Tura čaja i razgovora

ŽANR: autobiografija/drama

ORIGINALNI NAZIV: Broderies

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

AUTOR: Marđan Satrapi

PREVODITELJKA: Bojana Janjušević

ZEMLJA: Francuska

GODINA IZDAVANJA: 2003.

OCENA:

Do nas je stiglo nešto izvrsno, kako za vas, tako i za nas. Naime, ono što imamo je nova knjiga edicije Čarobne knjige, Svet u oblačiću. U okviru nje, pojavljuju se stripovi sa gorostasnom umetničkom vrednošću koji su u stalnom kontaktu sa književnosti, odnosno ilustrovanim romanima od društvenog značaja. Zato je ovo kapitalno izdanje, kao i prethodno u ovoj biblioteci. Nešto za šta bismo mogli reči da je strip današnjice, jer svi problemi kojima se bavi su važni i danas u Iranu. Posebno jer dolazi u trenutku kada su i te kako aktuelne teme iz toma, nažalost, ne na dobrom kontekstu.

Da bismo vam približili značaj ovog dela, moramo reći nekoliko stvari počevši od toga da je ovo autobiografija. Dešava se u vreme ili malo posle Islamske revolucije, u periodu koji označava prelaz Irana iz kraljevine u islamsku republiku pod vođstvom ajatolaha Homeinija. Rezultati revolucije su kontradiktorni, zavisi koga pitate. Zapravo, koga zavaravamo rezultati su pogubni, za žene posebno. Hananeh Kia je najnovija žrtva tamošnjeg represivnog religijskog režima. Ubijena devojka nije nosila hidžab na ulici i to je bio razlog za batinanje do smrti. U svemu nije problem nikakav odevni predmet ili religija, nego da li sloboda sme da peva… Pravo da nešto nosiš ili ne nosiš. PRAVO IZBORA. Nametanje hidžaba u istočnim zemljama je jednako njegovoj zabrani na Zapadu – obe zabrane su lice i naličje iste medalje, i imaju za cilj kontrolu nad ženama te ukidanje pravo na lični izbor. Ovo je svojevrsno svedočanstvo o Iranu tog vremena – ili današnjeg nismo više sigurni – iz usta njegovih žena. Možda će vam ga bolje dočarati autorka rečima: „Morala sam da kopam po uspomenama, a to je ponekad veoma bolno. Želela sam da kažem čitaocima: Mi smo ljudi kao i vi! Nemojte misliti da se takve stvari događaju samo u dalekim zemljama.” Satrapi je istinski primer borca za prava žena, njena nominacija za oskara u kategoriji za najbolji animirani film 2007. godine to potvrđuje (prva žena nominovana u toj oblasti). A sad da zavirimo u delić života u Iranu…

Marđan Satrapi – francuska autorka rođena u Iranu. Bavi se još režijom i knjigama za decu. Ostala dela su joj Persepolis 1 i 2, Piletina sa šljivama, Mudrost i zabluda Persije, Čudovišta ne vole Mesec, Odisej u zemlji ludaka, Ajdar, Vezovi, Uzdahni i Glasovi.

Roman o emancipaciji, uklopljenoj sa okruženjem i načinom života u jednom patrijarhalnom režimu. Sve to kroz razgovor devet žena na čaju ili kako junakinje to nazvaše provetravanje srca. Svaka od njih nudi po priču kojom se ukazuje na degradiranost, ali i čvrstinu tih žena. One se smeju i plaču. One na svakoj stranici opravdavaju ulogu junakinja što im je dodeljena. Još niste videli ovakav pogled na brak i seks. Povremeno isijava neverovatna progresivnost u stavovima, ali često biva ugušena primoravanjem da budu ili rade šta ne žele. Tračerski crnohumorni rudnik zlata smo dobili ovim stripom.

Stripove prave muškarci za muškarce – žene su zanemarene i kao autorke i kao čitalačka publika. Satrapi prelazi granice rušeći već uvrežena merila i svojim remek-delom samo kao takvim ističe ravnopravnost i jednakost žena. Na delu je istinski feminizam. Definitivno joj ne manjka ni umetničkog, jer ovo delo je vrhunska umetnost, koristi izraženu crnu boju sa mnogo belina da bi dala prostor opširnim oblačićima da dišu. Kombinuje vizualni i tekstualni doživljaj, i sinhronizuje dve perspektive i pripovedačke tradicije u jednu monumentalnu pripovest.

Jako smo zahvalni Čarobnoj knjizi na objavljivanju ovog dela kod nas, jer nije nešto za širu publiku, a to je dodatni razlog da se propagiraju ovakva dela. Preostaje nam da poželimo još mnogo izdanja u ediciji Svet u oblačiću i da vas pozdravimo uz poruku za oba pola: ravnopravnost i svetonazorje se širi onoliko koliko radimo na njima i koliko nam se dozvoli.

About Author