Upoznajmo SF klub Orion i fanzin ‘Svemirski brod’

Fantastika širom regiona ima svoje borce i aktiviste koji je podržavaju. Ovom prilikom ekipa Autostoperskog vodiča se zaustavila u komšiluku, u Slavonskom Brodu odakle nam stiže priča o SF skupini Orion i jednom pravom SF fanzinu.

Recite nam nešto o počecima: kako je nastao SF Orion, čime se sve bavite, te odakle ideja da se pokrene u ovo digitalno doba jedan pravi, old-school fanzin?

 

SF skupina Orion službeno je osnovana još daleke 2007. godine, kao sekcija Astronomskog društva Gea X. Međutim, intenzivne aktivnosti započeli smo u svibnju 2010. godine, kada smo prvi sastanak održali u subotu 15. svibnja, dok se redovito sa sastancima krenulo od 23. rujna iste godine prikazivanjem prve sezone serijala Firefly. Naime, naša skupina započinje rad prikazivanjem ciklusa SF klasika gdje se stvorila jezgra ljudi koja se nastavila redovno okupljati svakog četvrtka u 20h u prostorijama Zajednice tehničke kulture grada Slavonskog Broda. Uveden je koncept autora tjedna (op.a. kasnije autora mjeseca) gdje se ambiciozno raspravljalo o književnim klasicima SF-a (Asimov, Clarke, Heinlein, Le Guin … itd), a u međuvremenu smo počeli s prikazivanjem SF filmova i serija kao i dokumentarnih serijala poput popularnih Ancient Aliensa i UFO Huntersa. Od 2011. krećemo s predavanjima iz područja rubnoznanstvenih tema kolega Ratka Martinovića i Gorana Kolarića, nakon kojih su mnogi drugi naši članovi održavali predavanja iz područja astronomije, o SF autorima i SF filmovima, računalnim igrama, umjetnoj inteligenciji, NLO-ima i sl. Kroz sve godine zadržali smo uglavnom slični koncept rada: SF filmovi/serije, dokumentarci, predavanja, radionice, književne večeri, društvene igre. Obično krećemo sa sastancima u siječnju i kolovozu kada zapravo imamo po dva sastanka, predzadnji četvrtak u siječnju/kolovozu imamo prvi dogovor nakon zimske/ljetne pauze, i onda zadnji četvrtak u siječnju/kolovozu filmsku večer pa onda u veljači/rujnu nastavljamo sa sastancima redovno.

Prvi broj fanzina Svemirski Brod nastao je sasvim spontano pred drugu SF konvenciju Marsonikon u lipnju 2013.g. Premijerni broj imao je 10 autora na 24 stranice (crno-bijelo), pošto je nas 10-ak zanimalo različite stvari (astronomija, NLO-i, rubnoznanstvene teme, SF pisci, recenzije SF filmova, romana, fantasy i sl.), odlučili smo, za razliku od ostalih fanzina (Parseka i Eridana, koji uglavnom sadrže SF priče), obraditi neku temu koja nas zanima i to “sklepati” u jedan mali časopis. Broj je stvarno nastao veoma brzo, u 2 do 3 tjedna, te smo ga doista složili na samom konu. Ideja o imenu Svemirski Brod potekla je od prezidenta Hrvoja Gaže, što je ekipa objeručke prihvatila. Glavni i odgovorni urednik bio je Hrvoje Gažo. Zamjenici urednika bili su Goran Kolarić i moja malenkost (uglavnom smo pregledavali i ispravljali tekstove), dok je Marija Koudela bila grafički urednik (po primitku svih tekstova slagala tekstove i pripremala fanzin za tisak).

Sad uglavnom Goran Kolarić i ja pregledavamo tekstove, dok ih ja pripremam za tisak, a od 7. broja uvodnik u fanzin (op.a. do 7. broja to je radio Hrvoje Gažo) po dogovoru napravi uvijek netko od članova SF Oriona.

Naslovnice su dosad izradili: Goran Marić, Slaven Šokčević, Lidija Salopek, Željko Matuško i Antonija Golić. U svakom broju na sredinu fanzina stavili bi tekst koji nam je bio najzanimljiviji, ali smo gledali da to uvijek bude drugi autor, sve do pojave SF stripa od 6. broja, autora Slavena Šokčevića, koji redovito krasi duplericu našeg časopisa.

Broj stranica i autora (ukupno ih je dosad bilo 31) povećavao se iz broja u broj (najviše stranica imao je jubilarni 10. broj – 88, dok je najviše autora – 18, bilo u 7. broju), i na tome smo zahvalni svima koji su dosad sudjelovali u izradi Svemirskog Broda.

 

Koje su sve oblasti i teme zastupljene? Imate li neku omiljenu rubriku? Da li je neka rubrika nastala ’na zahtev čitalaca’ možda?

 

Od prvog pa do posljednjeg broja teme koje smo obrađivali u fanzinu su: astronomija, znanstvene i rubnoznanstvene teme, paranormalne pojave, tehnologija, roboti i robotika, svemirski brodovi, biografija (in memoriam) SF pisaca, recenzija SF knjiga, filmova i serija, te kompjuterskih igara, fantasy, ufologija, putovanje kroz vrijeme, mamin kutak, SF poezija, napredne drevne tehnologije, izvještaji s drugih SF konvencija, astrokozmonauti, Zvjezdane staze, Zvjezdani ratovi, LARP, SF nagrade i sl.  Neke od tih tema obrađene su i u posljednjem 12. broju, dok neki od naših članova/suradnika na fanzinu nažalost iz subjektivno/objektivnih razloga više ne pišu, pa tako i njihove teme nisu više zastupljene.

Rubrike koje postoje u fanzinu su: Raspored aktivnosti SF Oriona, Kako sam postao SF fan, Prema treptajima zvijezda, Zvijezde i njihovi svjetovi – što bi SF bio bez zvijezda, Astrokozmonauti, Teme s ruba znanosti, SF strip, Drevne tehnologije, Zvjezdane staze, In memoriam SF autor, Recenzije SF knjiga, filmova i serija, Ufologija, SF poezija, SF nagrade, Vox populi, World of games, dok su neke od njih bile zastupljene, ali više nisu prisutne: Astrobiologija, Fantasy, Izvještaji sa SF Konvencija, Svemirski brodovi, Astropoezija, Svemirski put, Biografije znanstvenika, Mamin kutak.

S desetim jubilarnim brojem fanzina dolaze i neke novine: nabrojali smo sve aktivnosti SF Oriona od početaka naših druženja u ljetu 2010. do ljeta 2017, uključujući i filmske SF maratone. Uvedena je pomenuta rubrika In memoriam SF autor, te smo anketirali neke od naših vjernih čitatelja u rubrici Vox populi (čitatelji su izrazili želju za nekim novim rubrikama poput mitologije, novina iz svijeta svemirskog istraživanja, popisa SF filmova i sl.) Od 10. broja odlučili smo predstaviti svakog od autora tekstova, koji je o sebi napisao nekoliko rečenica na početku svog teksta. Jedanaesti broj nije donio toliko novina, nego smo nastavili u ritmu iz 10. broja, dok u najnovijem 12. broju imamo i ilustracije između tekstova.

 

Kakva je dinamika izlaženja fanzina i da li vam nešto predstavlja poseban izazov u radu, s obzirom na širok spektar koji pokrivate ?

 

Plan izlaženja fanzina bio je otprilike dva broja godišnje (od kojih jedan svakako za Marsonikon krajem svibnja, a drugi za Katarinski sajam – sredinom studenog). Tu smo tradiciju zadržali sve do 2017.g., a od 2018. izlazimo jednom godišnje u svibnju. U početku je uredništvo odlučilo da fanzin izlazi dvaput godišnje, što je bilo sasvim ok s obzirom na broj osoba koji je sudjelovao svojim tekstovima. Kako su godine prolazile, i određeni broj naših članova nas napustio zbog selidbi i odlazaka iz Broda, tako se uredništvo silom prilika odlučilo za jednu publikaciju godišnje. Neki novi članovi su se pojavili i “osvježili Orionovsku krv” s novim temama i prijedlozima za rad, kao i novi suradnici na fanzinu, što je zasigurno dobra naznaka za daljnje postojanje i djelovanje.

Osim što izlazimo u tiskanom obliku, odlučili smo predzadnji broj (op.a. kao i prijašnjih 10) koji je izašao staviti online na google driveu, pa evo linka za 11. broj fanzina i njegova naslovnica:

NASLOVNICA             11 FANZIN

 

 

Ove godine organizovane su i radionice izrade fanzina. Možete li nam reći nešto više o tome (kako su izgledale radionice i ko su učesnici i sl.) ?

 

 

Projektom „Kulturni centar mladih – Razvoj javno – civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu – KUL centar (sufinanciranim iz Europskog socijalnog fonda i Republike Hrvatske na dvije godine) omogućeno je nekolicini udruga zajednička priprema i provedba kulturnih i umjetničkih programa korisnika novooformljenog KUL centra (Centar mladih) promovirati koncept sudioničkog upravljanja uz uključenost lokalne zajednice te javno – privatnog partnerstva u kulturi.

Jedna od tih udruga je Kameleon  & mreža, koja u svome programu sadržava 7 radionica, među kojima je i radionica „Izrada SF fanzina Svemirski Brod“, koju jednom mjesečno vodimo kolega Goran Kolarić i ja.

Naše radionice su održane na više različitih načina: predavački, multimedijalni i za polaznike sudjelujući (radni) dio. Obradili smo razne teme: računalne igre u SF-u, teleskopi, Zvjezdane staze i Jean-Luc Picard, SF konvencije, 50 godina čovjeka na Mjesecu, NLO-i i rubnoznanstvene teme, Star Wars, Kako sam postao SF fan, L.A.R.P., SF poezija, drevni lokaliteti i Zemljomorje Ursule K. Le Guin. Gosti na radionici su bili naši članovi (Krešimir Gažo, Marina Gojković, Ivan Martinović i Hrvoje Gažo), ali i dvojica vanjskih suradnika na fanzinu: Željko Culek i Goran Nikšić.

Radionice su bile dobro posjećene, sudionici su mogli sudjelovati i dati svoje mišljenje, te smo na taj način pokušali predstaviti gotovo sve teme obrađene u fanzinu Svemirski Brod.

Naravno pojavio se problem, kao i u cijelom svijetu, s COVID-19 pa u ožujku nismo održali radionicu, a tijekom travnja i svibnja smo imali 2 online radionice na Facebook grupi Kameleon & mreža, koje su bile jako dobre. (op.a. prednost je online radionice što se može naknadno komentirati i napisati željeni sadržaj, ali je nedostatak što nema “face to face” komunikacije).
Preostale su nam još 2 radionice u rujnu i listopadu ove godine, koje ćemo održati nadam se uživo, kada ovaj projekt i službeno završava.

Broj 11 je bio nominovan za nagradu evropskog SF društva (ESFS) u kategoriji najbolji fanzin. Kako ste reagovali na ovu vest i šta je ova nominacija značila za ljude koji rade na fanzinu?

 

Mogu samo reći da je to za nas bila jedna jako lijepa vijest i priznanje za naš dugogodišnji rad u izradi fanzina. Hrvatski SF fandom prepoznao je naš rad, jer se ipak razlikujemo od ostalih fanzina koji izlaze, pa nas je možda bilo i teže prihvatiti i priznati. Iskreno, prvi je saznao naš prezidenta, Hrvoje Gažo, a mi svi kad smo se našli na sastanku smo bili ugodno iznenađeni i nismo mogli sakriti naše zadovoljstvo. Bio je to veliki poticaj za budući rad, ali i onaj dodatni impuls pojedincima koji su možda mislili odustati od pisanja svojih tekstova.

 

Uprkos korona krizi izašao je 12. broj Svemirskog broda, možete li nam reći nešto o novom broju, kako je nastao, je li ga bilo teže da se napravi nego prethodne brojeve, kako stojite s autorima?

 

Novi broj fanzina nastao je u dosta težim i izmijenjenim okolnostima nego svih 11 dosadašnjih. Po dosadašnjoj praksi, većina autora je pisala svoje tekstove od početka ožujka sve do kraja svibnja, u doba kad nas je zahvatila COVID-19 kriza i doista nismo bili upoznati s onime što nam slijedi u narednom periodu. Ipak, dobar dio autora je u to vrijeme bio doma, nije radio ili je radio od kuće, te pošto su bili ograničeni socijalni kontakti, našlo se vrijeme za napisati vlastiti tekst za najnoviji broj.

U 12. broju smo zadržali teme i rubrike koje smo dosad obrađivali (op.a. da ih sad opet sve ne nabrajam), uz nekoliko novih rubrika: SF & F svjetovi iz pera žena te Izvještaji s radionica iz KUL centra. 15 autora je pisalo svoje tekstove na ukupno 84 stranice, autorica naslovnice je Antonija Golić (op.a. dosad je napravila naslovnice za 7., 8.,9. i 10. broj), strip je napravio naš stalni suradnik Slaven Šokčević, dok su novost u ovome broju ilustracije između pojedinih tekstova autora Matijasa Župana, te jedna ilustracija autora Gordana Bijelića.

 

Kako je vaša SF skupina Orion delovala tokom situacije s virusom korona, jeste imali kontakte putem interneta, mobitela i sl. ?

 

Iznenadila nas je situacija s COVID-19, kao i čitav svijet, ali se nismo pokolebali. Prvo smo, kao što to inače radimo, chatali preko naše Viber grupe, ali smo onda, uz pomoć naših članova Roberta i Hrvoja, odlučili se vidjeti putem Zoom aplikacije te smo se četvrtkom, u našem terminu od 20 h, redovno vidjeli, čudili, raspravljali i svakako opuštali u ovim nemilim vremenima. To je trajalo negdje od sredine ožujka do početka svibnja, kad nam je omogućeno, doduše u ograničenom broju, održavati sastanke u našim prostorijama brodskog ZTK-e. Bilo je to za nas sve jedno zanimljivo iskustvo, gdje smo ipak zadržali kakav takav kontakt i mogli razgovarati doslovno o svemu, a ponajviše o tada trenutnoj situaciji i te što ćemo raditi po povratku u kakvu-takvu normalu.

Kakvi su vam planovi za budućnost, planirate se i dalje da družite na sastancima, održavate radionice, te pripremate li se za 13. broj fanzina ?

 

Jedva smo čekali ponovno se družiti na sastancima četvrtkom, tako da smo se cijeli lipanj i pola srpnja sastajali i nastojali nadoknaditi ono što nismo uživo odradili gotovo dva mjeseca karantene.

Od rujna smo nastavili s našim redovnim aktivnostima u ZTK-e i tako ćemo raditi dokle god nam to dopuštaju. 23. rujna ove godine slavimo 10 godina naših aktivnosti, druženja i sastanaka, te ćemo to na dostojan način i proslaviti.

Radionice koje smo održavali u KUL centru završavaju polovicom listopada 2020., još ćemo održati dvije u rujnu i u listopadu. Ukoliko prođe novi projekt za radionice u KUL centru, vjerojatno ćemo nastaviti sa sličnim aktivnostima.

Pripreme za 13. broj fanzina zapravo su krenule 3. rujna, kada smo održali prvi inicijalni sastanak nakon ljetne stanke, koja nam je btw. trebala nakon svih događanja u svijetu i kod nas u posljednjih pola godine. Gotovo većina autora koji su participirali u prošlom broju, izjavila je kako želi sudjelovati u sljedećem broju fanzina.

 

Live long and prosper !

U ime SF Oriona za vas odgovarao Krešimir Grčević

Veliki pozdrav iz Slavonskog Broda  …