AVKF PREDSTAVLJA NOVI KONKURS ZA ZBIRKU HOROR PRIČA: AVETINJE I ANĐAME PRVI ODREZAK

Ministarstvo za Stravu i užas AVKF-a donelo je odluku da je hitno potrebna brza i sistemska reanimacija folklornog podžanra horora, kako u našoj regiji, tako i u celom svetu. Celokupna svetska baština folklornih priča, paganskih verovanja, seoskih običaja, urbanih legendi, germanskih Eda, japanskih oni, jokai i dugih priča, kineskih priča o duhovima, islamskih jezovitih pripovetki o džinima i melecima, indijskih pripovetki, tibetanske demonologije, indijanskih legendi severne amerike, eskimskih priča, meksičkih jezivoća o krvavim božanstvima, vudua, santerije, palo majombea, kimbande, jorube i ostalih tradicija su samo neke od stvari koje ovoga puta pominjemo, uz izvinjenje ukoliko smo u ovom kratkom uvodu nešto bitno propustili. Naglasićemo i nemerljivi udeo folklornoj stravi u vidu našeg balkanskog protoslovenskog i nasleđa novijeg doba, kojeg je područje na kojem živimo puno i kojim se prokleto ponosimo.

Nekoliko je razloga zašto smo se odlučili da pokrenemo čitavu ediciju horor priča, uglavnom autora iz regiona (ostavljamo uvek otvorenu opciju da se priključi bilo ko, nevezano za geografsko boravište i poreklo).

Slojevitost narodnih predanja i nasleđa pomenutih sistema folklornih motiva je nedovoljno iskorišćena, a prepuna je htonskih momenata koji su u svom izvornom obliku jako bliski hororu. U tom smislu, želimo da ohrabrimo sve one koji se bave stvaranjem u okviru omiljenog žanra da kopaju još dublje po sopstvenoj, ili nekoj drugoj tradiciji, iza svih velova društvene konvencionalnosti modernog doba i iz koje se mogu izvući dragulji koje sasvim sigurno svet još nije video. Folklorna strava je autentična po mnogo čemu, budite inspirisani da zaronite u htonske dubine avetinja i anđama!

Još jedna bitna stvar koju želimo da napomenemo je potreba da se folklorni motivi obrade na moderan način i time pokaže neprekinuta nit svetskog nasleđa strave, koja itekako može da se ispolji i u modernom društvu.

Želimo da okupimo grupu autora svih doba, bez obzira na iskustvo u pisanju i da izvučemo najbolje iz njih i samim tim oživimo scenu. Folklorna strava je brend kojem je potrebno pažljivo negovanje i s kojim je sasvim sigurno moguće obogatiti scenu novim pričama, ali u kojem se i sami autori mogu fino izbrusiti.

Smatramo da je našoj horor sceni potrebno jasno žanrovsko usmerenje i grupisanje oko bar jednog stožera, koji bi bio logistički centar za dalju strategiju zaražavanja planete pričama strave.

PROPOZICIJE

Tema je sadržana u naslovu – AVETINJE I ANĐAME. Obe reči ove složenice treba shvatiti najšire moguće, a u pisanju suziti na momenat koji želite da nam predstavite. U tom smislu, pod AVETINJE I ANĐAME spada sve što vam može pasti na pamet, a da je inspirisano, bilo stvarnim, bilo izmišljenim događajima koji u sebi sadrže notu folklorne strave. Na vama je da priču ukalupite u horor žanr.

Sve vremenske linije i njihovo preplitanje su dozvoljene. Mešanje žanrova je dozvoljeno, dokle god je glavna nit – horor. Svaki podžanr horora se može koristiti na način koji autoru odgovara, nema ograničenja, s tim što treba naglasiti folklornu stravu kao glavnu idejnu i narativnu liniju. Kvalitet mora biti na prvom mestu i na taj deo će se najviše obraćati pažnja. U tom smislu, nekad je manje – više, ali ne obavezno.

Priča ne sme biti ranije objavljivana u bilo kom obliku, već mora svoju premijeru doživeti u okviru zbirke. Hoćemo najbolje od vas i hoćemo da budemo prvi koji će to sa vama ponuditi čitaocima.

1. Zbog tehničkih detalja, ograničićemo dužinu teksta na 15.000 reči, sa proredom 1. obostranim poravnanjem i fontom Times New Roman veličine 12, pa se time vodite.

2. Prihvatamo i ćirilicu i latinicu kao i sve jezike sa kojih nije potreban prevod na srpski, ali ne prihvatamo loše formatirane tekstove i šišanu latinicu (ščćž bez dijakritičkih znakova).

3. Učešćem prihvatate rad sa urednikom i da ukoliko u nekom trenutku rešite da povučete priču, ne možete koristiti uređenu/lekturisanu verziju. Dakle, rad sa urednikom podrazumeva da je vaša priča poslata u „drugoj ruci“, ili malo više od toga, ali da ste otvoreni za sugestije i promene. Razmislite dobro o ovoj stavci.

4. Uz priču priložite biografiju do stotinu reči.

5. Radove šaljite na mejl: konkurs@fantasticnivodic.com sa naznakom za Avetinje i anđame.

6. Konkurs traje do 30 jula 2021.

Kvalitet neka vam bude na prvom mestu, a ljigavi pipci Boga sveg ludila neka vam maze unutrašnjost umova kako bi vam inspiracija pržila ganglije za vreme stvaranja! Budite surovi, budite originalni i budite pravi apostoli autentične folklorne horor gnoze i groze!

 

Tim urednika AVKF


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *