Teror – Den Simons

Ovo nije samo priča o izgubljenoj ekspediciji, stvorenjima iz eskimske mitologije i psihološka studija likova. Teror je i priča o propasti britanskog imperijalizma, kao i borbi čovjeka protiv prirode jer šta je tunbak nego zaštitnik prirode.

ŽANR: horor

ZEMLJA: SAD

ORIGINALNI NAZIV: The Terror

PISAC: Den Simons

GODINA IZDAVANJA: 2007.

OCJENA: 8

 

Istraživanje zaleđenog prostranstva što ga zovemo Sjeverni pol nešto je što je oduvijek privlačilo pažnju istraživača iako je to u većini slučajeva značilo smrzavanje na smrt, ako i ne i neku goru sudbinu, umjesto očekivane slave i nagrade. Čak i danas, u 21. stoljeću, istraživači vode tešku bitku s istraživanjem Sjevernog pola jer priroda je priroda.

U maju 1845. kapetan ser Džon Frenklin, prekaljeni britanski istraživač, čovjek koji je prije ove već bio na tri arktičke misije otisnuo se na svoju četvrtu, kako se na kraju ispostavilo i posljednju misiju, u potrazi za Sjeverozapadnim prolazom. Na kraju su se brodovi zaledili, a od njihovih posada su ostali samo tek poneki ostaci i naša nagađanja o tome šta im se tačno desilo u mjesecima nakon što su njihovi brodovi ostali zarobljeni u ledu. Brodovi su pronađeni tek 2014. i 2016. godine dok se za većinu posade ne zna ništa osim priča Inuita.

Tu na scenu stupa Den Simons koji vrlo uspješno spaja istorijske činjenice, tragove pronađene u brojnim spasilačkim ekspedicijama pokrenutim u svrhu pronalaska Terora i Ereba, eskimsku mitologiju i svoju bogatu maštu te nam donosi Teror, roman od kojeg će vam se naježiti svaka dlaka na tijelu, a onaj uobičajeni zimski mraz će biti tek dašak svježine.

Radnja Terora počinje scenom brodova već odavno okovanih ledom, s kapetanom Frensisom Krozijerom, koji se šetka po palubi broda i njegovoj unutrašnjosti i već tu vidite da će vas dočekati jedna nevjerovatna avantura dok Simons majstorski dočarava stanje. U tih prvih nekoliko strana osjetit ćete kako vam niz kičmu silaze ledeni prsti straha koji će vas polako obuzimati i neće puštati do kraja knjige.

On se drži istorijskih činjenica, tragova koji su pronađeni u godinama nakon nestanka Frenklinove ekspedicije, te sa njima miješa eskimsku mitologiju, fantastiku, dramu, psihološki horor i vješto tka priču. tačnije, biće po imenu tuunbaq, koje dođe kao zaštitnik tih drevnih predjela okovanih ledom, posljednji red odbrane od nadolazeće civilizacije, koje uhodi ledom okovane brodove i masakrira članove njihovih posada, jednog po jednog.

Pričajući ovu jezovitu priču iz perspektiva više članova posade, Simons pokušava što vjernije predstaviti situaciju. Mada je riječ o briljantnim likovimavi, njihov broj i razgradnja imaju manu, a to je veličina knjige koja će mnoge odbiti. Uslijed toga dolazi do zastoja radnje, čime roman gubi na ritmu što se ljubiteljima nekog bržeg ritma neće svidjeti. Oni koji vole opširne psihološke studije likova će zato uživati. Jedina zamjerka koju ja mogu uputiti Simonsu jeste kraj, koji je mogao biti i nešto bliži tj. barem nekih pedesetak stranica je viška.

Ovo nije samo priča o izgubljenoj ekspediciji, stvorenjima iz eskimske mitologije i psihološka studija likova. Teror je i priča o propasti britanskog imperijalizma, kao i borbi čovjeka protiv prirode jer šta je tunbak nego zaštitnik prirode.

Koliko je roman zaista uspješan u svom žanru, a koliki je Simons majstor, dokazuje i činjenica da je roman pobrao nekoliko veoma bitnih žanrovskih nagrada. I mada nekad nagrade ne znače kvalitet djela, u ovom slučaju Teror opravdava sve do jedne.

Ukoliko više volite pokretnu sliku od pisane riječi, tu je i AMC-ova adaptacija koju producira Ridli Skot. Iako odlična, svakako preporučujem i čitanje knjige jer poslije čitanja Terora, veselo ćete pjevušiti dok čistite snijeg od 2 metra ispred kuće, svjesni da vas čeka topli dom i obrok umjesto gladnih kolega.