Starpoint Gemini 2 Ili EVE Online za jednog igrača

Hrvatski tim Little Green Men Games bio je ponosan kada sam uporedio njihovu igru sa islandskim čudom. Čuli su to poređenje i ranije. Prija im. S razlogom, jer Starpoint Gemini ima jednako posvećenu publiku kao i EVE Online. Širinu svemira i mnoštvo mogućnosti. Nudi i otvorenu igru bez ograničenja kao i nekoliko zanimljivih pripovesti. Objavili su jedan od najvećih besplatnih DLC-ova koji sadrži celu igru Starpoint Gemini u novom ruhu. Uopšte, veoma su rešeni da održavaju prisan odnos s publikom. Odgovaraju na svaki upit. Nisu škrti kada treba novinaru dati igru na test, a nisu ni ljuti kad taj novnar napiše prikaz, evo više od godinu dana kasnije. Spremaju novi projekat Starpoint Gemini Warlords, koji grade uz svesrdnu pomoć igrača. Tim raste, investicije stižu, od gotovo utopističkog projekta tri brata, posle gotovo deset godina napornog rada LGM postaje jedan od stožera preporoda hrvatske industrije igara.

A draž putovanja kroz svemir, borbe protiv kriminalca i marljivog rudarenja jasna je već u prvim trenucima igranja. Nema šta da vam bude nejasno. Brod se prilično hitro odaziva na komande (a, s, w,d). Početni brodić ima tri kupole za lako naoružanje koje se aktiviraju desnim dugmetom miša, X služi za torpeda, razmaknica menja način upravljanja brodom (kretanje mišem). Na Tab se menja pogled (“treće” ili “prvo lice”, pogled iz kupole i sl.). Sve je propraćeno nenametljivim karticama koje vas uče o pojedinostima svega čega se dotaknete prvi put. Rekao bi da je čak i početnicima dovoljno desetak minuta da zaplove svemirom. Iskusni će se samo osmehnuti, jer igra prati najbolju tradiciju svemirskih igara kao što su “Komandant eskadrile” (Wing Commander), “Gusar” (Privateer) i naravno “Iks: iza granice” (X: Beyond the Frontier).

Osim lakoće upravljanja, prvo sledeće što pleni igrače jeste životnost svemira u kome su se obreli. Još dok ste ukotvljeni u stanici, kajron sa vestima obaveštava vas o piratskim napadima, političkim previranjima, vojnim operacijama. Pogled na brodogradilište otkriva da će igra biti krcata uzbudljivom trkom za novcem kojim ćete kupovati nove brodove, unapređenja sistema za oružje, energiju, štitove, motore. Tu je, naravno, i tržnica na kojoj ćete kupovati i prodavati robu, ukoliko želite da blago steknete trgovinom. Pregled vesti donosi najnovije izveštaje, o tome kako je ova ili ona stanica renovirana, kako je slavni naučnik objavio proboj u istraživanju, tu su i saveti za trgovce kao i upozorenja o aktivnostima terorista, švercera, pirata i drugih pustolova. U bazi  takođe možete kupiti marince za slučaj da neko pokuša abordaž, kao i oficire koji će unaprediti učinak raznih brodskih sistema.

Konačno napuštate bazu i ugledavate lepote svemira, grafički na zaista zavidnom nivou. Kosmos je i dalje živ, brodovi putuju tamo i amo, patroliraju, trguju, vrebaju zalutale konvoje. Živopisna mapa predstavlja vam vrlo jasno zone, naseljene ili napuštene objekte, stanice, releje, satelite, planete, kao i žarišta sukoba ili predele gde su poslednji put viđeni kriminalci. Tu se vide i poslovi koje možete preuzeti, od jednostavnih poziva u pomoć, mesta na koje bi bilo dobro dostaviti robu, polazišta konvoja kojima treba pratnja ili opasnih poslova kao što je lov na ucenjene glave.

Osim toga, na mapi nalazite tačke koje su zanimljive za nastavak priče. To je, uslovno rečeno, glavni narativni tok koji nudi i najteže misije, a sve je lepo obeleženo tako da možete da odlučite da li ste dovoljno ojačali da se zaputite u nepoznato, ili valja još malo “drljati” sporedne poslove kako biste skupili novac i iskustvo.

Ovakve igre veoma zavise od načina upravljanja, a Starpoint Gemini 2 nudi zaista udobno korisničko iskustvo. Bilo da želite da brodićem upravljate pomoću miša, tastature ili kombinacijom, čak se nudi i strateško upravljanje kao u igri “EVE Online”. U desnom uglu je nenametljiv i vrlo koristan radar u stilu “ELITE”, zatim pregled energije i brzine u središnjem delu HUD-a, te pregled potrošne opreme u desnom i veština koje se aktiviraju u levom krilu prikazivača. Konačno, kružni pokazivač u levom uglu prikazuje stanje broda, brodskih štitova i sistema.

Zajednica je najjača tačka ove igre, jer osim toga što u Stimovoj radionici (Steam Workshop) možete naći mnoštvo dodataka, razvojni tim neprestano unapređuje igru, sadržaja ima za popriličan broj sati, a kako igra nudi glatko prebacivanje sa priče na slobodnu igru, zabavi nema kraja za 32 EUR, što stvarno nije velika cena. Retko koja igra van glavnog toka može da se pohvali da je još živa i živahna posle gotovo dve godine od objavljivnja.

Za kraj bih samo naveo mišljenje italijanskog odeljenja IGN-a: “Ova igra je melem na ranu posle katastrofalne igre ‘Iks: ponovno rođenje’”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI