Zaljubljeni kiborg – Alita 2

 

 

ŽANR: naučna fantastika/borbeni seinen/sajberpank/postapokalipsa/akcija

ORIGINALNI NAZIV: 銃夢, Ganmu, Gunnm

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

MANGAKA: Jukito Kiširo

PREVODITELJKA: Nevena Komadina

ZEMLJA: Japan

GODINA IZDAVANJA: 1990-1995.
OCENA:

Velika je verovatnoća da Čarobnu knjigu u ovoj krizi mnogo košta obećani ritam izlazaka tankobona, jer u štampariji zadani rok, naravno, dodatno košta. Što će reći da je Manga edicija umnogome tu isključivo zarad popularizacije japanskog stripa. Što je hvale vredno, veoma smo im zahvalni zbog toga, kao i zbog mnogih drugih projekata značajnih za scenu pop kulture, a delimično i andergraunda. Vrlo bitan trenutak za serijal, čak i presudan.

Druga sveska ili knjiga imaju najveći uticaj na serijale, trilogije i sage. To je deo koji zadržava čitaoce bespovratno i pretvara ih u ljubitelje ili ih totalno odbija od priče. Postoji razlog za to: u drugim delovima glavni karakter je već razvijen, nema velike oscilacije kod njega, ali… zato je tu svet koji se može razvijati bezgranično kao i sporedni likovi, ne manje važni od Alfe. Donekle, ovo je sasvim normalna pojava. Svaki čitalac traži uverljivost, šarolikost i maštovitost, čvrsto uvezane u službu umetnosti. A drugi delovi priču uvek uvode u dubinu, daju junacima razloge za postupke koji šire dalju radnju. Ukoliko su slabi, verovatno će polovina čitalaca napustiti pripovest da se nikada ne lati za nju ponovo. Ali ako je izniman, dobiće vojsku fanova koja serijal prati do kraja, pa čak i kada on nije zadovoljavajući ili makar subjektivno nije kakav žele. Dakle, prisustvujete ključnom momentu, ukoliko ovaj svezak kod publike dobro prođe Alita će uspeti na našem tržištu i publika će je spremiti u fasciklu provereno.

Jukito Kiširo – mangaka poznat po delima: 灰者, Haisha, 水中騎士, Akua Naito, 霧界, Mukai, kao i po još tri serijala o Aliti.

U drugoj svesci upoznajemo dečaka Hjuga. Malac je sitni kriminalac, ali vedrog i visprenog duha, pa naša junakinja gubi glavu. Postaje prava tinejdžerka, izgubljena u mislima i setna – zaljubljeni kiborg. Dok ona filozofira o svojoj ljudskosti, dečak upada u popriličnu nevolju jureći svoje snove. Iza svega delomično stoji osveta, jednog od lovaca-ratnika, Aliti zbog poniženja koje mu je priredila ranije. Dok uporedo saslušamo momčićevu tragičnu pripovest i razloge za stremljenje odlasku sa Smetlišta. Totalni krešendo koji ćemo videti u završnici može prirediti samo manga. Životi im vise o koncu, izvući će se, naravno, jer ima još devet tankobona, ali sa kakvim posledicama? To, kao i istinu o fabrikama pročitaćete u ovom veoma dobrom broju.

Mnogo, mnogo bolje izbalansiran odnos akcija-drama u odnosu na prvi broj. Iako, naravno i dalje je sve pokret i napetost u rangu kulminacije. Za svakog ko prati ovu vrstu mangi ovo uopšte nije iznenađenje. Ali, verovatno jeste ovaj broj najkonkretniji i najkompletniji sa obzirom na to da je devedeset procenata sveske završilo u filmu. Za koji možemo reči da je zabavan, ali poseduje određene korekcije koje ga približavaju zapadnjacima, porodica i manje apsurda. Ipak, razlike su i vidljivije, to jest, protežu se pomalo i na ostatak serijala, ali svakako centralni tankobon priče. Faktički, ni ne poseduje manu, čak ni za subjektivne kritičare, pokriva sve ukuse. Što je zapravo interesantno, jer u mange u stvari jesu usko određene kao i to kome se trebaju dopasti.

Apsolutno smo zadovoljni pročitanim, trebalo bi i vi da budete, jer pripovest je na početku, a već na neki način imamo klimaks iliti krunu. Svakako da je to neobično za sve izvan sveta mangi, nama je upravo ono što dobra manga treba da ponudi. Nadamo se da ćemo i vas zaraziti ovim virusom, pošto za razliku od svih drugih mikroba utiče na to da budete zdraviji. No, i siromašniji, jer ako vas je Alita kupila zasigurno će sve vaše banknote ubuduće ići na stripove, srećno vam bilo!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author