Vampirela

Vampirella je stripovski lik koji je osmislio legendarni Sci-Fi ljubitelj Forest J Akerman davne 1969. godine. Seksi polugola vampirica koja brutalno ubija članove svoje vampirske rase počela je kao jedan od “prezentera” u stripovskoj antologiji Creepy (ala Tales from the Crypt), a uskoro je dobila i svoj serijal.Crtaći koji su obeležili Vampirelu su Hoze ‘Pepe’ Gonzales i Fernando Fernandez sa nekoliko iznimno dobrih epizoda. Kroz godine došlo je do finansijjskih problema u firmama koje su pod svojim pravima imali Vampirellu, a  od 2010. godine pod svoje okrilje je uzima poznata firma Dynamite.

Osim što su u jedanaestom mesecu 2010. godine počeli novi Vampirella serijal, momci iz Dynamitea su izbacili nekoliko tomova sa odabranim Vampirellinim stripovima. Vampirella Masters Series Volume 1 sadrži odabrane priče iza kojih stoje scenaristi Grant Morrison i Mark Millar. Ova sveska od 176 stranica se sastoji od poglavlja “Ascending Evil”, “Holy War”, “The Blood Red Game” i “A Cold Day in Hell”. Svi stripovi su izašli sredinom 1990tih.

“Ascending Hell” i “Holy War”

U ova dva poglavlja na kojih 140 stranica sakupljeni su stripovi koji su izašli kao Vampirella Monthly. Ovaj revival serijala je počeo sa ponovnim uvodom u Vampirellu, seksi vampiricu koja je majci obećala da će pobiti celu vampirsku rasu. Majka joj je inače Lilit, kraljica pakla i majka svih vampira. U prvom delu ove spojene priče, pratimo događaje vezane za širenje vampirskog klana u Njujorku, gde kreću u eliminaciju poznate mafijaške porodice. Nekolicina brutalnih vampira u pratnji genijalnog negativca Von Kreista kroz samo nekoliko stranica pokazuju kakve macabre ideje imaju Mark Millar i Grant Morrison. Nakon brzinske makljaže, Vampirella spašava Dixie, jednu od mafijaševih kćeri i ona kroz mesec dana postaje njena pomoćnica. Dixi i društvo kreću u finalni obračun sa monsinjorom i njegovim vampirskim legijama.

Priča ovog prvog poglavlja (prva tri stripa Vampirellla Montly serijala) je vrhunska, makar do sada nisam imao nikakvog stripovskog dodira sa Vampirellom, odmah se ubaciš u njen svet i uz brutalnu radnju i savršen crtež jednostavno gutaš ono sa čime te kreatori stripa hrane stranicu po stranicu. “Vampirellu” sam do sada vidio jedino u istoimenom filmu sa Talisom Sotom u glavnoj  ulogi (ako niste gledali, obavezno pogledajte, ima par “spektakularnih” scena – jasno u stilu filma za ekipu, ama baš ništa više od toga) – a stripovska Vampirella je jasno još bolja. Obučena kao ispljuvak iz nekog sex shopa u SOHO-u, proporcija kojoj bi zavidele i najokrelije porno dive, Vampirella kombinuje good looks i izrazit instikt za ubijanjem vampirskog roda.

Spomenuti Von Kreist je negativac kakvog se samo poželeti može, spomenuću samo par usputnih scena: šeta se po Rimu i onako usput uz razgovor gurne malu devojčiču da se utopi u reci ili pak dok mu pada helikopter, uspeva u zadnji tren popraviti stvar i to tako da helikopter uputi prema igralištu punom dece. Ovaj manijak nije vampir već lich, živi mrtvac koji je u ratno vreme u Prusiji odigrao karte sa vragom – i dobio. Brutalan, vizuelno impresivan, kultni lik.

“Holy War” je drugi tercet epizoda u kojem Vamipirella u pratnji “sestrinstva” kreće na finalni obračun sa vampirima u Italiji i to u fajt sa nikim drugim nego Judom. Sestrinstvo je elitni crkevni red ženskih ubica vampira, koji su za vreme inkvizicije imali nekoliko hiljada članova, a sada ih je živo samo oko dvadesetak. Vizuelno interesantne,( izgledom kao iz nekakvih BDSM čelija), cure služe kao rezerva u krvavom obračunu. Ovaj drugi deo ima recimo to tako malo više akcije (mada je i prvi krcat dinamikom), ali mi nije seo tako dobro kao “Ascending Evil”. Malo su iskomplikovali sa nekakvim obratima koji šetaju u prošlost/budućnost, ali u paketu je opet dobro štivo.

“The Blood Red Game”

Ova priča je izašla 1996. godine u sklopu “Vampirella: 25th Anniversaty Edition” izdanja. Reč je o priči u kojoj se obrađuje jedna od Vamiprellinih neprijateljica – The Blood-Red Queen of Hearts. Ova kratka slasher epizoda je verovatno zanimljivija ljubiteljima Vampirellinih prijašnjih stripova, a ovako sama za sebe ne nudi ništa posebno.

“A Cold Day in Hell”

Objavljena u Vampirella Strikes, ova priča sadrži nešto ala “30 Days of Night” gde vampirsko pleme na Aljasci planira detonirati nuklearnu bombu i time sprečiti da im sunce ikad više pravi problem pri životu i hranjenju. OK strip krcat vampirica Vampirellinih proporcija.

Za kraj poželimo da Tarantinu padne u ruke rimejk ovog filma, a svim ljubiteljima akcije, krvi i seksi scena poručujemo ne propustite ovaj strip.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *