Sve varvarinove smrti

 

ŽANR: epska fantastika/mračna fantastika/mač i magija
ORIGINALNI NAZIV: Conan the Barbarian Vol. 1: The Life and Death of Conan
IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga
SCENARISTA: Džejson Aron
CRTAČI: Mahmud Azrar & Herardo Safino
PREVODILAC: Goran Skrobonja
ZEMLJA: SAD
GODINA IZDAVANJA: 2019.
OCENA:

 

 

 

 

Nova epska avantura u sklopu edicije The best Marvel right now! U njoj se objavljuju dela koja nisu starija od tri godine. S obzirom na to da živimo u vremenu hiperprodukcije, izbor je sigurno mnogo težak, pogotovo jer se radi o verovatno najvećem i najproduktivnijem američkom strip izdavaču. No, ponekad je lakše – jer junakovo ime odzvanja istorijom fantastike, a i šire. Melanholija veselosti herojskog mača koji seče kroz tamu svoj put sigurno duboko prožima i vaše detinjstvo čineći odabir jednostavnijim, pošto promašaj biti ne može svima nam znani Konan Simerijanac.

Neke stvari nikada ne mogu izaći iz mode. To će biti jasno kada uzmete ovaj strip i pustolovina vas ponese kao na krilima. Pre toga biste možda i pomislili da je ovakvim herojima kakve je stvarao Robert E. Hauard prošao rok trajanja skupa sa palp i treš magazinima i kasnije filmovima B produkcije. Ali očigledno umešan autor sa poetičnim stilom i sklonosti eksperimentisanju može nadživeti i tolerancijom opterećene epohe. Doduše, treba reći da je svojevremeno bio veliki inovator, isprobavajući žanrove i – kada to ne bi bilo dovoljno – stvarajući nove. Oduzimajući sebi pravo na dah u faktički mladim godinama, nije života lišio i svoju tvorevinu. Kroz više od 300 priča i 700 pesama duva izazov u ratnički rog današnjici svoj. Megdan je neprihvatljiv iz razloga sveznanog; družba mu broji Solomona Kejna, Kralja Pikta, Kralja Kula, Konana Varvarina i kao da to dovoljno nije, otelotvoreni žanr mača i magije. Impozantno preduzimljivo odlikaštvo zaslužuje samo naklon poštovanja i sledbeništvo. Avaj, posthumna slava je uteha slaba, radost je samo pokolenjima nezaslužnim.

Džejson Aron – dugogodišnji Marvelov pisac. Zaslužan za mnogobrojna ostvarenja, između ostalih za: Paklenog Jahača, Panišera, Tora, Crnog Pantera, Vulverina, Doktora Strejndža, Neverovatnog Hulka, Osvetnike, Iskonski greh i Zvezdane ratove.

Mahmud Azrar – iskusni turski crtač. Tvorac nekih epizoda: Žene Hulka, Osvetnika, Mutanata, Nove i Mladih Osvetnika.

Herardo Safino – uskočio u ogromne očeve cipele (Horhe Safino). Sticajem okolnosti dobro mu je krenulo na serijalima: Goust Rajder i Derdevil.

Pustolovina ova govori o svim varvarinovim smrtima. Za sladokusce, uživaoce u žanru mača i magije kao stvoreno. Proputovanje sudbinom Konanovom, što mu je Grimizna veštica krvlju zapisa. U ovom svetu ne diči se moralom. Junak je onaj što mačom zasluži blud i piva pehar. Makar morao da zasluži da ište, u to ime će obojiti pločnik crvenom, žutom ili zelenom čudovišta životnom esencijom. Rođen je da vidi sveta i da kraljuje. Snažniji i od Kroma, boga svog, prkosi sudbi jer ništa ne postoji što čelik ne može da raskoli. Ovim putem bezbedni ste dok hodite necivilizovanim okružjem sa telohraniteljem što otupi i Smrti kosu i dade sebi da živi zauvek ili barem dok ga starost ne skoli. Sva nevolja koja vas snađe isključivo vaša je krivnja, jer Konan vodi samo gde može uzviknuti: „Dajte kurve za sto, vina i krvi hoću neograničeno da teče vascelu noć“.

Hroničar Konanov, Aron pripovest bez rupa je istkao. Varvarin u svoj svojoj raskoši slobode duha i nepoznanice društvenih stega, rečima biranim opisan. Pa i takav kakav jeste, granice imade: dečicu ubiti neće. Portretisti akvilanijskog kralja nisu uvek na visini zadatka što im je dat. Možda ima do toga da su umetnici novog doba i stvaraju za drugačiji svet od onog poznatog nama i Konanu. O tumaču našem samo reči hvale imam, poetiku nasilnu ovdašnjim rečnikom oslika.

Sve Varvarinove smrti izbegnite sa njim. Iako besplatno nije, plaćenik treba jesti ko i svak’ drugi. Dok mačem krčite put, završavam, kucajući poslednja slova u ove retke, ali Kroma mi pisanja će uskoro biti još!

About Author