Adam Vajld, br. 01 Robovi Zanzibara

Još jedan novitet na tržištu, znam, znam ko će novca za sve nabaviti i vremena za sve pročitati. No, staraćemo se da ipak uspemo. Zanimljivo je to što ovim stripom dobijamo ono što do sada nismo imali u ovdašnjoj ponudi, a to je avanturistička fantastika. Čiju bi popularnost valjalo tražiti u velikom uspehu omladinskog serijala Tarzan Edgara Rajsa Burgusa koji je prenet i na film mnogo puta, ali ostaju najpopularnije inkarnacije Džonija Vajsmilera, američkog osvajača pet zlatnih olimpijskih odličja u plivanju i neporaženog takmičara. Inače rođenog u današnjoj Srbiji, dakle mogli bismo ga smatrati i Srbinom.

Popularnosti avanturističke fantastike doprinelo je i to da je 1981. godine izišao  prvi film Stivena Spildberga o arheologu avanturisti Indijani Džonsu, koji se uvek poigravao na granici fantastike, prelazeći je samo ovlašno, ali dovoljno. Maksimalnu popularnost stiče trećim filmom 89’ godine u kom se standardnoj glumačkoj postavi pridružio i Šon Koneri, tako obezbedivši filmu veću publiku, zbog velike popularnosti Konerijevih Bond filmova. Sve do Lara Kroft: Pljačkaš grobnica nije bilo još takvih filmova, barem ne onih vrednih pomena.

Odličnu podlogu za razvoj priče u ovom žanru nudi i jedan arhipelag…

U Indijskom okeanu, računa se kao deo istočne Afrike, koji poseduje dva velika ostrva Unguje i Pembe mnogo češće znanih pod imenom Zanzibar koji je 1964. godine formalno postao deo Tanzanije ujedinivši se sa Tanganjikom. Stanovništvo se pretežno sastoji od Arapa i Bantu crnaca i mulata. Istorija ostrva  uglavnom beleži gusarenja i trgovine robljem. Glavni grad Zanzibar Siti nije nimalo naivan sa oko milion i po  stanovnika.

Sad da pređemo na strip i vidimo kako je iskorišćeno sve ovo navedeno. Pre početka  mala napomena, prema našim saznanjima tek u četvrtoj epizodi imamo događaje bliske žanru, tako da se ne iznenadite odsustvom fantastičnih elemenata i tih delova priče.

Đanfranko Manfredi autor je više od tri stotine pesama i kritičkih eseja o muzici, kao i brojnih televizijskih i filmskih scenarija. Tvorac je stripa Gordon Link za izdavačku kuću Dardo, a po njenom gašenju prelazi u SBE: Tu postaje tvorac Magičnog Vetra, Šangajskog Đavola i Skrivenog Lica, te autor nekih epizoda Dilana Doga, Teksa i Nika Rajdera.

Alesandro Nespolino radi sa Manfredijem na Magičnom Vetru, Šangajskom Đavolu, i Skrivenom Licu te je očigledno rado viđen kao njegov saradnik. Radi i na pojedinim epizodama Lazarusa Leda, Breda Berona, Teksa i Nika Rajdera.

Robovi Zanzibara – Uvodna scena pomalo opravdava junakovo prezime Vajld (Wild ili divljak). Odmah saznajemo i da je Škot. Jedan grof ga pokušava unajmiti da mu bude vodič u istraživačkoj avanturi i dok oni pričaju pojavljuju se nevolje u liku Arapskih trgovaca robljem, a ta se situacija rešava na adekvatan način. Adam objašnjava grofu kako stoje stvari na Zanzibaru i sa čim se mora nositi. Odlazi u jednu posetu zatim. Gde pada dogovor u fazonu ruka ruku mije, treća je višak. Adam spasava nespretnog grofa i pristaje na njegovu ponudu. Smicalica koju je smislio naš heroj da pomrsi nekima račune, savršeno radi. Makibu za to vreme vodi grofa u obilazak mesta koje je želeo da vidi. Dok Adam završava svoje poslove na Zanzibaru, Makibu i grof kupuju potrepštine za ekspediciju. Pošto Adamov plan sve pokriva, na put vode pravu malu vojsku. No Adam vodi zamršeniju igru nego se čini na početku i pre nego uputi usklik oduševljenja zbog novog putovanja pobrinuće se da zabije nož u leđa i takozvanim prijateljima.

Mogli smo videti da se autori prilično drže svog znanja o istoriji ostrva, istovremeno preplićući herojevu priču sa njom i čineći zaplet naoko jednostavnim, ali to i jesu male tajne velikih majstora. Kod crteža je najbolja stvar što je jako nalik onima od pre trideset i nešto godina, onim majstorima poput Ferija, ovaj retro stil će se dopasti i starijim čitaocima te doprineti tome da serijal bude čitaniji. Što nas dovodi do zaključka: epizoda koja nije za oduševiti se, ali dovoljno interesantna da bismo nastavili da pratimo serijal. Postoji još jedna zanimljivost, naslovnicu je uradio Darko Perović i to je dobra stvar za naš strip, ipak je ovo prvi broj serijala i ma koliko potrajao serijal, takve se stvari moraju zaslužiti. Do sledeće epizode vas pozdravljam.