Čitaonica jul 2021 – domaća izdanja

Doooobar dan, dragi naši Autostoperi i Autostoperke. Nadam se da vas zatičem u dobrom zdravlju i još boljem raspoloženju.

Vreli jun je konačno gotov i počeo je jul… koji će po svemu sudeći biti još topliji. Ipak, vreme je odmora pa pretpostavljam da su mnogi od vas otišli na zasluženi godišnji/letnji raspust (ili tek planirate da odete).

Ipak, pre pakovanja i više no zasluženog odlaska na more/planine/banju/selo, čeka nas još jedan zajednički put po prostranom svemiru domaće fantastike.

Ko što rekoh prošli put, u junskoj čitaonici, fantastika je uvek bila (i ostala) verni pratilac na svakom mom putovanju. Neke knjige povezujem sa mestima na kojima sam bio tokom leta – Kingov „Revolveraš“ sa Romanijom, „Neuromanser“ sa Zakintosom, „Hobit“ sa selom u Dragačevu u zimu, „Karmilu“ sa Pragom… kada zatvorim oči i prisetim se ili vidim fotografije, jedna od uspomena je i čitanje tih naslova – obično na plaži ili uveče, pred spavanje.

Na neki način, čitanje tokom putovanja produbljuje naš doživljaj puta, daje mu više dimenzija. Putujete na željenu destinaciju… a istovremeno uranjate u još jedan fantastični svet.

Nadam se da će bar neka od knjiga koju sam vam pripremio za ovaj put postati deo vašeg putničkog prtljaga, kao i makar delić lepih uspomena na jedno nezaboravno leto. Ima tu svega i svačega… malo horora, malo priča, romana, pa i malčice književne kritike, da se nađe. Ali da ne dužim, čeka nas put.

Vežite se, stavite vaše maske (naredba Kriznog štaba, šta da se radi) pa da krenemo!!!!

„Tarakan“ Milka Knežević – Ivašković

 

„NNK“ International nam donosi nešto posebno – književni horor prvenac… i to kakav! Milka Knežević – Ivašković podarila nam je napetu priču, smeštenu u Beograd, osamdesetih godina 20. veka. Glavni junak, četrnaestogodišnji Mihajlo Kračun, provodi dugo, dosadno leto u centru Beograda. Međutim, jednog dana, njegovo leto će postati uzbudljivo – ili možda čak malo previše uzbudljivo. Na njegova nejaka pleća sručiće se odgovornost da zaštiti svoju porodicu od zastrašujućeg dušmanina koji ne želi ništa do njihovo potpuno uništenje. Da li će uspeti u tome, saznajte u ovom romanu, koji po brzini radnje i estetici podseća na grafičke novele.

 

 

 

Književna fantastika, grupa autora

 

Posle odlaganja, izazvanog pandemijom korone, pred nama se konačno pojavljuje novi broj „Književne fantastike“, časopisa nastalog u saradnji „Art anime“ i „Kontrast izdavaštva“.

I u njemu zaista ima za svakog ponešto. Priče, eseje, kritike… naših i stranih autora, svih podžanrova fantastične književnosti i različite tematike. Simbolično, temat je posvećen je Reju Bredberiju, velikanu savremene SF/F književnosti, povodom velikog jubileja stogodišnjice njegovog rođenja. Ako dakle, volite da čitate fantastične priče, fan ste Reja Bredberija ili vam se sviđa književna kritika, ovaj broj ,,Književne fantastike“ je za vas.

 

 

 

DUM-DUM , Pavle Zelić

U izdanju beogradske ,,Lagune“, upravo je objavljena zbirka priča Dum-Dum beogradskog pisca fantastike Pavla Zelića. Knjiga pred čitalačku publiku stiže u godini u kojoj Zelić obeležava dve decenije profesionalnog pisanja i sadrži presek njegovog dosadašnjeg proznog stvaralaštva, kada je reč o kratkoj formi.

U zbirci je sabrano osamnaest žanrovski raznovrsnih priča, od kojih neke ne pripadaju fantastici, ali nijedna od ovih priča vas neće ostaviti ravnodušnim. Neke od priče će vas povesti u afričke prašume gde vladaju zaposednuta deca-ratnici, među smele skakače sa litica zaliva Akapulko i pod površinu kužne vode Amazona. Druge pak priče istražuju kutke alternativne prošlosti – mistični jevrejski geto srednjovekovnog Praga, tajni sovjetski Gulag za tuđine, omladinske radne akcije trebljenja nemrtvih i Veliki rat običnih, malih ljudi.

Protagonisti ovih priča su drugačija, natprirodna bića i grešni junaci. Kancerozna deca-krvopije spržene Zemlje, besmrtni kafanski gosti, fudbaleri bolji od Pelea, šimpanza Sami – legenda beogradskog zoo-vrta, sablasti sa odeljenja intenzivne nege, političari koji su đavolu prodali dušu (i ne samo svoju!), kostimirani vakcinatori i petparački proroci sudnjeg dana.

Zbirka Dum-Dum, pored naslovne priče, sadrži sledeća ostvarenja: „Uvek sedi za šankom“, „Žena Dorijana Greja“, „Sami“, „Ribe hodaju“, „Tarzanova poslednja velika avantura“, „Meso naše braće“, „Galaksija Gulag“, „Udarnica“, „Ispod grobova“, „Homo homini lupus est“, „Suvaja“, „Ljudi koji ne vole da idu u bolnice“, „Najbolji gol koji Pele nikada nije dao“, „Otrovno sunce“, „Pandemonija“, „Veliki Vakcinator“, „Knjigokalipsa“ Ako do sada niste imali prilike da čitate dela ovog pisca, uronićete u mnoge fantastične svetove, a njegovi fanovi imaće priliku da se podsete svojih omiljenih priča, skupljenih na jedno mesto.

,,Avanture pobednika“ Vladimir Kolarić

 

U izdanju ,,Presinga“ objavljen je novi roman Vladimira Kolarića pod nazivom Avanture pobednika.

Roman prati odrastanje odrastanje i osvajačke podvige Jovana, srpskog Don Žuana današnjice. Zavodeći žene širom Evrope, on kao da pokušava da zavede Evropu samu, sa svom njenom kulturom, istorijom i skrivenim tokovima, dok na kraju ostaje neizvesno ko je u toj igri zapravo zaveden i pobeđen. Roman sa elementima erotike, trilera, fantastike, noara i dekadencije, priča je o duhovnoj potrazi, prevazilaženju unutrašnjih i kolektivnih rascepa i mogućnosti izricanja sopstvenog glasa.

Naša julska vožnja srpskom fantastičnom galaksijom je okončana. Želim vam nezaboravni jul, pun putovanja i dobre zabave… vidimo se u avgustu, na istom mestu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author