U jednoj rupi živeše strane knjige, septembar 2020.

„U jednoj rupi u zemlji živeo je jedan hobit. Ne u nekoj

odvratnoj, prljavoj, vlažnoj rupi, ispunjenoj ostacima

crva i vonjem mulja, niti u suvoj, nenameštenoj, peščanoj

rupi u kojoj nema ničeg za sedenje ni za jelo; ovo je bila

hobitska rupa, a to podrazumeva udobnost.”

Poznato? Ovo je početak knjige, posle koje više ništa nije bilo isto. Epska fantastika je  u naše živote ušla nezaustavljivo. 1937. po prvi put je objavljen Hobit. Daleko od toga da nije bilo epske fantastike pre Tolkina. Ima onoliko knjiga koje su se bavile epskom fantastikom, ali posle Tolkina je epska fantastika postala izuzetno popularna. Baš,  baš  volem  tu priču… Srećan brZdej , Hobiti naši dragi…

 

 

Smrtonosno obrazovanje – Naomi Novik (A Deadly Education – Naomi Novik)

Volite  li Hogvorts? I ja,takođe. Zato  mi je  posebno  zanimljiv početak ovog serijala.

Školomansa je škola, koju pohađaju magijski nadarena deca. Neuspeh se tamo ne prašta i obično znači smrt. El, učenica  škole, počeće da istražuje  i otkriva brojne školske  tajne. Tamo nema nastavnika, nema praznika, nema prijateljstva. Preživljavanje je važnije od  ocena, jer  škola  ne pušta učenike  dok ne dobiju diplomu – ili umru. Pravila su nevrovatno jednostavna – ne lutaj sam dvoranama. Ah,da,čuvaj se i čudovišta koji se kriju svakuda. El se pripremila  za školske opasnosti. Ona možda  nema saveznike, ali poseduje snažnu mračnu magiju uz čiju pomoć može da pomera planine i da zbriše milione ljudi. Ako je već toliko moćna, u čemu je problem? Njena moćna,  moćna magija može da ubije i druge studente.

 

 

 

Zaspati u Zvezdanom moru – kKristofer Paolini (To Sleep in a Sea of Stars – Christopher Paolini)

Posle Eragona,stiže nam nova knjiga proslavljenog (i više ne tako mladog) autora.

Kira Navarez sanja lepši život u nekim novim svetovaima. Java je rezervisana isključivo za košmare.

Tokom rutinske misije na nekolonizovanoj planeti, Kira pronalazi vanzemaljsku relikviju, U početku se oduševljava pronalaskom, ali se oduševljenje pretvara u užas, kad drevna prašina počne da se kovitla oko Kire.

Dok  se naša heroina bori sa ličnim strahovima i stravom, Zemlja i njene kolonije su i na pragu uništenja. Kira je možda njihova poslednja i jedina nada.

 

 

Grobljanci – Ajdn Tomas (Cemetery Boys – Aiden Thomas)

 

Jadriel živi u tradicionalnoj Latino porodici, a to znači da se zna svačije mesto. Njegovi ukućani imaju problem sa prihvatanjem Jadreilove transrodnosti (kao da je i on lako uspeo da prihvati samog sebe ). Zato je naš čovek odlučio da se dokaže kao pravi šaman.  Jadriel je prizvao duha svog preminulog rođaka Mariza. Ispostavlja se da je ipak u pitanju Džulijan Dijaz, školski opaki momak, koji nema namerau da se mirno vrati u svet mrtvih. Pre toga želi da otkrije šta mu se dogodilo i da poveže pokidane niti sećanja. Nemajući izbora, Jadriel prihvata da pomogne Džulijanu. Ali što su duže zajedno, Jadrielu je teže da se odrekne novog prijatelja

 

 

 

 

Izgubljena Bela  knjiga – Kasandra Kler i Vizli Ču – (The Lost Book of the White – Cassandra Clare and Wesley Chu)

Raspisala se Kasandra, nema šta… Evo je opet u kooperaciji, ovog puta sa Wizli Ču. Izgubljena Bela knjiga je druga u trilogji Najstarija prokletstva.

Magnus Bejn i Alek Lajtvud uživaju u životu, imaju predivan stan, njihov sin, budući čarobnjak, je prohodao, a ulice NJujorka su potpuno mirne i tihe (misli se njujorški mirne). Sve će se promeniti kada im u stan provale dvojica bivših saradnika i ukradu nadaleko čuvenu Belu knjigu. Magnus i Bejn moraju da ostave sve i da povrate knjigu po svaku cenu. Tragovi ih vode u Šangaj. Zato moraju da okupe pouzdanu ekipu, ali i da pronađu odgovarajuću bejbisiterku. Takođe, neko Magnusa ubada neobičnim magijskim nožem i rana stalno svetli, što je samo dodatni razlog za brigu. A da im ne bude dosadno, možda kradljivci knjige uspeju da prizovu stvorenja koja je bolje ne uznemiravati. Moraju da požure sa spašavanjem sveta, jer je pitanje koliko dugo će Alekova majka uspeti da kontroliše bebu.

 

 

 

Džo Aberkombi – Nemiran mir (The Trouble with Peace – Joe Abercrombie)

Stigao je drugi deo serijala Doba ludila. Domaći izdavači malo kasne sa ovim knjigama i prvi deo serijal je najavljen negde za novembar.

Poznavaocima istorije je jasno da je mir samo drugačiji vid borbe.

Savin dan Glokta, nekada moćna i bogata, je prinuđena da živi u ritama. Ali to ne zaustavlja njenu ambiciju. Ništa je neće sprečiti da se ponovo popne na vrh. Heroji Leo dan Brok i Stor Najtfol, takođe nisu zadovoljni mirom, jer su navikli da njihovi mačevi pevaju pesmu smrti.

Uprkos miru, brojne opasnosti i dalje vrebaju na mračnim mestima. Stari način života se polako zaboravlja, ustupivši mesto novim običajima i verovanjima.

 

 

 

Vampiri nikad ne stare: Priče svežeg ugriza – grupa utora (Vampires Never Get Old: Tales with Fresh Bite)

Vampiri će izgleda uvek biti zanimljivi i piscima i čitaocima. Grupa autora je odlučila da objavi zbirku i u nju su spakovali jedanaest pričica o vampirima. Upoznaćete vampire koji se hrane na društvenim mrežama, buntovne krvopije koji ne žele da piju samo krv, vampire koji se oslobađaju i kreću po prvu žrtvu, kao i druge vampire u neočekivanim situacijama . Vrlo je moguće da ćete uživati u ovih jedanaest priča

 

 

 

Uh, kakvi su sve naslovi pred nama. Biće tu i više nego zanimljivig štiva za čitanje. Mašem vam svima iz memljivog podruma. Samo BEZ PANIKE, vraćam se za dve nedelje.