U sećanju na Stripoteku

ŽANR: epska fantastika

ORIGINALNI NAZIV: La Quête de l’oiseau du temps

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTA: Serž LeTandr

CRTAČ: Režis Loazel

ZEMLJA: Francuska

GODINA IZDAVANJA: 1982-1987.

OCENA:

 

Još jedno veliko delo Evropske stripske umetnosti u ediciji Stari kontinent. Ovog puta je to čista epska fantastika bez primesa drugih žanrova. Interesantno je za ovo delo da je kod nas poznatije pod imenom Ratnici sa Akbara, a izlazio je u delovima, u crno-beloj tehnici, u ugašenoj novosadskoj strip reviji…

Stripoteka – to ime nosi miris detinjstva svakog ljubitelja devete umetnosti sa ovih prostora. Izlazila je jednom mesečno 1.174 meseci, odnosno od 1969. godine do 1991. Pa sledi pauza, u onom ludom vremenu koje su pojeli skakavci. Ponovo je pokreće Marketprint 1999. godine, a od 1099. broja počinje saradnju sa beogradskim Darkvudom, da bi je na kraju Darkvud sasvim preuzeo i opet ugasio 2019. Što će svakako ostati upamćeno kao najbolje i najgore odluka izdavača u Srbiji. Prvi put izašla pod nazivom Stripoteka Panorama. Kao posebno mesečno izdanje nedeljne strip revije Panorama. Za razliku od Panorame koja je objavljivala stripove u nastavcima Stripoteka je donosila cele epizode. Shema se menjala, kao i dinamizam izlaženja. Inkorporirano je objavljivanje više različitih stripova u broju. Akcenat je bio na francusko-belgijskom stripu, ali su izlazila i dela američkih, italijanskih, i španskih umetnika. Neka od remek dela koja smo čitali u našoj omiljenoj i nikad prežaljenoj reviji su: Mandrak, Asteriks, Cisko Kid, Tarzan, Gaša, Torgal, Konan, Princ Valijant, Fleš Gordon, Iznogud, Fantom, Crnobradi i mnogi drugi. Iako smo ih većinu potonje dobili u strip albumima, kao integrale, velike vrednosti. Zauvek će ostati sećanje na Stripoteku.

Serž LeTandr – jedan od najcenjenijih evropskih strip scenarista današnjice. Autor dela Reči zvezda.

Režis Loazel – poznat po radu na stripovima Veliki mrtvac, Petar Pan i Trgovina. Takođe i po radu na animiranom filmu Mulan.

Mračni bog Ramor je na ivici da se oslobodi sužanjstva. To bi bio kraj za sve na Akbaru, ali imaju jednu nadu. Da pronađu Pticu Vremena. Čarobnica Mara šalje malu družinu na put, a za to vreme ona sprema magični ritual. U družini su ostareli vitez, ‘njegova kćer’ i dvojica maskiranih. Ni okupljanje ne teče glatko, sve je jedna ogromna avantura. Ovo spasavanje neobičnog sveta ne bi bilo ni upola interesantno bez mnoštva živopisnih likova koje družina sreće tokom svoje potrage. Vredi da otkrijete sami da li su uspeli u nakani.

Nisam ranije mislio o tome, ali iz ove perspektive posmatrano, ovom delu se desilo isto što i Valerijanu. Odnosno, toliko su pozajmljivali iz njega da sada ono deluje klišetizirano i obično. Ali to jasno nije istina, jer videti deliće Točka vremena, Igre prestola i drugih nije slučajno. Često opažam ovo pozajmljivanje iz francusko-belgijskog stripa u sve ostale medije. Što ga u neku ruku lansira u visoku umetnost. Izuzetno osmišljen svet, i to u vreme kada se epska fantastika tek razvijala i odrastala.

Uzimajući sve ovo u obzir, velika preporuka za ovu izvrsnu priču i, naravno, najviša ocena. Nećete dugo čekati na novi prikaz, šapuće mi na uvce gomila dela iza mene i preda mnom. Što nikako ne treba da vas iznenađuje, ako makar malo pratite moje pisanje.