Zatvorena aprilska čitaonica

Srdačan pozdrav čitaocima širom poznatih i nepoznatih galaksija. U ovom našem malom sistemu, vlada poluopsadno stanje. Napao nas neprijatelj, nezgodan, a nevidljiv. Neću vam pričati o tome, imate dovoljno mudrosti da se tim nosite na pravi način. Pročitali ste sigurno brojne distopije u kojima se spominju razni virusi. Kad smo kod toga, ovi iz uprave i dalje povremeno mole da ih pustimo u naš podrum, ali mi i dalje odolevamo. Iskreno, još uvek nisu ponudili ništa konkretno. Malo mole, malo prete. Ali šta nam mogu? Plate nam i tako ne isplaćuju, nisu nam nikad ni grejanje uključivali. A što se tiče hrane, uspešno gajimo nekoliko vrsta pečuraka, brojne insekte, gliste. A ako bude stani-pani, postoji rešenje. Realno, ne mora da nas bude ovoliko u podrumu, zar ne?

 

Nebeska zvona – Boris Mišić

Borisa verovatno svi čitaoci fantastike poznaju po brojnim regionalnim zbirkama u kojima se nalaze njegove priče. Nedavno je objavio drugu zbirku priča. Može se reći da su u pitanju horor i priče mračne fantastike. Ima ih ukupno deset, na 176 strana. Lokacije na kojima se dešava radnja su kako u našoj zemlji i okolini (Novi Sad, Slavkovica, Juhor, Golubac, Bihaćko ratište), tako i u inostranstvu (Rim, pustare Mađarske, Škotska, Meksiko). Jasna je stvar i da će se provući neki svetovi van naše stvarnosti. Osnovni motiv zbirke je Putovanje, ali u najširem mogućem značenju reči.

Izdavač – Presing

 

Amelija Zubić i gospodari jednorozi – Lora Elen Anderson

Iz nekog neobjašnjivog razloga, ovaj dečiji serijal je prošao ispod radara. Ispravljam greškuo i predstavljam vam prvu knjigu (nedavno je objavljena četvrta). Amelija Zubić je vampirica/vamprika u mračnom i turobnom svetu. Amelija (a nije Pulen) i njeni drugari moraju da napuste Nokturniju i otisnu se u Kraljevstvo svetlosti da spasu kraljicu Vilinčicu. Može li Amelija da otkrije ko je pravi zlikovac, koji želi da zauzme njihov svet?

Izdavač – Laguna

 

 

Okean od papira 2: Muzej izmišljenih bića – Zoran Penevski

Prvu knjigu sam imao zadovoljstvo da najavim u februarskoj  Čitaonici.

Tarvin počinje da sumnja u značenje petogradskog takmičenja u poređenjima na kojem je uspeo samo da zeva kao riba na suvom, a sve je po njega krenulo od lošeg ka gorem. Bez svog mentora i zaštitnika mora da nađe čudesni cvet za sestru, dešifruje poruku skrivenu u slikovnici i sazna zašto je ceo Petograd postao toliko zainteresovan za njega. A iz Muzeja izmišljenih bića nestao je veoma važan eksponat.

Izdavač – Laguna

 

 

 

Klopka i druge priče – Goran Skrobonja

Da, da, znam, ova knjiga je objavljena pre dobrih mesec dana. Znam, ali promaklo mi. Nisam ni ja savršen (mada se bližim tom idealu). Gorana sam kao pisca otkrio tek pre dve, tri godine i od tada sa neizmernim zadovoljstvom čitam sve što napiše. Iako je u poslednje vreme zauzet prevođenjem Konana i igranjem istog, sve nas je obradovao zbirkom priča. Čekaju vas zombi epidemije, fudbalske zavere, slovenska božanstva, roboti, vremenski portali i svašta nešto.

Izdavač – Laguna

 

 

 

Stranac u tuđoj zemlji – Robert A. Hajnlajn

Valentina Majkla Smita odgajili su Marsovci i on je pripadnik ljudske vrste koji nikad nije video nijednog Zemljanina. Sada, konačno stigavši na Zemlju, on je stranac koji mora da nauči šta znači biti čovek. Ipak, njegova uverenja i moći daleko prevazilaze čovečanstvo i, dok podučava ljude o grukovanju i deljenju vode, Majkl podstiče transformaciju koja će stanovnike Zemlje izmeniti zauvek.

Kažu da je ovo jedan od najkotroverznijih i najuticajnih naučnofantastičnih romana svih vremena. Ne bih znao, gledaću da pročitam čim pre.

Izdavač – Čarobna knjiga

 

 

Jeretici Dine – Frenk Herbert

Leto II Atreid, bogocar poznate vaseljene, mrtav je. Zlatna staza, njegov plan da spase čovečanstvo od samouništenja, ostala je za njim. Suzbijajući stremljenja čitavog ljudskog roda tokom tri i po milenijuma svoje vladavine, Leto je izazvao Raštrkavanje, pomamni beg čovečanstva ka najudaljenijim krajevima univerzuma. Sada, hiljadu i po godina nakon njegove smrti, neki od tih Izgubljenih se vraćaju sa željom da pokore staro carstvo.

Dok se borba za prevlast vodi između brojnih frakcija, u pustinjama Rakisa, nekadašnjeg Arakisa, javlja se devojka sa sposobnošću da kontroliše džinovske crve. Njena pojava, predskazana u tajnim proročanstvima bogocara, biće stožer oko koga će se vrteti ne samo sudbina planete koja je nekad bila centar vaseljene već i sudbina Zlatne staze i celokupnog čovečanstva.

Izdavač – Čarobna knjiga

 

Lavkraftova zemlja – Met Raf

Čikago, 1954. Kad njegov otac Montrouz nestane, dvadesetdvogodišnji vojni veteran Atikus Tarner kreće na put do Nove Engleske kako bi ga pronašao, u društvu strica Džordža – izdavača Vodiča za bezbedno putovanje crnaca – i školske drugarice Letiše. Na putu ka kući gospodina Brejtvajta – naslednika imanja na kojem je Atikusova prabaka bila robinja – oni će se susresti kako sa svakodnevnim užasima belačke Amerike, tako i sa zlim dusima koji kao da su izašli pravo iz čudnovatih priča koje guta Džordž…

Kritika robovlasničkog društva, pomešana sa fantazijom, napisana kao petparački roman. Može li bolje od toga?

Izdavač – Čarobna knjiga

 

 

Noćni tigar – Jangši Ču

Visprena, ambiciozna Đi Lin preko dana radi kao pomoćnica švalje, a noću zarađuje kao plesna partnerka usamljenim muškarcima kako bi otplatila majčine kockarske dugove. Kad joj tajanstven partner slučajno ostavi jeziv suvenir, Đi Lin kreće u opasnu avanturu kroz svet tajni i sujeverja. Jedanaestogodišnji sluga Žen, takođe, skriva tajnu – obećao je svom mrtvom gospodaru da će pronaći njegov amputirani prst i sahraniti ga s njim. Žen ima 49 dana da nađe prst ili će duša njegovog gospodara zauvek lutati svetom.

Dok dani neumitno prolaze, niz neobjašnjivih smrti pogađa grad, a glasine počinju da kolaju o ljudima koji se pretvaraju u tigrove. Đi Lin i Žen prate svoje sudbine sve opasnijim stazama koje se prepliću na bujnim plantažama i u sablasnim snovima.

Izdavač – Čarobna knjiga

 

 

Već sam pomislio da neću imati knjiga za ovo javljanje. Međutim, umetnost je moćnija od svega i predstavlja božansko (u najširem značenju, van svih institucija, religija…) u ljudima. Pozdravljam vas iz mračnog, memljivog i predivnog podruma. Zapamtite da telo može biti u zatvoru, ali je zato um slobodan. Zovite prijatelje, trolujte ljude na netu, lenčarite i samo BEZ PANIKE.