Januarska čitaonica 2021

O, ho, ho, ho… Srećna Nova godina (i srpska i obična i kineska) dragi naši Autostoperi i Autostoperke. 2020. smo ostavili iza nas i sa ushićenjem dočekujemo novu 2021. A već početak Nove godine nam donosi nove domaće naslove fantastike koje vam toplo preporučujemo (ako se niste istrošili za poklone).

Uvalite se udobno u vaše fotelje, vežite pojaseve pa polećemo!

,,Firentinski dublet’’ Goran Skrobonja/Ivan Nešić

Iz beogradske ,,Lagune’’ nam stiže novi naslov fantastičnog dvojca Skrobonja – Nešić u kom se slobodno mešaju istorija (prava i fiktivna), stimpank i horor. Pred čuvenog srpskog pisca i (tajnog) borca protiv zla, Milovana Glišića, postavlja se nov zadatak – da uhvati ozloglašenog ubicu Džeka Trboseka. Osokoljen hvatanjem Save Savanovića, pisac pristaje. Međutim, time problem glavnog junaka tek počinju. Sudbina Srbije, Engleske i čitavog ljudskog roda dolazi u pitanje a jedinu nadu u spasenje pružaju informacije u beležnicama dva najveća umetnika renesanse – Leonarda i Mikelanđela, takozvani Firentinski dublet.
Da li će Glišić uspeti da razreši ovu misteriju na ulicama Londona i spase svet , saznajte u ovoj knjizi dvojice najistaknutijih domaćih autora fantastike.

,,Rane priče i pripovetke’’ Momčilo Nastasijević

,,Portalibris’’ nam donosi neobičnu zbirku, gde su okupljeni prozni radovi jednog od najzagonetnijih i pomalo zaboravljenih pisaca srpske književnosti – Momčila Nastasijevića. U ciklusima ,,Tamni vilajet’’ i ,,Hronika moje varoši’’ Nastasijević spaja vešto grotesku, folklornu fantastiku i uz pomoć jedinstvene, sugestivne upotrebe jezika, ponire duboko u mračne predele koji se nalaze tik do onog što nazivamo našom realnošću.

Ako želite da čitate klasične priče fantastike (a još i domaće!) onda je ova knjiga baš za vas.

,,Princeza u oblutku’’ Ranko Pavlović

Bajka uz mit, predstavlja osnov fantastične književnosti, iz koje su se kasnije razvili svi žanrovi. Ipak, bajke nastavljaju da se pišu, što dokazuje i ova knjiga, našeg domaćeg autora, Ranka Pavlovića.

Beogradske izdavačke kuće Odysseus, prikupila u jednu zbirku 27 bajki koje su ranije bile objavljene u Pavlovićevim zbirkama ,,Zlatnodolske bajke’’, ,,Moć divlje oskoruše’’ i ,,Svirala od ružinog drveta’’.

Pavlović je kao bajkopisac, inspirisan srpskom narodnom tradicijom, legendama i folklorom i naročiti akcenat stavlja na danas gotovo iščezle vrednosti kao što su hrabrost, odvažnost i spremnosti na žrtvu za druge. Iako inspirisan starim, on uspeva da stari žanr bajke odene u novo ruho i privuče pažnju modernih čitalaca i slušalaca.

Ako želite da se vratite u detinjstvo ili uživate u jedinstvenoj magiji bajke kao forme, onda je ova zbirka baš za vas.

,,Okean od papira’’ Zoran Panevski

Nismo zaboravili ni najmlađe Autostopere. ,,Laguna’’ nam donosi šesti deo sage Zorana Panevskog ,,Okean od papira’’, naslovljen kao ,,Litica i krug’’.

Priča se nastavlja tamo gde je stala u ,,Utehi tame’’. Tarvin konačno stiže do granice dva sveta. On mora da obavi svoj poslednji zadatak i spase Meonu dok se istovremeno bori sa sobom i sa dva sveta čiji zov čuje – a mora se opredeliti samo za jedan.
Koji će svet Tarvin odabrati saznajte u dramatičnom romanu za koji je Panevski dobio nagradu „Rade Obrenović“ Zmajevih dečjih igara za najbolji roman za mlade u 2020. godini

I to bi bilo to za ovu ludu vožnju po srpskoj fantastičnoj galaksiji. Ostanite nam zdravi pa se čitamo već u februaru.

About Author