Zlo se vraća na velika vrata

Blizzard je poslednjih godina pridobio ponovo veliku pažnju ljubitelja RPG igrača objavom da je Diablo IV u pripremi, ali i nostalgičara koji su godinama priželjkivali da još jednom prođu kroz vrata Pakla uz omiljeni deo Diablo serijala – Diablo II.

Iako će se na Diablo IV čekati, Diablo II – Resurrected je tu!

23. septembar 2021. je dan kada se Gospodar terora (Lord of Terror) vraća među smrtnike nakon 21 godine. Ovaj vanvremenski klasik definisao je RPG (role-playing) tip igre i opčinio igrače neverovatnom atmosferom, igrivošću, odličnom mehanikom borbe, muzikom, karakterima, junacima i epskom borbom dobra i zla. Diablo II – Ressurrected je remaster verzija Diabla II tj. osnovne igre i ekspanzije Lord of Destruction.

Priča je ostala originalna: Utočište (Sanctuary) je središte dešavanja i borbe Raja i Pakla u Diablu II. Na strani zla su Mephisto, Diablo i Baal, sa kojima se igrač sreće vođen iskustvom i savetima starca Kaina i pod okriljem arhanđela Tiriela. Priča se odmotava kroz dijaloge i 5 scena kroz delove Utočišta (Tristam, Barracks, Burial Grounds, Lut Goholein, Sewers) do konačnog sukoba sa Diablom i Mefistom. Borba se nastavlja i kroz dostupnu ekspanziju Lord of Destruction i poslednjim demonom Baalom.

Diablo II – Resurrected zadržao je osnovu igre, karaktere i mehaniku, na taj način čuvajući suštinu igre koju mnogi igrači smatraju nezamenljivom i još neprevaziđenom u RPG svetu. Najveće promene implementirane su u vizuelnom delu. Originalni Diablo II je 2D igra, Diablo II – Resurrected funkcionise na 3D sistemu i 4K rezoluciji, koji mu daju novu dimenziju, a igračima potpuni ugođaj. Novi igrači će moći da iskuse najuspešniji od serijala Diablo u novom ruhu, dok će veterani imati priliku da se vrate uspomenama i još jednom prožive avanturu koja se ne zaboravlja ni nakon više od 20 godina. Resurrected će imati i posebnu zaštitu na serverima, mogućnost singlplejer i multiplejer igre uz bolje mogućnosti razmene plena među karakterima jednog igrača, ali i igračima u timu.

Nekada dostupan samo na PC platformi, Diablo II – Resurrected je dostupan i na drugim platformama, konzolama, ali ne omogućava „mešanje“ igrača različitih platformi na severima iz tehničkih i sigurnosnih razloga.

Još jedna veoma bitna činjenica je da je igračima omogućeno da se jednim pritiskom na dugme vrate na originalni Diablo II, ukoliko remaster verzija ne odgovara njihovom ukusu.

Mnogi ljubitelji kompjuterskih igara smatraju da je ovim potezom Blizzard dobio poslednju šansu da se opravda pred gejming zajednicom. Očekivanja su velika, skepticizam prisutan. Cena remaster verzije od 39.99 dolara je u rangu sa cenama novih igrica, što je izazvalo i veliko komešanje i negodovanje među fanovima. Dok jedni tvrde da je Blizzard s namerom udario na emociju i nostalgiju igrača kako bi uzeo ogroman novac za igru u koju nije uloženo toliko vremena ni truda, drugi tvrde da je cena razumna s obzirom na zadovoljstvo koje igranje Diabla II pruža. Mada, iako besni, mnogi će zatvoriti jedno oko na cenu i zgrabiti deo sećanja, ne osvrćući se.

Iako je Blizzard razočarao remastered verzijom Warcraft 3 i izazvao nelagodu kod fanova odlaganjem Diabla IV, uspeo je da nazad pridobije igrače oživljavajući Gospodara zla još jednom, mameći nostalgičare, RPG veterane i nove generacije rimejkom remek-dela Diablo II.

Pakao obuzima ponovo i svi smo spremni da mu se još jednom suprotstavimo!

About Author