Prostranstvo, uvod u treću sezonu

ŽANR: naučna fantastika/drama
ORIGNALNI NAZIV: The Expanse
ULOGE: 
Stiven Strejt, Kas Enver, Dominik Tiper, Ves Četam, Šore Egdašlo, Šon Dojl, Florens Falvr, Frenki Adams, Čed L. Kolmen, Tomas Džejn
ZEMLJA: SAD
OCJENA: 8

 

 

 

Kada je SyFy objavio da će raditi seriju Prostranstvo prema istoimenom, veoma uspješnom, naučnofantastičnom knjiženom serijalu dvojca Danijela Abrahama i Taja Franka, koji pišu pod pseudonimom Džejms S.A. Kori, bilo je sumnji u izvedbu. Budimo realni, SyFy nikada nije bio ime za kvalitetnu seriju, mada su znali i zablistati s vremena na vrijeme.

U vrijeme kada je suša kvalitetnih SF serija, a pošto im je propala adaptacije video igre Crvena fakcija, Prostranstvo je došlo kao naručeno. Već hvaljen serijal je predat u ruke Marku Fergusu i Halu Otsbiju, dvojcu poznatom po scenariju za kvalitetni Djeca čovječanstva i Iron Man. Opisan kao „Igra prijestolja u svemiru“, što je donekle i tačno, ako gledamo silne političke igre iza kulisa, mada ne s tako jakim likovima, bio je savršen za male ekrane iako je trebalo podosta prilagođavanja pa su tako neki likovi iz druge knjige uvedeni prijevremeno u prvoj sezoni, ali su atmosfera i srž serijala fantastično preneseni.

Prva sezona tek je blago zagrebala cijelu površinu misterije oko vanzemaljskog protomolekula iza kojeg stoji misteriozna sila čiji je jedini cilj isprobati dejstvo tog drevnog oružja pa makar to značilo i tjeranje cijelog poznatog svemira u rat. U Prostranstvu Zemlja, Mars i Vanjski pojas planeta su u delikatnoj ravnoteži i malo im treba da pođu u rat.

Nakon što su u prvoj sezoni počeli da oštre oružje, u drugoj sezoni stvari počinju da se zahuktavaju i već u prvoj epizodi vidimo nove mogućnosti protomolekula, ovog puta na Saturnovom mjesecu Febi, gdje grupa marsovskih marinaca dolazi u susret s novim neprijateljem. Prvooptuženi? Zemlja i UN.

Upravo u toj prvoj epizodi druge sezone postavljaju se stvari za ostatak radnje i jasno nam je da ćemo gledati još uzbudljiviju i napetiju seriju. S jedne strane imamo posadu Rosinantea koja pokušava se zabavlja s protomolekulom, zaraženi Eros juri prema Zemlji dok UN i Mars dijele nuklearke kao slatkiše. Iza kulisa, jedan od glavnih igrača i žena koja je nadmašila Kraljicu trnja po lukavosti, Avasarala pokušava da spriječi sveopći rat naspram kojeg će trenutne prepirke izgledati kao dječja igra.

Nažalost, najveća mana ove serije jeste čudna podjela pojedinih uloga. Dok ostatak ekipe, posebno neki sporedni likovi, briljiraju i savršeno prikazuju svoje likove, posada Rosinantea, predvođena ljepuškastim Stivenom Strejtom totalni je promašaj, posebno on. On jednostavno nije u stanju prenijeti emociju, bilo kakvu i cijelu sezonu ne skida jednu te istu facijalnu ekspresiju, što neko ko tumači lik Holdena nikako ne bi trebao da radi.

To je lik koji je mučen dilemama, on je započeo rat između Marsa i Zemlje, u njega se uzda cijeli Pojas, on drži protomolekul u svojim rukama i dobijemo lika koji jednostavno ne može to da iznese i bojim da mu u tome ne može pomoći niti jedan reditelj. Nije ni ostatak Rosija bolji, iako su glumački bolji od njega osim Vesa Četama koji glumi Ejmosa. U romanima je Ejmos, uglavnom nasmijan, ali opak i ubojit. Vesov pogled i izraz lica… Pa, reći ću samo da nema taj izgled ubojitog vedrog diva, više nekog psihotičnog mehaničara koji je samo u psiho modu.

Druga sezona je posebna po mnogim stvarima, dobili smo nove likove, neke su se nove stvari odigrale, povučeni su novi potezi, donose se teške odluke, a stvari su dovedene do usijanja. Čak smo izgubili i neke voljene likove, ali za one koji su čitali knjige, to je bilo očekivano.

Uprkos tim sitnicama, koje donekle kvare doživljaj u seriji, Prostranstvo je i drugom sezonom pokazalo da je nešto najkvalitetnije u domenu SF serija što se pojavilo na malim ekranima posljednjih nekoliko godina. Intrigantnom pričom prije svega, a poslije i produkcijom te likovima. Treća sezona je počela, Zemlja i Mars su naoštrili svoja koplja, Pojas je tu da se uključi u borbi za vlast u tom parčetu kosmosa. Ko će pobijediti? Šta će se desiti s protomolekulom? Ostaje da vidimo i da se nadamo da će SyFy nastaviti da nam na male ekrane donosi ovu izuzetno kvalitetnu seriju.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author