Zapetljane priče

Pre nekoliko meseci ste možda bili u prilici da pogledate neobičan trejler za jednako neobičnu seriju pod imenom „Tales from the Loop“, pun kadrova ljudi koji u prigradskim sredinama interaguju sa robotima ili drugim neobičnim mašinama. Trejler, a bogami i početak prve epizode ostavljaju utisak još jedne serije na šablon „malo mesto, velika misterija“ kakvih smo se nagledali: visokotehnološka/magična zvrčka kao mekgafin, velika zavera, još veća tajna i ispuvan balon od raspleta. „Tales from the Loop“ koristi sličan ram, ali za mnogo drugačiju sliku.

Radnja serije se okreće oko stanovnika malog mestašca izgrađenog iznad misteriozne podzemne laboratorije poznate samo kao „The Loop“. Niko tačno ne zna čemu ta istraživačka stanica služi, sem da se bavi stvarima koje se obično smatraju nemogućim. I ako ste se nadali velikoj misteriji i još većem raspletu, bićete delimično razočarani – ova serija nije o misteriji, već o ljudima u kontaktu sa njom.

Serija je rađena u formatu najsličnijem onom iz serija „Twilight Zone“ ili „Black Mirror“. Kontinuitet postoji, ali je svaka epizoda manje-više priča za sebe, i bavi se jednim od stanovnika gradića koji dolazeći u kontakt sa jednom od tehnoloških anomalija prolazi kroz nekakvu emotivnu krizu. Odakle potiču uređaji, ko ih je napravio i kako rade je retko kad objašnjeno, a umesto toga serija obrađuje različite životne probleme i traume: zavist, probleme u porodici, ljubav, prolaznost, smrt, strah od neizvesnosti, samoću… Anomalije kroz koje likovi prolaze su često SF klišeji ali obrađeni na jedan potpuno novi način tako da umesto da deluju bajato, dobijaju sasvim novo lice. Tempo je najčešće jako usporen, sa retkim akcionim scenama, a ceo koncept se oslanja se na dramu i emocije.

Sem sjajnog scenarija (koji potpisuje Nathaniel Halpern, tvorac genijalnog „Legion“-a), i jake glumačke ekipe (Daniel Zolghadri („Eight Grade“), Paul Schneider („Channel Zero“), Rebecca Hall („Vicky Christina Barcelona“)…), najjača tačka serije je njen izgled i atmosfera. Inspirisana delima švedskog umetnika Simon Stålenhaga, serija kombinuje estetiku osamdesetih (ali ne onu fejk-šljaštavu iz „Stranger Things“, već više nalik na onu na koju smo navikli kod nas), visoku tehnologiju i prigradske pejzaže da stvori potpuno unikatan ugođaj surealne nostalgije. Svaka epizoda je prepuna kadrova robota, lebdećih mašina i retro-futurističkih pejzaža koji su toliko dobro uklopljeni u okolinu da izgledaju uznemirujuće realistično.

„Tales from the Loop“ ima samo jednu sezonu od osam epizoda i dostupna je na striming servisu Amazon Prime, kao i kod lokalnog slobodnog preduzetnika sa papagajem i drvenom nogom. Druga sezona trenutno nije najavljena, ali s obzirom na pozitivne kritike koje je prva sezona pokupila, možemo da je očekujemo u bliskoj budućnosti.