AVETINJE I ANĐAME – ODREZAK DRUGI – SLEŠER

Prema nekromantskim predviđanjima iz creva serijskog ubice tri puta obešenog, zatim isečenog na komade, spaljenog i razasutog po svim stranama sveta, pred nama je godina horora. I to kakvog! AVKF najavljuje izdanja nekih sjajnih autora koji su u potpunosti hororična i ne preporučuju se uplašljivim, plus prvi deo Avetinja i anđama, koji svi s nestrpljenjem očekujemo.

Za razliku od prethodne zbirke, koja se tematski bavila folklornim hororom, ovoga puta imamo – slešer! Dajte krvca da pljušti i rasplamsajte vatru kotla za spaljivanje ljudskih ostataka dok ne ožeže, na maksimum! Suštinski, slešer se bavi serijskim ubicama i seksualnim prestupnicima, nasilnim zločinima u širokom spektru F dijagnoza koje ih mogu indukovati, kao i ludacima svih mogućih vrsta. Slešer je sama srž jedne od paradigmi horora koja se zasniva na strahu od drugog, za razliku od recimo kosmičke strave, okultnih, folklornih i sličnih varijanti koji momenat strave crpe na strahu od drugosti (neljudskih, onostranih i sličnih pretnji).

To znači da je kao podžanr izuzetno zahtevan, jer podrazumeva poznavanje stvari kao što su psihijatrijske dijagnoze, forenzička istraživanja, detektivske i policijske metode, kao i poznavanje modus operandi-a (načina rada) recimo poznatih serijskih ubica. Ovo ne znači da je žanr u potpunosti „materijalan“ i da ne može imati uplive, recimo – onostranog, ili okultnog, ali je izmišljanje priče i karaktera vezano za izuzetno poznavanje funkcionisanja pomenutih stvari. Dakle, zadatak koji postavljamo ispred sebe i vas jeste snalaženje u jednom od najzahtevnijih književnih žanrova, jer slešer ne može biti samo simbolički horor, ili samo u nagoveštaju, već se radi o upotrebi sečiva, alata, oružja i svega ostaloga na maksimum, pa i uz preterivanje, ako je potrebno. Jer, tamo gde žanr ima potencijala da uplaši, zgrozi, naježi – on to mora uraditi, naročito u slešeru!

Za istraživanje preporučujem jutjub kanale bihejvioralnih terapija (KBT psihologa, recimo dr. Ramani, ili dr. Grande), priručnike forenzičke patologije, kriminologije, knjige poput Psiha, Lovca na umove, MKB šifrarnik dijagnoza, opise poremećaja ličnosti i ponašanja, studije karaktera, policijske priručnike i slične stvari. Studirajte ubistva, serijska ubistva, kao i ljude oko sebe i inspirišite se time. Možda baš vaš bivši ili bivša ima čast da postane ubica u vašoj narednoj priči, il’ je to možda komšija koji pušta narodnjake glasno, a vi mu date osobine Edmunda Kempera, ili Teda Bandija. Od filmova kao građu možete koristiti: Psycho, Peeping Tom, A bay of Blood, Suspiria, The Deep Red, The Texas Chainsaw Massacre, Halloween, Friday the 13th, Scream, A Nighmtare on Elm Street, American Psycho, The Cabin in The Woods, Candyman, Child’s Play… kao što vidite, neki od njih imaju i elemente natprirodnog, ali u takvom odnosu da je slešer glavni ton priče.

Uslovi konkursa:

Priča ne sme pre toga biti objavljivana u bilo kom obliku. Naša politika je da u Avetinje i Anđame uvrstimo samo ekskluzivne i originalne priče.

  1. Priča mora biti najmanje u drugoj ruci. Dakle, nešto što ste napisali, pustili da prenoći (najbolje više dana), pa pročitali ponovo i uredili. Ne šaljite nabacane ideje bez reda, niti tekstove koji nastaju „na brzaka“ jer se to vidi već posle treće rečenice. Ideja je da iz svih izvučemo najbolje.

  2. Prihvatamo i ćirilicu i latinicu kao i sve jezike sa kojih nije potreban prevod na srpski, ali ne prihvatamo loše formatirane tekstove i šišanu latinicu (ščćž bez dijakritičkih znakova).

  3. Priča može da sadrži do 20000 znakova sa razmacima (30-40 strana u Wordu, zavisno od veličine pasusa i dijaloga). Nećemo brojati krvna zrnca ako neko napiše par reči više, ali trudite se da se sažmete. I deset stranica je i više nego u redu, ako je priča dobra.

  4. Autori pristaju na saradnju sa urednikom i lektorom. Šta ovo znači? Da niko nije savršen i da smo mi tu da uzdignemo i učinimo boljim vaše delo, ne da vas kritikujemo na ličnom nivou. U tom smislu, urednik je tu da pazi na materijalne i logičke greške, viškove i manjkove, tok priče i vremensku liniju, uverljivost karaktera, repeticije i redundancije. Predlog ćete dobiti, pa onda možete prihvatiti izmenu, ili prodiskutovati sa urednikom, ukoliko se ne slažete oko nekih detalja.

  5. Radove (ISKLUČIVO u Word formatu, PDF neće biti uzet u razmatranje).

  6. Uz priču priložite biografiju do stotinu reči.

  7. Radove šaljite na mejl: konkurs@fantasticnivodic.com sa naznakom za Avetinje i anđameslešer.

  8. Rok za krajnju predaju rukopisa prvi april 2022. Za prošlu zbirku smo malo produžili rok, ali to ovoga puta nećemo raditi, jer imamo još i drugih stvari u planu. Smatramo da je tri meseca i više nego dovoljno da se napiše odlična priča i sredi od strane urednika i lektora.

Odbrojavanje je počelo, srećno i krvavo vam bilo!

AVKF Ministarstvo za stravu i užas

About Author