Domaćinska fantastika u vreme prelaska na zimsko računanje vremena

Pozdrav, hello, haug, buongiorno, dragi/e Autostoperi/ke. Stigli smo, evo, i do novembra a sa Helloween-om (nije bilo grandioznih žurki, znam znam) je stigla i najavljena promena  – Nešo se, posle tri duge godine, povlači iz pisanja ,,Čitaonice’’ i odlazi, kako on sam reče, na neko bolje mesto… negde u dubokim redakcijskim lagumima.

Svaki početak je težak ali kako je naš i vaš Nešo pretrpan novim obavezama na mene i, grešnog raba Stefana i moju koleginicu Jovanu je pala nezahvalna dužnost da vas iz meseca u mesec vodimo na ludu vožnju kroz književnu fantastiku….

Ja ću se baviti svetskim (a našim) izdanjima fantastike. Iako kug… ovaj korona, nikako da prođe, ima nas ovde koji još uvek fantastiku uporno pišemo (a bogami i izdajemo) pa smo vam za mesec novembar pripremili nekoliko interesantnih izdanja domaće fantastike.

Pa da počnemo.

Mladen Milosavljević –  ,,Jezava ’’

Mladen Milosavljević izazvao je dosta pažnje sa svojim prvim romanom ,,Kal juga’’ u kojem je vešto spojio istorijske činjenice iz vremena velikog austrijskog osvajača Eugena Savojskog, srpski folkor i Lepenski vir. Sada stiže nam njegova druga knjiga –  ,,Jezava’’.

Kao i prošli put, Milosavljević nam donosi sve osim uobičajenog. ,,Jezava’’je i roman i zbirka priča i pripovest o porodicama iščezlog sela Livat… Realno se slobodno meša sa folklornom fantastikom a prošlost sa sadašnjošću.

Da vam malo zagolicam maštu – u ,,Jezavi’’ se pojavljuje čak deset mitskih bića iz srpske narodne mitologije koji upravo u ovoj knjizi imaju svoj književni debi.

Koja su to bića, možete otkriti među stranicama ,,Jezave’’.

Dušan Paučković – ,,Podnebesje’’

Sada ćemo se pozabaviti jednim nastavkom… U drugoj knjizi triologije, Dušan Paučković nastavlja sa pripovešću o civilizaciji Samrata koja postoji u nama bliskoj paralelnoj dimenziji a čija budućnost, posle smrti Boga postaje sve samo ne izvesna. Glavni junaci će se naći pred nemogućim zadatkom da spasu obe dimenzije dok smrt i mrak preplavljuju Astralnu ravan.

Hoće li uspeti u tom preteškom zadatku? Pažljiv čitalac će možda uspeti da prozre kroz autorove namere.

Danijel Jovanović ,,Gospodinova kuća’’

 

Za najmlađe Autostopere kroz fantastiku smo takođe nešto pripremili. Autor popularnog serijala ,,Severna kapija’’ donosi nam intrigantan naslov u kom se spajaju san i mašta, fantastika i realnost. Glavnog junaka, dečaka Nila, sudbina dovodi do beskrajne kuće, bez prozora. Da bi izašao iz tako neočekivane situacije, Nil će biti prinuđen da sklopi savezništva sa nepoznatim stvorovima i do kraja iskuša svoju hrabrost i umešnost.

Toliko za ovu vožnju kroz fantastični univerzum. Ostajte nam zdravi i veseli do sledećeg viđenja.