Strane knjige među šljivama, jun 2020.

Gde ste, dobri ljudi? Kako ide? Škole gotove, sad će odmori i uživanje u lepotama drage nam otadžbine. Nije to loše, ima mnogo lepog da se vidi i poseti na ovim prostorima. Širimo lokal patriotizam. Srećan vam današnji dan. Koji dan? Ponedeljak, naravno. Najneomiljeniji dan u nedelji kod većine zaposlenih. Za nas iz podruma, svaki dan je isti, svaki dan nam je ponedeljak. Pored toga što je ponedeljak, danas je i Međunarodni dan vetra, ali ne onog iz stomaka. Mi, podrumski pacovi, retko osećamo vetar u kosi (malo je i ta kosa problematična), ali nije ni važno. Nek ste samo vi srećni. Hoćete da vam malo zagolicam maštu novim knjigama?

Duhovi Šervuda – Keri Von (The Ghosts of Sherwood – Carrie Vaughn)

Sećate se Robina Huda, Šerifa od Notingema, Malog Džona, Marijane i ostalih likova uz koje odrastaju generacije?

Vratili su se!

Robin i Marijana se vole i nakon dvadeset godina. Kralj Džon je preuzeo tron. Naravno, to Robinu nije po volji, ali ko ga pita. Robin se zakleo na vernost, da bi zaštitio ne samo svoju porodicu i plemiće, koji ga podržavaju, već i seljake. Vlada vrlo labavo primirje. Sve se menja kad nepoznate persone otmu Robinovu decu. Robin i Marijana će morati da potraže pomoć gde god je moguće, čak i kod duhova, za koje se priča da žive u dubinama Šervuda.

Predaja: Izveštaj iz prve ruke o masakru Rejnerskog Bigfuta – Maks Bruks (Devolution: A Firsthand Account of the Rainier Sasquatch Massacre by Max Brooks)

Sećate se Svetskog rata Z? Simpatična knjiga i zanimljiv filmić (glumio je čak i Đuričko dve sekunde). Elem, stiže nam nova knjiga pisca spomenutog besCelera.

Planina Rejner je preživela erupciju, pepeo se slegao i masakr na Grinlupu je prošao neprimećeno, do sada.

Otkriće dnevnika Kejt Holand, otvara stare priče, suviše strašne da bi ljudi želeli da ih se sećaju.

Pisala o neočekivanoj snazi otkrivenoj u zla vremena, o humanosti suočenoj sa opakim predatorom, o hrabrosti, o smrti.

Bigfut je i dalje sa nama, ali nemojte ga potceniti, nije on tamo neki slatki čupavko.

Pesma besa i uništenja – Rozana A. Braun (A Song of Wraiths and Ruin by Roseanne A. Brown)

U poslednje vreme se sve češće pojavljuju knjige inspirisane Afrikom. Ipak je crni kontinent kolevka civilizacije i večita misterija.

Malik sa nestrpljenjem iščekuje solstanijanski festival, jer u njemu vidi spas od rata i šansu da sa sestrom započne novi život u pustinjskom gradu Ziranu. Naravno, planovi često padaju u vodu. Njegovu mlađu sestru Nadiju, zaposeda zao duh. Da bi je spasio moraće da sklopi pakleni dogovor po kom treba da ubije princezu Karinu (Tišina u zadnjim redovima!), naslednicu ziranskog prestola.

Međutim, princeza ima svoje planove sa smrću. Nakon što je atentator ubio njenu majku kraljicu, vlada otkazuje polušnost i princezi je jasno da neće večno živeti. Spasonosna ideja se rađa. Koristeći drevnu magiju, oživeće svoju majku. Da bi to uradila, neophodno joj je kucajuće srce kralja. Karina je smislila kako da nabavi taj sastojak. Pobednik solsatanijanskog takmičenja, dobiće njenu ruku.

 

Red čistog meseca koji se ogleda u vodi – Zen Čo (The Order of the Pure Moon Reflected in Water by Zen Cho)

Bandit ulazi u čajdžinicu i od tog trenutka, sve ide samo nizbrdo. Guet Im, je mlada iskušenica Reda čistog meseca koja se priključuje eklektičkoj grupi lopova (svidelo se to njima ili ne) ne bi li sačuvala tajnu svetinju. Nije ni slutila da će tako upasti u još ozbiljnije nevolje.

Bibliotekarska pozajmica – Džin Vulf (Interlibrary Loan by Gene Wolfe)

Ovo je poslednji roman čuvenog pisca fantastike, koji je prošle godine otišao u večna lovišta.

Nastavak Pozajmljenog čoveka.

U budućnosti udaljenoj vekovima od današnjice, naša civilizacija se smanjila, ali se ipak nekako snalazimo. Tu je napredna tehnologija, tu su roboti. Tu su i klonovi.

E. A. Smit je pozajmljena osoba, nečije vlasništvo, pravno nije čovek. Njegova ličnost (velikog pisca) je snimljena i može biti iznajmljena.

Često ga iznajmljuju različitim klijentima. U pratnji još dvojice iznajmljenih klonova, kuvara i romantičarskog pisca, otpremaju ga u Polis Kouv. Tamo će upoznati devojčicu koja želi da spasi majku od oca koji je mrtav, a možda i nije.

Boginja u mašini – Lora Bet Džonson (Goddess in the Machine by Lora Beth Johnson)

Andra se probudila, daveći se. Ali to nije najveći problem. Obrela se u vrućoj, prljavoj pećini i svi je zovu boginjom (ovo i nije loše). Kada je tokom međugalaktičkog putovanja utonula u kriogenski san, očekivala je da će se probuditi za stotinjak godina, a ne skoro hiljadu.

Najgore od svega je što je njena porodica, uključujući i ostale koloniste, odavno mrtva. Iz nekog razloga, njihovi potomci misle da je Andra boginja. Nije joj jasno zašto, pošto je još uvek sasvim obična. Odlučila je da prihvati ulogu dok ne vidi šta će dalje i kako će da se vrati na Zemlju.

Zejd, prognani princ Irenseda, ima drugačije planove. Pre četiri godine, stakleni kovčeg uspavane boginje, nestao je iz zamka. Zacrtao je sebi da mora da ga pronađe i nada se da bi ona, ako prihvati svoju ulogu, mogla da mu pomogne oko osvajanja prestola. Ako njegovi budući podanici saznaju da boginja nema moći, da spasi njihovu umiruću planetu, mogli bi da je skrate za glavu.

Zejd i Andra moraju da se čuvaju surovog vladara, a istovremeno da pokušaju da saznaju Andrinu prošlost.

Znam da znate, ali da vas podsetim. Pošto mi je na kraju meseca rođendan, možete na vreme da pripremate poklon. Ako ne znate čime da me obradujete, BEZ PANIKE, Feničani su još davno izmislili univerzalni poklon. Ne postoji ni minimum ni maksimum, što bi rekao vic o kokošci – ko koko da.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author