Ut, knjiga 2 – Roi i Barbato

Radujte se. Pred nama je drugi deo stripa „Ut“ (Ut)  autorskog tandema Roi – Barbato. U prošlom tekstu sam vas upoznao sa radnjom i pričom ovog neobičnog izdanja za Bonelli, pa računam da ste već pročitali prvu knjigu i upoznali se sa našim junacima. Sada nastavljamo dalje u potrazi za novim odgovorima u ovoj drugoj po redu knjizi od tri.

U prošlom broju smo dobili male nagoveštaje kako je nastao svet u kome žive Ut, Dečo, Iranion i ostala plejada nakaza. Dobili smo i odgovore šta Iranion traži i male naznake ko bi on mogao biti. Bili smo i još smo svedoci misteriozne Utove prošlosti i na dobrom smo putu da saznamo kako je postao ono što jeste. Ali, tu su i nova pitanja pa idemo polako.

Ut i Iranion nastavljaju svoju potragu za drevnim artefaktima iz sveta pre apokalipse usput srećući plejadu još bizarnijih likova poput grupe filozofa i misteriozne Iv i njenih kopija. Od nje dobijaju još korisnih informacija i do kraja nam nije jasno da li im pomaže ili igra neku svoju igru.

Sa druge strane, tu je i Dečo, Utov gazda,  sa kojim smo se upoznali u prvoj knjizi. U ovom delu dobijamo naznake o tome ko je on bio pre apokalipse i zašto ga svi poštuju, pa i neprijatelji. Vidimo da igra neku igru ovoj dvojici iza leđa, ali da li to radi za njihovo dobro ili u svoju korist?

Ako je prvi deo obilovao pitanjima u drugom ih imamo još više. Kao npr. Iv, ko je ona i kako se odjednom iznenada pojavila pred njima. Kakvu tajnu kriju filozofi i kakve kuće traži Iranion? Ovo su neka pitanja čiji odgovori nas čekaju na ovim stranicama. Takođe, tu je i Utov mačak Leopold. Držeći se pravila „Čehovljevog pištolja“ kakva je njegova uloga? Ne verujem da ga je Ut slučajno našao u mastabi na početku naše avanture i verujem da su mu autori poverili neku veliku ulogu, samo koju?

Da ne bude da ima filozofije tu su i obilati krvavi delovi. Npr. Klanica između Uta i Iraniona sa jedne strane i stanovnika Ulice Gladi sa druge strane. U ovom broju se vraća jedan stari znanac za koga smo mislili da je mrtav (namerno neću da kažem o kome je reč samo ću nagovestiti da je poprilično gadan i jedan od najantipatičnijih likova u serijalu). Potpuno su nam jasne njegove namere, ali ću opet držati jezik za zubima jer ne želim da pokvarim uživanje potencijalnim spojlerom.

Što se tiče crteža i scenarija nema nikakve greške. Ako je u prvom delu verno dočarao nihilističku atmosferu novog sveta svojom veštom olovkom Korado Roi (Corrado Roi) je u drugom delu briljirao još više. Crtež je kvalitetniji u odnosu na prvi deo i onaj osećaj beznađa i gorčine još uvek ostaje tokom čitanja ovih stranica. Sa druge strane ni Paola Barbato (Paola Barbato) ne posustaje. Priča postaje sve zanimljivija kako se odmiče i kako se novi deo slagalice uvodi u igru. Voleli je ili ne ova žena je jedan od najboljih strip scenarista kog  Boneli trenutno ima.

U prošloj recenziji sam rekao da ovaj strip mora pažljivo i više puta da se čita. Isto važi i za ovaj broj jer obiluje filozofijom za koju treba napregnuti vijuge. Ako treba pročitajte i do tri i četiri puta kako bi bili u toku. Naročito kod dela sa filozofima i Iv.

Ne znam šta nam donosi treći i završni deo i da li će se priča završiti sa više pitanja nego odgovora poput Linčovih filmova, ali očekujem da će biti maestralna završnica. Dotada pročitajte prve dve knjige, podsetite se svakog detalja i spremite se za krešendo koji nam stiže ove godine.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author