Agent straha – Svemirski kauboj

ŽANR: naučna fantastika/svemirska opera/treš/akcija

ORIGINALNI NAZIV: Fear Agent 1

IZDAVAČ ZA REGION: MIPL

SCENARISTA: Rik Remender

CRTAČ: Džerom Openja

OLOVKA: Toni Mur

KOLOR: Li Lurdž

TUŠ: Šon Parsons i Majk Menli

PREVODILAC: Draško Roganović

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2005-2011.
OCENA:

Velike promene menjaju svet, ali sve počinje sa mikro nivoa. Jedna takva mikro promena se dogodila u izdavačkom kosmosu Srbije, nama posebno važnom, jer duboko zalazi na teritoriju onog čime se bavimo. Naima, MIPL koji je već osam godina u fandomskim vodama je odlučio zaplivati i među brzacima strip i knjiškog izdavaštva. No, kao što rekoh, nije im ovo vatreno krštenje, imaju iskustvo objavljivanja društvenih igara ili igara za sto, što će im i te kako pomoći u prepoznavanju momenata za povlačenje određenih poteza koji vode ka uspehu. Izbor prvog stripa, takođe, to pokazuje – izabrano je delo koje će se dopasti i zagriženim fantastičarima i onim koji samo povremeno zavire u nišu. To je zato što treš zna da je populistički žanr, ali nije pretenciozan, zna da je voljen baš kakav jeste i novi izdavač je to lepo prepoznao. Baš kao što su prepoznali veću popularnost epske fantastike kod nas u odnosu na sve druge žanrove spekulativne fikcije, pa im je prva knjiga delo Brendona Sandersona o kojoj će biti reči u nekom zasebnom tekstu. Ali da počnemo sa nešto više reči o glavnoj delatnosti MIPL-a.

Dakle, igre za stolom, još uvek „nedovoljno“ razvijen fandomski hobi u Srbiji. MIPL je i to prepoznao, prošlo je šest godina od njihovog prvog izdanja, evidentno neko u firmi ima istančan osećaj za prave poslovne poteze. Tako trenutno imaju pedeset igara na srpskom jeziku, ostatak je nažalost, još uvek na engleskom,. Nadamo se da će se to poboljšati sa rastom interesovanja za ovu zanimaciju. Naravno, bavljenje ovim hobijem nije nimalo jeftino i to ga uveliko udaljava od šire publike. Stvari nisu bajne, daleko od toga, ali ono što jeste vrlo dobro je činjenica da su igre dostupne. Logično mnogo njih spada u razne grane fantastike, recimo MIPL ima u ponudi: Nidavelir, Everdel, Kartografi, Teraformiranje Marsa, Kralj Tokija. Možemo najaviti da ove godine očekuju dva žanrovska svetska hita u svom okrilju – Flamecraft i Marvel Remix. No, kako sami kažu fantastika još uvek ne preovladava asortimanom. U pitanju je, naravno, zakon ponude i potražnje, surovi polovni svet, ali sa začinom ideala to je uz suštini izdavaštvo.

Rik Remender – scenarista filmova, igara i prvenstveno stripova. Najpoznatiji po radu na grafičkim romanima: Duh Tokija, Venom, Osvetnici, LOW, i Deadly Class.

Džerom Openja – mlad crtač. Učestvovao u stvaranju: Dželata i Osvetnika.

Toni Mur – iskusan i poznat crtač. Neki od stripova koje je olovčio su: Goust Rajder, Dželat, Dedpul, Osvetnici i Venom.

Hit Hjuston je svemirski kauboj, veteran rata sa invazionom rasom vanzemaljaca. Naravno da se bavi istrebljivanjem štetočinskih vrsta, jer čime bi se drugo bavio okoreli alkoholičar koji je izgubio sve svoje bitke? Tako duboko polupan i potonuo u beznađe ima interakciju samo sa brodskom veštačkom inteligencijom, koja mu daje privid normalnosti. Jureći iz avanture u pustolovinu biće krivac za mnoge katastrofe, pa i one pogubne za vascelu vaseljenu. Ipak, lična drama, tragedija i gubitak su ono što daje delu onaj šmek zbog kog delićem uma pomislite da se to moglo dogoditi baš kako je i opisano. I upravo tako se završava prvi tom: povratkom domu, bolu i tom iscrtanom osećaju stvarnosti.

Jasno je svima da je ovo treš, ali jako dobar treš. Kroz celi prvi tom pobeđuju emocije i priča o ljudima, ma koliko čudesa i atrakcija fantastika ponudila na pladnju. A nudi ih zaista mnogo, u Velsovom maniru gde je dovoljno da postoji mogućnost da je nešto moguće, bez dokazivanja te tvrdnje. Dakle, vrlo opuštajuće štivo za malo širu publiku, ali koje može zadovoljiti i izbirljivce. Crtež varira prilično od sjajnih izvedbi do „moglo je i bolje“. Jednostavno priča sve svoje adute ulaže na ideju i inventivnost. Naravno, nije moguće biti originalan, ali je lepo videti neke stare ideje prezentovane na nov način.

Doživljaje svemirskog kauboja možete nabaviti u četiri toma u vrlo lepom formatu za čitanje. Verovatno su svi kolekcionari već dobavili Agenta, ali ovo je poruka čitalačkoj publici, uzmite ovaj fiks čiste nepretenciozne zabave i uživajte. Mi smo uživali u prvom delu, zamislite ne gunđamo, mnogo. Kraj nas je učinio i radoznalim, jer bio je to samo prvi svezak. Do prikaza drugog toma i nekih drugih dela, upotrebite te mamuze da se brže dokopate ovog ringišpila u glavi.

About Author