U.S.A. (Ujedinjena Sahara Afrike)

Dragi moji, jeste da je moja specijlnost pisanje o klasicima i upoznavanje novih naraštaja sa istima, ali ponekad mogu sebi da dozvolim da pišem i o drugim stvarima, poput priča ili tekstova o drugim romanima i stripovima. U ovom tekstu, baviću se knjigom jednog domaćeg autora koja je do mojih ruku došla sasvim slučajno . Priznajem da sam u početku bio skeptičan jer ne volim da pišem o delima domaćih autora iz ličnih razloga, ali rezultat ove knjige je zadovoljavajući. Reč je o romanu U.S.A. autora Milana Aranđelovića.

Ovo je bio prvi put da se srećem sa Milanovim radom pa me je zanimalo da li je pre ove knjige izdao još neki roman. Prijatno sam se iznenadio videvši da je ovo njegov treći roman, nakon romana Labudoliki paunovi moraju umreti u izdanju Makarta i Balade meda i krvi u izdanju Otvorene knjige. Recenzije i kritike su bile više nego pozitivne tako da sam se odvažio da krenem u posetu Ujedinjenoj Sahari Afrike i uverim se u istinitost tvrdnji da je USA kolevka tolerancije i multikulturalnosti.

U svetu koji je Neverovatni Miki, kako glasi Milanov pseudonim, stvorio, poznati svet je propao pogođen kataklizmom čime su nestale poznate sile. Iz pepela je, na mestu gde je nekada bila tropska Sahara, nikla nova država Ujedinjena Sahara Afrike koja je vrlo lako postala vodeća silu na međunarodnoj sceni. Oslanja se na zelene tehnologije i na poštovanje ljudskih, hibridnih i zelenih prava. Ista načela nameće i ostatku sveta milom ili silom. Može se reći da je na svom terenu položila ispit na pismenom delu, ali kako stvari stoje što se tiče praktičnog dela?

U centru naše priče je troje likova: Abiona, ćerka bogatog trgovca amuletima, njen ljubavnik Ezekel koji je ujedno i sin crnićanskog predsednika Republike sa kojim mora da krije svoju ljubav i njen brat Saadat koji je jedan od razloga skrivanja njihove veze. Kada sticajem okolnosti postanu žrtve otmice, prinuđeni su da sarađuju i da puste osećanja kojih nisu svesni da poseduju poput ljubavi i empatije. Šta se krije iza svega, ko ih je oteo i zašto? Da li je pored njihovih života u igri i opstanak USA? Odgovore na pitanja ćete saznati između redova ove interesantne knjige.

Šta ovu knjigu prvobitno izdvaja od ostalih iz distopijske literature? Sam pristup satiri. Aranđelović se dotakao gomile problema na društvenom i globalnom polju, poput imperijalizma, nametanja određenih vrednosti drugim društvima, rasizma, netolerancije, ekološkim temama, društvenim mrežama i zavisnošću od istih… Nije teško pogoditi da su mu kao model poslužile tzv. demokratske države u današnjem svetu (namerno neću izdvajati nijednu posebno). Čitajući sižee prethodnih Mikijevih romana video sam da je fasciniran ovim temama i, po mom mišljenju, udara direktno pesnicom u lice bez pardona.

Izdvojio bih i piščevu neverovatnu maštovitost. Pored ljudi u njegovom svetu krstare i brojne vrste hibridnog porekla od kojih vredi izdvojiti haremske mačke željne slave, zaljubljene guštere, transrodne nilske konje i plejadu ostalih bizarnih likova za koje bi se reklo, neznajući da ih je stvorio domaći autor, da su izašli iz mašte Alehandra Hodorovskog koji bi i sam bio ponosan Milanovim prikazom današnjeg sveta.

Sada dolazimo do stila. Iako je stil jednostavan i čitak, knjigu treba pažljivo čitati. Poglavlja nisu obeležena i treba biti skoncentrisan kada radnja skače sa jednog na drugog lika. Svaka nit je važna i ne sme se propustiti, a neiskusnom i brzopletom čitaocu dodatno otežavaju i fusnote koje Milan koristi, a koje pomažu u praćenju radnje. Savetujem da se kod nekih poglavlja vraćate i čitate ih iznova kako biste prebrodili ovaj problem.

Mene lično je Milanovo pisanje osvojilo, ali imam malu zamerku. U knjigu je stavio gomilu problema kojima voli da se bavi tako da nekim čitaocima to može da bude previše konfuzno. Tako rizikuje da iste odbije i smatram da mu je bilo lakše da je knjigu podelio na više delova, ali ko sam ja da govorim šta treba da radi.

Što se mene tiče knjiga je, iako obrađuje ozbiljne teme, zabavna i može proći za razbibrigu. Ostaje mi da dođem i do preostalih Mikijevih knjiga i da uplovim u neki od njegovih nestvarnih svetova.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author