Zootropolis

Crtaće uglavnom gledam po službenoj dužnosti. Mada, ima tu i onoga da sam (prikriveno) preraslo dete, koje samo eto ima dobar izgovor.

Druga je priča to što sam često nezadovoljna krajnjim rezultatom. I to nema veze sa onim “u naše vreme crtaći su…” jer ne, ruku na srce, nisu bili bolji.

Zootopia ili kako su je kod nas preveli Zootropolis je crtać koji zaslužuje apsolutnu desetku u svim aspektima realizacije (dobio je 10 od svih članova moje porodice, što je samo po sebi retkost)

Na stranu fenomenalan crtež i jednako dobra sinhronizacija (da može, predložila bih ekipu koja je radila sinhronizaciju na srpski za Oskara), ovaj crtać ima ono šta u poslednje vreme prilično fali a čime Dizni u svojim crtaćima, ruku na srce, odavno nije mogao da se pohvali – dobru, filmsku priču.

Svaki detalj je pažljivo uklopljen i naizgled spontano nadovezan jedan na drugi, tako da i pri kasnijim gledanjima otkrivate detalje koji su vam promakli (Kako su ga više puta reprizirali na HBO-u, imala sam priliku da ‘utvrdim znanje’).

Ideja za film potekla je iz želje da se snimi crtać nalik Diznijevom “Robinu Hudu” sa životinjama u antropomorfnim ulogama. Bajron Hauard, režiser nama poznat po npr. “Zlatokosoj” zajedno sa Ričom Murom (jednim od tri originalna režisera Simpsonovih, koji je režirao čak 17 epizoda u prvih 5 sezona) i Džeredom Bušom (korežiser “Vajane”) odradio je neverovatan posao.

U pretprodukciji, istraživanje za film je obuhvatilo posetu Keniji, San Dijego Zoo safari parku gde su animatori gotovo 8 meseci proučavali kretanje životinja kao i boje krzna. Za potrebe animacije krzna, IT stručnjaci su razvili poseban softver IGroom koji je omogućavao vrlo preciznu kontrolu nad oblicima i senčenjem krzna, uključujući tu i broj i kretanje dlaka – dvoje glavnih likova Džudi Hop i Nik Divlji imaju po 2,5 miliona nacrtanih dlaka.

Urbani dizajn preuzet je iz velikih metropola poput Njujorka, Las Vegasa, Hong Konga, Parisa… a sve u cilju stvaranja grada sa 12 klimatskih zona čiji stanovnici variraju od nekoliko cm u visinu do skoro 8m. Radi autentičnosti, ekipa koja je radila na filmu konsultovala je stručnjake/dizajnere za HVAC sistem, kao i stručnjake za (američki) Zakon o osobama sa invaliditetom. Vrlo ozbiljne pripreme.

Priča počinje kao i mnoge druge – jednim snom. Snom za koji je potrebno mnogo hrabrosti i istrajnosti  da bi se ostvario. To je priča o verovanju u ideale, upornosti, o suočavanju sa realnošću, o različitostima i o neobičnim prijateljstvima.

Radnja je dinamična, savremena, verodostojna: Zootropolis je moderan grad – brzi voz, mobilni telefoni, grad sasvim prilagođen svojim žiteljima sa 12 klimatskih zona. Ipak, radnja nije romansirana niti crno bela. To je naša stvarnost preslikana u svet životinja.

Crtani je prožet nizom dobro uklopljenih, komičnih detalja, jednako smešnih i odraslima koliko i deci. Mi odrasli shvatićemo i poruku iza niza situacija poput one da u javnoj ustanovi rade lenjivci (gotovo da osediš prateći Munjin pokret) do omaža kultoj sceni iz filma Kum (pred ćerkino venčanje). Pun je lako pamtljivih fraza/fazona pa vam se vrlo lako može desiti da uhvatite sebe kako urlate na putu do posla uspavanom vozaču drugih kola “Dok smo mladi, Vunena!” umesto uobičajenih kleveta i/ili psovki na njegov račun.

Obrt na kraju je neočekivan ali daleko od toga da je neuverljiv! Sve je krajnje pažljivo i do najsitnijih detalja osmišljeno. Od imena i zanimanja do postupaka i motivacije glavnih likova.

Iskreno sam začuđena nedostatkom ozbiljnije promocije ovog crtaća (album za sličice i nekoliko reklama ne računam), uključujući tu i sve one užasno nametljive igračke, sveske, šolje, kutije za užinu, žvake, rančeve i sl.… jednom rečju, iskakanje iz svakog ćoška i priređivanje trauma roditeljima kakav je slučaj bio  sa, recimo, Zaleđenim kraljevstvom, koje je po kvalitetu realizacije, po mom mišljenju daleko ispod Zootropolisa. Brojne nominacije za nagrade priznaju zasluge ekipi koja je radila ovaj crtani i donekle nadomešćuju taj traljavo odrađeni, propratni deo (ko zna možda se to i promeni). Film je osim nedavnog Oskara za najbolji animirani film do sada dobio, između ostalog i Zlatni globus za najbolji animirani film, Nagradu po izboru kritike, Eni, a nominovan je i za BAFTU, kao i za nagradu Rej Bredberi za izuzetnu dramsku interpretaciju.

Toplo preporučujem Zootropolis za sve uzraste. Uživaćete.