Vekovnici

Navikli ste od mene da vas upoznajem sa klasicima koje bi svaki ljubitelj fantastike trebalo da pročita. U ovom tekstu ću napraviti izuzetak i baviti se drugim klasikom, ovoga puta iz domena strip,a koji pretenduje da postane obavezno štivo u kolekciji svakog ozbiljnijeg stripofila. Razlika je u tome što je reč o delu iz naše zemlje, koje slavu  stiče i na inostranom tržištu, ali polako.

Svedoci smo da je deveta umetnost davno opovrgla stavove da je u pitanju zabava za decu i džabalebaroše. Stripovi poput Mausa, prvog stripa dobitnika Pulicerove nagrade, Milerovog Povratka mračnog viteza i Murovih Nadzirača koji su superherojski žanr izvukli iz njegove kolotečine redefinišući ga su živi dokaz ovoj tvrdnji. Posle njih su došli ozbiljniji radovi koje ne bih sada nabrajao.

Uporedo sa inostranom, strip scena se razvijala i na našem tržištu. Pojedini crtači uživaju veliko poštovanje u inostranstvu pa nije retka pojava da budu angažovani na nekom radu. Pojedini domaći stripovi poput Ket Klou, Kobre, Linija fronta i domaćih radova o Tarzanu su se svojim kvalitetom izborili za svoje mesto u inostranstvu. U ovom tekstu ću se baviti Vekovnicima, strip serijalom koji iz dana u dan ima sve više poklonika.

Idejni tvorac ovog serijala je Marko Stojanović, scenarista i urednik strip časopisa Pressing koga nema potrebe da predstavljam. Dovoljno je reći da je reč o čoveku koji u rodnom Leskovcu godinama organizuje Balkansku smotru strip autora koja ugošćuje zvučna imena devete umetnosti. Pored Vekovnika sa kojima je osvojio brojne nagrade i simpatije ljubitelja devete umetnosti poznat je i po radu na spin off-u Beskrvni, Od pakla i nazad, La Croix Sanglante koji izlazi u Francuskoj, Maks Debris: ispovest pravog krivotvoritelja, Postelji od gloga i Crnim dušama. Ne treba zapostaviti ni monografije Leskovački strip 1950-2010, Zaječarski strip, 20 godina leskovačke škole stripa i knjige eseja Južnjačka uteha i Stripovanje. Od skoro se može pohvaliti i zastupljenošću u kultnom strip časopisu Heavy Metal sa ostvarenjem Ancient. Da, to je onaj časopis u kom su objavljivani radovi najzvučnijh strip imena poput Mebijusa, Ričarda Korbena, Bernija Rajtsona, Mila Manare, Tanino Liberatorea…

O čemu se radi u Vekovnicima i zašto su oni važni za domaću strip scenu? Na početku upoznajemo dvojicu neobičnih saputnika, misterioznog vampira Čena i besmrtnog Marka Kraljevića koga je nepoznata sila vratila iz mrtvih na Rovinama. Zajedno udružuju snage kako bi se borili protiv različitih neprijatelja koje čine Beskrvni, grupa vampira kojoj je i Čen nekada pripadao, Vekovnici, grupa besmrtnika koja se bori između sebe i raznih bića iz slovenske mitologije poput Vodenjaka, Todoraca i Psoglava. Tokom svojih avantura sreću stvarne i fiktivne ličnosti poput Mocarta, Miloša Obilića, Vuka Brankovića i Stevana Sinđelića odnosno Fausta, Dartanjana, Frankenštajna i Barona Minhauzena. Zašto pomažu jedan drugom i koji su njihovi ciljevi polako će se otkrivati kako serijal bude tekao. Trenutno imamo deset regularnih i jedan nulti broj i već spomenuti spin off Beskrvni. Dokle će ići serijal i kakve nas avanture čekaju zna samo autor koji nas uvek obraduje novim unikatnim avanturama.

Vekovnici se mogu pohvaliti kao najnagrađeniji domaći strip serijal. Može se pohvalliti sa oko tridesetak nagrada od kojih vredi izdvojiti nagrade Stripoteke, par nagradi Grand Prixova Međunarodnog salona stripa u Velesu, Grand Prix trećeg međunarodnog stripa u Valjevu, dva Kragujevačka pobednika… To je više nego odlično za domaću strip scenu koja je u povoju.

Koliko je ovaj strip serijal značajan ide u prilog tome što je počeo da stiče poklonike i van granica naše zemlje. Polako, ali sigurno osvaja strip tržišta zemalja regiona, Grčke, Rumunije, Češke i Velike Britanije. Rimejk prvog albuma je objavljen u Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji i u Grčkoj, a u planu je da bude objavljen i u Bugarskoj. U Hrvatskoj serijal izlazi jednom mesečno u jedinom hrvatskom strip mesečniku, Strip Revija Večernjeg Lista.
O scenarističkom talentu Marka Stojanovića nema potrebe da govorim. Poput pauka vešto tka priču i čitaoci sa nestrpljenjem iščekuju izlazak novih avantura Čena i Marka Kraljevića. U njegov pripovedački talenat čitaoci su imali prilike da se uvere u skoro izašlom stripu Od pakla i nazad i u ostalim pomenutim ostvarenjjima.

Što se tiče crtača na stripu je radilo više od šezdeset zvučnih imena iz regiona koji su svoju slavu stekli radeći na zvučnijim imenima evropske škole stripa. Milorad Vicanović Maza, Dražen Kovačević, Darko Perović, Dejan Nenadov, Dragan Paunović i Aleksa Gajić su neka od njih. Svojim crtačkim talentom, uz Stojanovićev pripovedački duh, predstavljaju više nego dobitnu kombinaciju.

Prvo tom Vekovnika je izašao daleke 2007. godine u izdanju System Comics-a u mekom povezu. Nakon nekog vremena Stojanović je počeo samostalno da objavljuje albume i došli smo do desetog, odnosno jedanaestog broja. Skoro je u samizdatu izašao integral koji sadrži prve dve epizode sa poboljšanim crtežom u prvoj epizodi koji je del tandema Marko Nikolić i Dejan Nenadov.

Ako ste razmišljali da li da počnete sa Vekovnicima, uzmite integral i čekajte na izlazak drugog integrala. Čekanje će se isplatiti.

About Author