Skoro mogući scenario

 

ŽANR: horor / epska fantastika / postapokaliptična fantastika
ORIGINALNI NAZIV: Le Grand Mort
IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga
SCENARISTI: Režis Loazel i Žan – Blez Džijan
CRTAČ: Vensan Malije
KOLORISTA: Fransoa Lapjer
ZEMLJA: Francuska
PREVOD: Ilija Čanak
GODINA IZDAVANJA: 2007-2012.
OCENA:

Edicija koja je zaista nešto posebno, i jedan od najvećih razloga oživljavanja strip scene kod nas – Stari kontinent. Čarobna knjiga je učinila veliku stvar njenim, pokretanjem. Tu čitamo dela velikih majstora evropskog stripa, većim delom ona koji spadaju u francusko-belgijsku školu. Pojedina dela smo imali priliku i ranije čitati u domaćim izdanjima, ali neka čitamo po prvi put na našem jeziku. Normalno, važnost ove edicije se ne ogleda u tome da čitamo novo, već u tome što sadrži dela koja strip izdižu iznad puke zabave i svrstavaju ga u umetnost.

Strip albumi ubrzavaju proces u odnosu na redovne serijale i samim tim su i skuplji. Tu činjenicu ne treba zaboraviti, jer nam tek sledi kriza u izdavaštvu zbog ove grozne pandemije koja je zadesila svet. Ovo govorim da nas ne zatekne i ne pretvori se u skoro – moguć scenario iz stripa. Budite strpljivi sve će se vratiti u svoje tokove. Na kraju krajeva, ako je Blanš našla način da voli, sve je moguće.

Režis Loazel – poznat po radu na stripovima U potrazi za pticom vremena, Petar Pan i Trgovina. Takođe i po radu na animiranom filmu Mulan.

Žan – Blez Džijan – Jedan od najvažnijih strip scenarista. A ovo je naš prvi susret sa njim.

Vensan Malije – kod nas poznat po radu na stripu U potrazi za pticom vremena, ostali njegovi radovi još nisu stigli do nas.

Priča se nastavlja gde je stala u prvom delu. Svet nezadrživo srlja ka svom kraju, odnosno, Blanš ga gura u jedan skoro moguć scenario. Ljudi u teškim okolnostima su praktično zveri. Ništa bolji moralni kompas nemaju ni bića iz drugog sveta. To nam daje mračnu sliku Bretanje gde se dešava veliki deo stripa koji ovoga puta svojim kolorom boji apokalipsu. Kako priča odmiče tako dobije i pokoji svetliji ton – nade. Junaci se iznenađujuće dobro nose sa onom narodnom ’dok nekom ne smrkne, drugom ne svane’ kada saznaju istinu. Valjda previše muka kroz koje su prošli Ervan, Polin i Gael na kraju iziskuju sebičnost zarad mrvice sreće mukotrpno zaslužene. Pročitajte i prosudite da li biste vi imali vida i sluha za više od svog jada i mira.

U ovom skoro mogućem scenariju, upravo to impresionira, realnost svake situacije i postupka. Devojčica sa moćima je daleko strašnija od Demjana, recimo. Što je i istina jer je njena apokalipsa uspela. Mala mana priče je što je na trenutke razvučena i što drugi svet nije dovoljno izgrađen i pokazan. No, svakako je strip opravdao broj jedan na listi mojih najočekivanijih nastavaka. Gotovo sigurno da je i celokupna priča među tri najbolje prošle godine, pa sam vrlo zadovoljan kako mi je počela čitalačka godina. Samo da se ovako i nastavi, imaću razlog za zadovoljstvo, a samim, tim više ćete me i čitati.

Na kraju krajeva i to je skoro moguć scenario ako pogledamo kako radi Čarobna knjiga i sa kojim elanom izbacuju po otprilike trista izdanja godišnje. A nisu sami, i drugi izdavači će nas usrećiti siguran sam. A šta nam više za sreću treba od knjiga i stripova? Želim vam dobro vreme za čitanje i novac za kupovinu, ali da ne cepidlačimo, nekako ćemo se već snaći. Savetujem vam da se prvo usrećite Velikim mrtvacom, da i vama godina krene pravim smerom – pa barem sa čitalačkog aspekta. To je sve narode, za danas, sutra nas čekaju nove avanture i novi svetovi. Čitamo se i pišemo!

About Author