Uplakana Sunca – Igrica s puno avantura

Admiral Adama, kultni lik kultne serije. Svi se sećaju njegovog mira dok Galaktiku prate Sajlonci. ‘Ladan ko špricer, komanduje krstaricom, pod sobom ima hiljade mornara, marinaca, pilota. Svemirske bitke pune lovaca, razmena teške vatre između najvećih ratnih brodova zaraćenih strana.

Ako ste i vi nekad poželeli da budete u ulozi admirala Adame, eto ,,Uplakana sunca” (Crying Suns) je igra koja je nastala baš sa tom nekom inspiracijom. No, ova igra ima dva sukobljena aspekta, jedan je strateška i taktička svemirska borba, to je taj deo sa Adamom. A drugi element je priča, koja je negde više nadahnuta Dinom, Zadužbinom, te još ponekim biserom naučne fantastike.

U poslednje vreme, čim se pojavi taktička svemirska pustolovina sa elementima igre ,,Roug” (roguelikes), nameće se poređenje sa igrom ,,Brže od svetlosti” (FTL). I zaista mnogi elementi, a posebno strateškog dela igre, mogu neposredno da se povežu sa tom igrom.

Priča se pripoveda kroz animirane sekvence urađene u prilično dobrom stilu starih igara (pixel art). Igraču se nude dijaloške opcije, premda osim ritma čitanja i upijanja priče nemaju neki uticaj na tok igre. Ovo je najbolji deo igre, budući da strateški i taktički deo imaju ozbiljne nedostatke u dizajnu igre, svaki na svoj način. Igrač se budi iz sna kao klon legendarnog admirala Elisa Ajdahoa (Ellys Idaho). Dočekuje ga brodska veštačka inteligencija, i od samog početka plete se mračna, pomalo melodramska saga o padu Carstva, izopačenju čovečanstva i pokušaju pokajanja jednog čoveka u tragičnoj ljubavnoj priči. Igra je i podeljena u pet poglavlja, od kojih svako ima tri sektora, sa pričom koja se postepeno odvija.

Strateški deo podrazumeva da se, kao i u igri ,,Brže od svetlosti”, stigne iz krajnjeg levog sistema u krajnji desni, kroz mrežu zvezdanih sistema. Svaki sistem ima nekoliko lokacija na kojima igrača čekaju borbe, komadići priče ili oba. Osnovne sirovine koje se sakupljaju i troše tokom igre su otpad (Scrap), Neo-N i komandosi. Otpad je zapravo glavno sredstvo plaćanja. Pomoću njega se kupuju unapređenja bojnog broda, oružje, eskadroni manjih brodova, te oficiri. Neo-N je gorivo. Pomoću njega se brod pokreće, kao i određeni sistemi. Moguće ga je dobiti iz zvezde u svakom sistemu (ova sposobnost se unapređuje tako da brod može biti sve efikasniji), kupiti u određenim stanicama, te kao nagrada iz pojedinih nasumičnih događaja.

E, komandosi su vrlo zanimljiva inovacija, baš kao i oficiri. Naime, na početku igre biraju se dva oficira od četiri ponuđena. Svaki oficir ima specijalnu sposobnost koja se primenjuje kad komanduje brodskim sistemima (objasniću kasnije), imaju zdravlje, te dve od devet veština. Osim što imaju uticaja na pojedine komadiće priče, ove veštine služe da se deaktiviraju prepreke na koje nailaze kad prevode ekspediciju komandosa na površinu planete (nešto kao ‘away team’ iz ,,Zvezdanih staza”). Komandosi su potrošna roba, ali ako svi poginu misija je automatski neuspešna. Težina misije opravdana je izrazito vrednim nagradama, obično neki brodski sistem ili oružje.

Spona strateškog i taktičkog dela čini bojni brod. Početni brod je klase Ekscelzior, a još pet klasa moguće je otključati tokom igre i proigravanja. Zamisao je bila da svaki brod iziskuje posebno prilagođavanje stila igre, ali osim nekih sitnih bonusa, ništa značajno ne utiču na igru. Klasa bojnog broda zapravo znači da svaki ima osnovni sistem (core), broj i vrstu početnih eksadrona, početno oružje i ležišta za pomoćne sisteme.

Svaki brod ima sistem za lansiranje eskadrona, sistem za oružje i sistem za oplatu, te podsisteme. E, sad. Podsistemi su navigacija, sistem za rudarenje goriva, te sistem za praćenje zemaljskih timova. Ne treba ih brkati sa pomoćnim sistemima koji se instaliraju i praktično dodaju nove opcije za bojne brodove.

Eskadroni dolaze u četiri oblika. Dronovi brzi i donose prednost nad fregatama. Lovci su odlični za odbijanje dronova, ali su dosta krhki. Fregate ubijaju lovce, ali su najsporiji brodovi. Jasno je da je zamisao bila da se po principu ‘papir-kamen-makaze’ dobije ravnoteža, ali to nažalost nije postignuto. Krstarice ne mogu da se brane iz neposredne blizine, ali nose dalekometno naoružanje slično brodskim sistemima. Eskadroni se oporavljaju između dve borbe, tako da je eskadron retko kad sasvim uništen, ali ‘zakrpljeni’ eskadroni imaju umanjenu efektivnost.

Brodsko naoružanje deli se na protivbrodsko (služi za neposredno gađanje protivničke krstarice), te odbrambeno, koje deluje na protivničke eskadrone ili druge prepreke na bojištu (asteroidi, minska polja, itd). Svako oružje ima odloženo dejstvo u skladu sa jačinom efekta. Zamisao je bila da taktička borba dva glavna broda bude haotična, teška, jer treba pratiti stanje odbrane, napada, pratiti ritam napadanja, te obraćati pažnju na efekte, kombinacije efekata i povrh toga na ritam odloženog dejstva (cooldown). No, umesto toga dobili su igru u kojoj je prilično jednostavno provaliti koji su najbolji sistemi, najbolji eskadroni. Bitke su previše lake, a počesto protivnik ima mnogo manji broj opcija od igrača. Veštačka inteligencija je, naprosto, glupava, tako da uvek pokušava isti trik i oslanja se na iznurivanje igrača velikim brojem eskadrona i slično. Ko god je odigrao jednu i po stratešku igru znaće kako da pobedi.

U suštini ovo je igra koja se igra zbog priče. Sve ostalo je prilično jednostavno, vremenom nezanimljivo, a broj nasumičnih događaja, malih priča značajno je manji od konkurentnog ,,Brže od svetlosti”, što donosi repetitivnost već posle drugog poglavlja. Ipak, igra je trenutno na letnjem popustu i košta svega 9.5 EUR, a ako vam treba da probate da biste se odlučili, demo-verzija je besplatna.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author