Aprilska čitaonica 2021

Doooobar dan, naši tragi Autostoperi i Autostoperke. Vaša aprilska vožnja po čudesnom svetu srpske fantastike samo što nije počela i kao što ste već navikli – biću vaš vodič.

Nadamo se da ste svi u dobrom zdravlju i još boljem raspoloženju. Ko slavi Uskrs po gregorijanskom kalendaru, sretan praznik, sve najnajnaj… i nadam se da ste ulovi Uskršnjeg zekonju sa sve poklonima i čokoladom…

P.S Podelite malo čokolade i sa nama – vraćamo pošteno početkom maja kad stiže naš zekonja.

Ali, na stranu zekonje i čokolada, mali uvod pre nego što i zvanično krenemo u vožnju.

Za ovaj mesec pripremili smo ponešto za sve vas – i za velike i za male i za najmanje Autostopere…. ali da vam ne otkrivam mnogo, ne bi bilo pošteno ni drugarski da vam kvarim dugo očekivanu vožnju.

Zavalite se udobno, vežite pojaseve, pa da krenemo!

,,Zidanje ambisa’’, Branislav Janković

U izdanju beogradske ,,Lagune’’ nam stiže izvanredan roman, u kojem se mešaju istorijsko i folklorno, sa motom ,,Neki ambisi postoje, a neke sami stvorimo’’.

Radnja se odigrava u vazda zanimljivoj srednjovekovnoj Srbiji, u vreme neposredno pošto je od slepila čudesno izlečen Stefan Dečanski preuzeo tron od svog oca Milutina. U znak zahvalnosti, kralj otpočinje gradnju svoje zadužbine – manastira Dečani.

Tu otpočinje radnja romana. Gradnja otpočinje… ali u senci manastira u izgradnji nešto zlo vreba.
Trojica junaka – čuveni neimar fra Vita Kotoranin, klesar Srđa i Vidoje bunardžija moraće se suočiti sa senkom nećega strašnoga protiv čega nema prave odbrane.

Da bi pobedili, triju junaka će biti potrebna pomoć čudnog slepog prosjaka i jedne posebne pesme… ali će ih opasnost iskušati do krajnjih granica.

Da li će ova tri kabaljerosa uspeti da proteraju zlo iz Dečana, saznaćete u ovom romanu.

 

,,Mali dimničar’’ R. M. Marko

 

Takođe u izdanju beogradske ,,Lagune’’ dolazi nam i ,,Mali dimničar’’ autora R. M. Marka. Moto romana, koji spaja vešto fantastiku i istoriju, mistično i svakidašnje, Malog princa i Čarlsa Dikensa je ,,Ko ima tajnu, taj je bogat.’’
U Pragu sa kraja 19. veka, sudbina će spojiti Viktora, malog dimničara sa princezom Rahelom, koju okrutni obrt sudbine odvodi do sirotišta.
Njihova sudbina zavisi od tajanstvenog ključa koji je dospeo u njihove ruke, a koji, po svaku cenu, želi jedan ezoterični red.
Glavni junaci na svom opasnom putu otkrivanja tajne ključa, susrešće čitavu galeriju krajnje bizarnih junaka a između ostalog i budućeg princa fantastike – Franca Kafku i svaki susret naučiće ih nečem novom.
Da li će Viktor i Rahela uz pomoć čarobnog ključa otključati svoju sudbinu saznaćete u ovom neobičnom romanu za decu i odrasle.

 

,,Lukina svemirska avantura’’ Grupa autora

Nismo zaboravili ni naše najmlađe Autostopere. Ljubav prema svemiru, bezgraničnim prostorima i svetovima i istraživanju istog je nešto što valja negovati od malih nogu i upravo će ova simpatična knjiga u tome pomoći.

Malom čitaocu se pruža prilika da se pridruži Luki, hrabrom malom astronautu, i istraži svemir uzduž i popreko. Svaki čitalac knjige dobiće priliku da proputuje Sunčev sistem i otkrije različite planete, da vidi različite rakete i svemirske brodove i otkrije tajnu kometa i asteroida.
Ono što ovu knjigu – slikovnicu čini posebnom je što pruža osećaj gledanja kroz svemirsku kacigu – svaka ilustracija se uz pomoć rešetkaste folije pretvara u žive slike, kakve gleda i glavni junak, Luka.

To je to za našu aprilsku vožnju. Uživajte u praznicima, budite nam zdravi i čili pa se vidimo sledećeg meseca.
Prevoz vas čeka na starom mestu.


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.