Vampir: Maskarada – Koterije Njujorka

O vampirima ne treba naročito tupiti. Krvopije su toliko popularne da odmah mogu da pređem na Vampire. No, i to je pitanje, jer svaki ljubitelj fantastike koji je makar i prošao pored računara zna za legendarnu igru Vampir: Maskarada. Popularnost je stekla u obliku stone igre (TableTop RPG) u kojoj igrači ulaze u uloge novostvorenog krvopije koji se pridružuje jednom od vampirskih klanova.

Računarska verzija bila je jedna od bolje napisanih i zanimljivijih avanturističkih igara, pa je plenila pažnju kako ljubitelja stone igre, tako i zaljubljenike u računarske igre. Tako je poljski tim Draw Distance preuzeo na sebe težak zadatak da, u saradnji sa izdavačem stone igre, Modiphius Entertainment-om, napravi još jedno izdanje na temu Vampira.

Zadatak je bio težak ponajpre stoga što su pregovori oko licenciranja trajali gotovo tri godine. Zatim i stoga što se od svake igre koja uzima Vampire kao predložak očekuje najviši stepen kvailteta. Rekao bih da su uspeli. Prodaja takođe ukazuje na dobar ishod. U roku od svega sedam dana igra je isplatila sve troškove i nakratko bila najprodavanija na digitalnoj mreži Steam.

Igru ponajpre krase predivni crteži koji se stilom i kvalitetom savršeno poklapaju sa opremom knjige Vampir: Maskarada. Animirane pozadine, kiša u velegradu, predeli Njujorka, mapa grada, zanimljivo osmišljeni i dizajnirani likovi tvore sjajnu postavku za građenje atmosfere. Kad se tome doda brz ritam igre i dobro napisan narativ, u saradnji sa zvucima i prigodnom muzikom, zaista se dobija utisak urbane gotske priče o krvopijama.

Po žanru, igra spada u vizuelne novele, jer se igra odvija tako što igrač čita kratke pasaže i dijaloge, zatim donosi odluke, a pojedine grane zahtevaju primenu vampirskih veština koje se obnavljaju – ispijanjem krvi.

Igrači su zamerili to što je igra neopterećena složenijim pojedinostima sistema za RPG i to što predstavlja jednu vrstu veoma pitke igre koja uspeva da uspostavi ono prijatno utonuće u svet mašte koje su nekada samo knjige mogle da nam pruže. Samo pokazuje koliko je publika bizarna i koliko je Oskar Vajld bio u pravu u pogledu publike.

Priča je takva da može da se odigra nekoliko puta, već stoga što se ne radi o zapletu jeftinog tipa “ko je ubica?” već o ličnim pričama ljudi koji otkrivaju svet vampirske politike. Ali biće tu i zavođenja i ubistava i dobrovoljaca koji žive za ekstazu koju donosi vampirski ujed, kao i surovih borbi koje otelotvoruju vampirsku kletvu. U svakome od nemrtvih, naime, čuči Zver koji samo čeka da rastrgne poslednji veo ljudskosti mladog vampirčeka.

Dramatičnost odluka sastoji se i u tome što se od igrača zahteva da živi sa njima, da ih prihvati kao svoje, a dobar tok priče omogućava upravo to onima koji pristaju da tokom tih nekoliko sati igre zaista zamisle sebe u ulozi onog koji izlazi samo noću, ne diše, ne hrani se – osim krvlju.

Po uzoru na Telltale Games i njihove igre, i Koterije Njujorka pred igrača postavljaju izbore koji se ne svode na dobar ili rđav put, već na biranje između dva zla, dve tragedije. Posebno pohvaljujem dobru uzlaznu krivu priče koja zaista ima svoje vrhunce u svakoj epizodi, pružajući utisak da igrač zaista tone sve dublje u protivurečni svet vampira, kojim vladaju brutalna glad, dekadentna taktičnost, gotovo nipodaštavajući stav spram svega materijalnog, kao i gotovo snobovski ukus za sve istančano i lepo.

Autori su koristili sve zvanične materijale izdavača, ponajpre najsvežije, peto izdanje igre Vampir: Maskarada, te dodatnu literaturu u vidu knjige New York by Night, te dopunskih izdanja pod naslovom Camarilla i Anarch. Stoga priča dotiče ne samo događaje u okviru složene političke strukture – vampirske Kamarile, već i priče odmetnika i pobunjenika, Anarha.

Uspeh ovog izdanja doneo je mogućnost da se polovinom 2021. godine pojavi i nezavisni nastavak igre – Vampir: Maskarada – Senke Njujorka. Ovo izdanje imaće i ponudu za kolekcionare u vidu monografije, te muzike iz igre na vinilskoj ploči! 

S obzirom na to da igra košta svega 20 EUR (trenutno na popustu, dakle svega 10 EUR), toplo vam preporučujem da je pribavite ukoliko ste ljubitelj književnosti, igara koje se čitaju ili čitavog tog vampirskog žanra.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author