, oboje će otkriti da njihove živote sudbine određuju na najneočekivanije načine.

Izdavač – Urban reads

 

 

Sva Teslina deca  – Goran Skrobonja

Sad se verovatno pitate kako je ovo novitet? Možda nije kod nas, ali biće u Japanu. Izgleda da će nakon dve godina pripreme, Japanci i mati priliku da čitaju ovaj odličan roman. Baš mi je drago što je je neko u Japanu prepoznao Goranovu knjigu, kao jednu od onih, koje su vredne prevođenja. Pogledajte kako su Japanci zamislili naslovnicu Tesline dece. Predviđeno je da pisac izabere dve slike, jer će i Teslina deca biti objalvjena kao dve zasebne knjige. Kako vam se čine predlozi?  Ako niste čitali Svu Teslinu decu, toplo preporučujem.

 

Stigosmo do kraja. Znam, žao vam je što nema više novih knjiga? I meni, ali šta da se radi, žalite se izdavačima. Međutim, samo BEZ PANIKE, mogu da vam najavim da će se uskoro pojaviti fenomenalna knjiga, jednog zanimljivog domaćeg dvojca. Detalje ćete verovatno dobiti u sledećem javljanju…

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author