UBI ME NOSTALGIJA: „Čarobni mač: Potraga za Kamelotom“

Izvor: Vorner Bros

Kad pominjemo arturijansku tematiku, na umu nam je raskoš Kamelota, hrabrost vitezova, ljupkost gospi, čarolije Merlina, Morgane de Fej, i Viviene/Nimue, nedostižnost Avalona, a pre svega, sâm Artur, idealan kralj i čovek. No, šta se dogodi kad uzmemo arturijanski mit, izmestimo perspektivu i dodamo neke nove likove? Iz kazana nam iskoči „Čarobni mač: Potraga za Kamelotom“, dugometražni crtani film Vorner Brosa iz 1998. godine, kog krasi upravo sve gorenavedeno. Slobodnija je adaptacija novele „The King’s Damosel”, trilogije „Three Damosels” Vere Čapman iz 1967.godine. Glasove su pozajmili: Geri Oldman, Džesalin Gilsig, Pirs Brosnan, Erik Ajdl, Keri Elvs, Džon Gilgud, Don Rikls i Gabriel Birn, dok je režiser Frederik Du Čau.

Ser Lajonel, jedan od vitezova kralja Artura, je porodični čovek prepun vrlina, koji sa suprugom, odlučnom gospom Džulijanom (Leoni u noveli, na neki način) i ratobornom kćerkom Kejli (Linet u noveli), uživa u idiličnom životu, sve do poziva da se pridruži bratiji vitezova u Kamelotu. Na tom zadatku, ser Lajonel gine, štiteći kralja i Kamelot od ruke viteza Rubera (lik Crvenog viteza u noveli). Ruber beži, dok ser Lajonela sahranjuju uz sve počasti i obećanje da je njegova porodica uvek dobrodošla u Kamelotu. Godinama kasnije, Ruber uzima Kejlinu majku za taoca, s namerom da prigrabi kraljevstvo za sebe. Kejli uspeva da pobegne, ali, umesto da upozori Artura, kako je i nameravala, započinje potragu za mačem Ekskaliburom koji je ukrao Ruberov Grifon. Na svom putu susreće Ruberovu tvorevinu Sabljokljuna, dvoglavog zmaja Devona i Kornvola, slepog pustinjaka Gareta (kuhinjski pomoćnik Garet u noveli) i srebrnokrilog sokola Ejdana. Prisutan je koncept „kuća-put-kuća“ u kome sazrevaju likovi i ostvaruju se snovi za koje nisu ni znali da postoje.

Razlozi zašto pogledati ovaj crtani film su: Zanimljiv je, ima originalan scenario. Animacija stvarana u Glendejlu u Kaliforniji i Londonu. Simpatični i neobični likovi. Sjajna muzika Selin Dion, Andree Bočelija, Stiva Perija, Dejvida Fostera i grupe „The Corrs“. Crtani film je nagrađen za najbolju originalnu pesmu i imao nekoliko nominacija za animaciju, efekte, zvuk, muziku, film i glasovnu glumu.

Izvor: Vorner Bros

Uprkos tome, Čarobni mač: Potraga za Kamelotom doživeo je finansijski krah, inkasirano je jedva milion dolara naspram potrošenih četrdeset miliona dolara. Projekat je dobrano kasnio, jer se studio više koncentrisao na „Svemirski basket“ (Space Jam). Zaposleni su masovno odustajali tokom perioda animacije, promenjen je režiser. Fokus je prvobitno bio na Svetom Gralu, pa su se preorijentisali na Ekskalibur, zato su morali da promene naziv filma. Prošao je skoro neopaženo zbog pomenutog „Svemirskog basketa“. Animacija je okarakterisana kao osrednja, likovi već viđeni.

Kad se sve sabere, „Potraga za Kamelotom“ je nešto što bi Ćićo iz „Dnevnjaka“ opisao kao, „lepi stihovi za lagano popodne.“ Dakle, idealan film za porodicu, gde su roditelji i dalje deca u srcu, a deca im šaraju po zidovima. S likovima je moguće povezati se i nude drugačiju perspektivu – Kejli nije dama u nevolji, a Garetovo slepilo nije izlečivo, ali oba nude određena odstupanja od „savršenih likova“ Diznijevih princeza i prinčeva. Možda je upravo to „nesavršenstvo“ razlog zbog koga vredi pogledati ovaj film.

About Author