Tajna sedam mačeva – Miloš Petković

Trilogija „Sedam mačeva“ treća je trilogija niškog pisca Miloša Petkovića, a čine je knjige „Tajna stare vodenice“, „Poljubac princeze Ildiko“ i „Teslin vremeplov“.  Objavljeno je i limitirano specijalno izdanje u kome su sve tri knjige objedinjene kao jedna sa koricama prvog dela. Ukoliko se pitate koji je razlog za tri knjige iako imaju mali broj strana odgovor je vrlo prost. Miloš je priču koncipirao tako da heroji koje priča prati imaju tri zadatka ali se suočavaju i sa tri različita neprijatelja, o čemu će više reči biti kasnije.

Ova priča Milošu je poslužila da „oživi“ heroje svog detinjstva, druži se sa njima i vrati nas u neko drugo vreme, kada je nad Evropom visilo klatno propasti zbog straha od nacista i Hitlera. Srešćemo Filijasa Foga, Šerloka Holmsa, Ota Lidenbroka ali i Veselina Čajkanovića, Teslu i Tolkina i druge likove iz svetske književnosti ili stvarnog sveta. Na jednoj od prezentacija, dok sam razgovarao sa Milošem o knjigama, prišao nam je čovek srednjih godina sa decom i rekao nam da su deca počela da čitaju klasike poput „Grof Monte Kristo“, „Put u središte Zemlje“ i drugih sa čijih je stanica pozajmio likove pošto su pročitali Miloševe knjige. Priča je bazirana na principu ansambl romana gde nema glavnog lika već pratimo, muzičkim terminom, super grupu likova od kojih je svako bitan za kompletiranje slagalice. Književni stil se nije mnogo pomenio, samo mogu reći da je dodatno izbrušen. Kao i sve Miloševe knjige i ova se lagano čita, priča teče pred vašim očima i verujem da ćete se vraćati ovim knjigama za vreme duge i hladne zime kraj tople peći, ispod omiljenog ćebeta ili na plaži za vreme vrelog leta dok ležite u  hladu.

Sada malo više o likovima sa „suprotne strane“ i razlozima za trilogiju koje sam vam obećao. Prva knjiga objedinjuje trojicu izvornih vamprira, Savu Savanovića, Arnauta Pavla i Petra Blagojevića. Kao  i uvek, Miloš se trudio da kroz svoju knjigu provuče neke njemu bitne detalje, poruke, priču između redova, te je ovu knjigu iskoristio da u književnost vrati prave vampire, koji su ledili krv u žilama ljudima. U sledećoj nastavljamo da „srećemo“ vampire ali ovog puta dame, tu su grofica Eržebet Batori, Klara Geislerin i princeza Eleonora fon Švarcenberg a priču upotpunjuje Vukodlak iz Bedburga, Piter Stump. I ovde je primetna Miloševa želja da čitaoce „približi“ vampirima kakvi su bili pre pojave Tvajlajta i svetlećih imitacija (prim. aut.). Treći deo je koncipiran tako da nema protivnika sličnih onima u prve dve knjige ali grupu prati zloglasna senka sa ožiljkom, čovek koji je umalo došao glave i Josipu Brozu, i koja će na svakom koraku pokušavati da uništi grupu i ukrade mačeve za strašnog firera.

U daljem tekstu ćemo se posveti svakoj od knjiga po malo. Prva knjiga, „Tajna stare vodenice“ objavljena je 2015. godine i uvodi nas u priču tako što srećemo grofa Monte Krista u poseti jednom od najpoznatijih proroka, Nostradamusu. On mu otkriva tajnu sedam mačeva i kako da sačuva svet od uništenja. Iako se stiče utisak da ćemo pratiti poznatog Edmunda Dantesa, protagonisti ove priče će se okupiti oko njegovog sina, Edmunda II, koji će okupiti ljude koji su izveli izuzetne poduhvate da bi učinili ono što mu je otac ostavio u zaveštanje, da sakupe sedam mačeva. Priča će nas odvesti u Englesku odakle će ih legendarni profesor poslati u Srbiju, svom prijatelju da pronađu mač legendarnog Vlada Cepeša, pripadnika Reda zmaja. Na tom putu sukobiće se sa trojicom krvnika koji su čuvari mača a priča će se završiti kod zloslutne vodenice koja ledi krv u žilama.

Druga knjiga počinje susretom jednog vojnika i Princa tame, dok nas sledeća scena vodi do nekog drugog vremena kada se taj vojnik susreće sa princem tame Evrope za vreme Drugog velikog rata. Kao što sam već napomenuo u ovoj knjizi posle srpskih vampira „srećemo“ evropske vampirice, koje su delimično romantizovane, ali ih to ne čini ništa manje zastrašujućim. U ovom delu priči se pridružuje engleski lord koji vreme radije provodi u Africi a srešćemo i Erika, čoveka koji vreme provodi u tami pariske opere. Družina se razdvaja i svako odlazi da što pre završi namenjeni zadatak, dok ih put po okupljanju ponovo vodi u Srbiju, ovoga puta u Beograd gde će se odigrati veoma interesantan susret sa pomenutim vampiricama. Oni koji prežive moraju da otputuju do napuštenog kamenoloma na jugu zemlje gde će određeni heroji morati da prikažu najbolje od sebe ukoliko žele da ispune zadatak.

U trećoj knjizi, Miloš je protagoniste poslao u Ameriku kod jednog od najvećih genija u istoriji, i iskoristio priliku da još jednom pruži priliku svetu da se divi njegovim izumima i skromnosti. Ovog puta nema vampira koji jure grupu ali je Hitler na njih poslao nešto mnogo opasnije, špijuna koji krije mračnu tajnu. Jer vampiri su arogantni, nisu se libili da napadnu otvoreno, dok je čovek sa ožiljkom vrebao iz tame i svoj udarac zadao u odlučujućem trenutku kada je jedna plemenita duša ugašena u napetom okršaju. Družina se ponovo razdvaja ali ovoga puta ne dele ih samo kilometri, ovog puta putuju kako niko pre a i posle njih neće. I putuju tamo gde niko nije bio niti će ponovo otići. Jedni će juriti za baronom koji će promeniti pogled ljudi na svet oko sebe dok će drugi posetiti princa koga pohode razni demoni prošlosti. Ukoliko ispune i ovaj zadatak put ih može odvesti u Atlantidu, ali doći do tamo neće biti nimalo lako. Imaju li hrabrosti i lukavstva da to urade?

Na linku možete poledati i trejler za „Tajnu stare vodenice“.

1 thought on “Tajna sedam mačeva – Miloš Petković

  1. Čitao sam nedavno prve dve knjige iz serijala… Bilo mi je zabavno, ali mislim da bih više uživao da sam ih čitao sa 10-12 godina…

Comments are closed.