Zemlja jedan – Čudesna žena 1 i 2 – Grant Morison, Janik Paket, Nejtan Ferbern

ŽANR: naučna fantastika/superheroji/DC

ORIGINALNI NAZIV: Wonder Woman: Earth one

SCENARISTA: Grant Morison

CRTAČ: Janik Paket

KOLORISTA: Nejtan Ferbern

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2016.
OCENA: 7

 

Letnji odmori su u toku, a da ne biste otišli praznih ruku na plažu, pobrinula se Čarobna knjiga. Naime, nova dvotomna priča iz DC univerzuma je pred nama. Ovog puta je u naslovnoj ulozi najmoćniji ženski lik superherojskog sveta, pa barem DC-ijevog, naravno reč je o…

Dijana Princ iliti „princeza Dijana od Rajskog ostrva, kćerka Hipolite” – Čudesna žena, lik koji su stvorili scenarista (psiholog po zanimanju) i tvorac poligrafa Vilijam Molton Marston (Marstonova supruga, Elizabet, i njihova prijateljica Oliv Birn s kojom su imali, tada prilično kontroverznu, vezu, smatraju se inspiracijom za fizički izgled Čudesne žene) i crtač Hari G. Piter, sad već davne 1941. godine, ni ne sluteći da stvaranjem Amazonke-olimpijke daruju DC univerzumu najmoćniju ženu na zemlji. U tome joj pomažu date joj moći i veštine: nadljudska snaga, brzina, agilnost i poboljšana čula, majstor borilačkih veština, delomična neranjivost, besmrtnost, ubrzano isceljenje, let. Jedan je od osnivača Lige pravde, blisko sarađuje sa Betmenom, Supermenom i Superženom. Priča o poreklu Čudesne žene je zanimljivo štivo. Kraljica Hipolita, ju je izvajala od gline i podarila joj život Amazonke, sa moćima koje su darovi grčkih bogova. U nekim verzijama, ona je kćerka Zevsa i Hipolite, koju je odgojila uz pomoć sestara Antiope i Menalipe. Lik se menjao tokom decenija, uključujući i kratkotrajan gubitak moći 70-ih godina: do 80-ih, crtač Džordž Perez dao joj je mišićav izgled, naglasivši amazonsko poreklo i fizionomiju. Kao i svaki heroj poseduje posebna oružja, kod nje su to Laso istine, narukvice potčinjavanja, tijara koju koristi kao bumerang i, niz uređaja zasnovanih na amazonskoj tehnologiji. Svet ju je upoznao kad se otisnula sa svog Rajskog ostrva na diplomatsku misiju u službi građenja odnosa sa ostatkom sveta. Ostalo je istorija, a deo te istorije je i fantastična Gal Gadot koja je ovu junakinju oživela na filmskom platnu.

Grant Morison – nosilac britanske viteške titule, dodeljene mu za doprinos njihovom filmu i književnosti. Scenarista poznat po radu na Betmenu, Supermenu, Novim mutantima, Ligi pravde, Doom patrol, Fantastičnoj četvrci i mnogim drugima.

Janik Paket – crtač koji je poznat upravo po Čudesnoj ženi, Kseni princezi ratnici, Betmen, Supermen, Spajdermen, Mutanti, Liga pravde, Osvetnici, Terra Obscura, 9-11, ali i po Stvorenju iz močvare za rad na tom delu je višestruko nominovan za nagradu Šuster, dobitnik je Ajzner nagrade.

Prvi tom – Hipolita predvodi pobunu protiv Herkula i muškaraca, i uz pomoć svoje boginje pobeđuje. Nakon tri hiljade godina počinje naša priča… na Rajskom ostrvu su dani festivala i slavi se. Princeza Dijana je frustrirana zabranama i želi promene. A promene će doneti to što je na ostrvo dospela zabranjena vrsta u liku Stiva Trevora. Da bi ga spasila, krši sve zakone i zabrane i odvodi vojnika u svet muškaraca. Kraljica za njom šalje drevno čudovište i odred Amazonki da je vrate. Dijana da bi sprečila da dođe do borbe i razaranja, traži suđenje sa lasom istine. Na suđenju saznajemo mnogo toga interesantnog, od porekla princeze do kako je dobila novu odoru. Sudbina heroja je veća od jednog ostrva, te, odlazi u svet muškaraca.

Drugi tom –  Ponovo smo u prošlosti: ovaj put Hipolita i Amazonke brane Rajsko ostrvo od nacista. Uz tek malo muke, uspevaju da zadrže švapsku pošast i zarobe komadantkinju, koju Hipolita šalje na prevaspitavanje. Vreme danas: Čudesna žena se trudi da poveže dva sveta, da pomogne ženama, sve novine pišu o njoj. No, političari sumnjaju u dobročinstvo nekog toliko moćnog. Pa na nagovor našeg starog znanca, organizuju tajnu akciju u kojoj bi se uverili u njenu dobru volju. Ali, nalogodavac ima svoje planove. Tako da  poslati agent radi mnogo više od pukog saznavanja, pravi haos u kom Dijana postaje neprijatelj. To nije jedina nevolja, na Rajskom ostrvu je aktivirano oružje iz prošlosti koje će kraljicu koštati glave. Dijana uz pomoć prijatelja uspeva da se iskobelja iz zamke i da se vrati kući. Rat stiže na Rajsko ostrvo, u nekoj narednoj priči ćemo videti je li Dijana sposobna da ga odbrani od Arejevih sinova.

Stvari stoje ovako… Grant Morison ovom pričom izvan kanona započinje novi ciklus, odnosno počinje priču ispočetka, za neke nove klince. E, sad to se mnogima neće svideti, jer navike teško umiru. Priča nije toliko loša, ima dosta zanimljivih novina, koliko je nepotrebno pretrpana političkom korektnošću, od pitanja primaju li trans žene na ostrvo do Dijane u nikab obučene. Jer, da. Na bliskom istoku bi se uvredili. Očigledno nije dovoljno u današnjem svetu biti prva lezbejka superheroj (verovatnije bioseksualka) i borac za prava žena, mora se sve pokriti. No, to se i da svariti, ali da Amazonka koja hiljadama godina okružena isključivo samo sa ženama i prezire muškarce potpadne pod uticaj jednog na ovih dvesta strana, pa, to je ravno onom što se desilo u osmoj sezoni Igre prestola. Crtež Janika Paketa je sjajan, ne bih imao zamerki, sem one koja je izgleda boljka svih američkih crtača, manjak detalja na licima, ali to je opet do škole crtanja ne do umetnika. Naravno, kolorista doprinosi mnogo ovom dobrom utisku.

Svakako, na stranu moj utisak i mišljenje, ako ste ljubitelj DC univerzuma ovo morate imati, pre svega jer je prevod Draška Roganovića odličan, usudiću se da kažem da mu je ovo možda i najbolji uradak. Pored toga već smo navikli na to da Čarobna knjiga ima visoko kvalitetna izdanja, tako da kupovinom ovoga nećete pogrešiti. Za kraj samo da dodam, leto je, usudite se: sve žene mogu biti smuvane, čak i one Čudesne!

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI