Šta je potrebno da fanovi SW-a budu srećni?!

Gledao sam pre neki dan Zvezdane Ratove: Buđenje Sile i imam pitanje i za fanove, i za nefanove, i sve druge koji su gledali ovaj film i imaju ikakvo mišljenje o njemu: A KOJI KURAC VI TAČNO ŽELITE OD OVOG SERIJALA?

Kada su od 1999. do 2005. izlazili Epizode I-III, a i sve do danas, kukate kako su ti delovi lošiji od izvorne trilogije. A onda kada vas se pita zašto to mislite  izvlačite gluposti, kao što su Džar-Džar Binks, i priča o postanku Vejdera. Prvi jer je iritantan i nepotreban (što je možda i istina), drugi jer se ne uklapa sa likom Vejdera (što je tačno, ali iz pogrešnih razloga). Prvim neću da se bavim jer je debilno uopšte pričati o sporednom liku koji je tu samo kao komični element.

Ali je ovo drugo zanimljivo. Prvenstveno, zato što većina vas ne vidi jednu jako bitnu stvar koja se potencira kroz čitavu prvu trilogiju: Dart Vejder i Anakin Skajvoker nisu isti likovi. Dodatno, geneza Dart Vejdera zapravo postoji samo u epizodi III kada uz konstantno delovanje jednog od najveštijih i najmoćnijih Sit-čarobnjaka Anakin Skajvoker postaje Dart Vejder, potpuno lišen veza sa prethodnim životom. On više nije Skajvoker, već isključivo Vejder što nam sam Obi Van Kenobi veoma jasno govori na samom početku epizode IV.

Evo još malo muka za vas. Obratite pažnju dobro na događaje na kraju epizode VI. Jednostavno pitanje glasi: Ko je bacio Cara (Darta Sidijusa/Palpatina) niz Zvezdu Smrti? Svi vi koji ste odgovorili Dart Vejder, pokušajte ponovo. Odgovor je Anakin Skajvoker. Ovde je ključan taj element dualnosti dva lika. Jer Dart Vejder ne bi žrtvovao svoj život da spasi Luka Skajvokera. Vidite, prema pravilima Sita, Luk je slab, i ne zaslužuje da preživi. Vejder ne bi podigao svog učitelja i bacio ga niz Zvezdu Smrti zbog nekog slabića, jer to nije u njegovoj prirodi. I zato treba uočiti i razumeti šta je uočeno u trenutku dok Sidijus muči mladog Skajvokera Munjom Sile. Luk Skajvoker zaziva svog oca da mu pomogne. 

Ovde dolazi do ključne promene u likovima. Anakin Skajvoker – potpuno druga ličnost – se pojavljuje u sceni i napada Sidijusa. I pun prezira prema svemu što je njegova druga ličnost radila, odlučuje da ubije oba Sita, jer Anakin jeste Majstor Džedaj. Skajvoker fizički podiže Sidijusa i izlažući sebe njegovom napadu ga baca. Ali, da je to uradio Vejder, Vejder bi ga ubio ili tako što bi ga Silom odgurnuo u provaliju, ili bi ga ugušio Silom, ili nekim drugim od više desetina magijskih napada kojima jedan Sit raspolaže. I ne bi ga ubio da bi spasao svog nejakog sina, već da bi postao Učitelj, jer to je sudbina Sita u Pravilu Dvojice, stari Učitelj umire da napravi mesta za novog Učenika.

Pošto smo ovo objasnili, da se pozabavimo još nekim stvarima koje će nam možda dati više uvida u to šta bi to jedan gledalac želeo. Originalna trilogija Zvezdanih ratova je žanrovski spejs-opera, što je (makar u mojim očima) lepi izraz da se kaže “epska fantastika u space-ageu”. Jer osim, izrazito napredne tehnologije, osnovna trilogija nema nijednu drugu odliku naučne fantastike, ali zato je od “visoke epske fantastike” pokupila sve:

E, sada idu muke jer postoji ograničeni broj načina da se ispriča jedna priča u jednom svetu. I tu nalazite problem sa epizodom VII. Jer vi niste gledali i idolizovali epizode IV-VI zbog onih likova iznad. Gledali ste ih, dame i gospodo – momci i devojke, žene i muškarci – jer bi ste se napalili i drkali kurčeve ili trljali pičke uz neku od ovih stvari:

U Buđenju Sile ste dobili:

Jebiga, muški, Keri Fišer više nije materijal za drkanje (mada, ima nas raznih), ali umesto nje ste dobili Dejzi Ridli, koja izgleda potpuno isto fizički: lepuškasto lice, odsustvo sisa, relativno golišavi kostimi. Žene, ne znam za vas, ali ja bih se na vašem mestu rađe trljao uz Harisona Forda nego ove druge muške (ali opet, ima nas raznih). I to je suština problema, nema drkanja i trljanja na likove koje volimo.

A za šta se bunite, za plagiranje epizode IV… Hm… Da vidim… A šta ste očekivali kada ste tražili da opet vidite istu stvar?! Tražili ste isti narativ, da se izbriše sve što je rađeno u epizodama I-III. Pa, to ste i dobili. I jedini vam je problem to što nemate šta da vam raspali maštu sada.

A zašto vam se nisu dopale epizode I-III, pa, nisu spejs-opera. Umesto toga, su zapravo naučna fantastika sa mnogo tvrđim elementima gde tehnologija ima više uticaja, i nema golišavih kostima Natalie Portman zbog kojih ćete drkati, i nema comic relief šmekera na koje ćete trljati pičku, ili scena borbe na koje ćete se napaliti (nisu toliko krucijalne, i ima ih na 20 min filma), ali ima droida i dalje.

Ali, imate i ovaj problem, epizode I-III u sigurno kanon, i njihov autor je sigurno u pravu, a vi sigurno niste. Znate zašto? Jer je on Džordž Lukas koji je stvorio franšizu, a vi ste gomila nedojebanih adolescenata u glavi.
E, pa onda, ako vi ne želite da se ponavljaju epizode IV-VI, ali da priča bude iz istog sveta, i jednako impresivna, i da ne liči na epizode I-III… Šta koji kurac želite?! Šta će to vas da usreći toliko da kažete kako je epizoda VIII odličan film?!
Hoćete iskreni odgovor? Ništa, jer vi ne gledate ove filmove i ne uživate u njima zbog njihovog sadržaja, priče, ili čega god drugog što ima veze sa kvalitetnim filmovima. Vi ih gledate da biste imali na šta da drkate i trljate. I to je sva mudrost.

2 thoughts on “Šta je potrebno da fanovi SW-a budu srećni?!

  1. Skidam kapu, sve rečeno kako treba, i za većinu fanova ( mislim na one ja sam fan, ali ću samo da kenjam ) sve lepo objašnjeno. Svaka čast.

  2. Umalo se nisam ispolivao kafom čitajući ovaj post. Odlično rečeno. Iako sebe ne smatram nekim tvrdokornim fanom, mada moj nick govori jelte suprotno, mogu da kažem da sam uživao i u originalnoj trilogiji, prequelima, ali i u sequelu. Ima doduše u VII – ici malo više političke korektnosti, ali sve ostalo je tu, mistika, misterija (who is Ray,s daddy) i tako to. Blesavi BB-8 je pravi naslednik maskote mog telefona (artua) … ovi što imaju zamerki, pa , ja bih da se pitam im dao jedno 100 milki dolara, pa neka sami prave SW. Jedino što zameram je ukidanje EU od strane novog vlasnika.

Comments are closed.