Cezar 3 – Savršeno nesavršena igrica

Neke igre su naprosto savršeno nesavršene. I nikad ne zastarevaju.

Nema više takvih studija za igre kao što je bio Sierra Entertainment. Još 1992. godine objavili su igru Cezar i kroz još dve iteracije došli do savršenstva. Nastavili su da ih prave u raznim istorijskim predlošcima, sve do 2006. godine, „Faraon” (Pharaoh), naravno, u drevnom Egiptu, „Zevs” (Zeus) u mitskoj Grčkoj, te „Car: Uspon Srednjeg kraljevstva”, smeštena u Kini. Ali „Cezar 3”, sa preko dva miliona prodatih kopija i danas je fantastična igra koja odoleva vremenu.

Savršenstvo ove igre nije lako predočiti. Zabava i igranje jesu komplementarni, posebno kada se u tkivo igre verno utkaju i činjenice, ali i atmosfera koju donosi predložak. Igra „Cezar” po žanru je graditeljska simulacija. Sve građevine i njihov razvoj, svi izazovi zaista su preneseni onako kako je zapisano u istoriji. Brige koje će da muče igrača sasvim su iste one muke na kojima su bili graditelji drevnog Rima.

Igrač počinje na ledini, sa zadatkom da u Cezarovo ime izgradi grad. Zadatak je uvek precizan i ograničen. Nije neophodno da grad bude lep. Niti da bude veliki. Naročito nije MOGUĆE napraviti ga da bude savršen. Dovoljno je da postigne niz parametara, te da donosi novac i ispunjava Cezarove želje.

Na početku, na mapi se nalazi plodno tle, šume, planine, reka, te jedan put (koji vodi u Rim, razume se). Neophodno je raskrčiti zemljište, postaviti kuće, dograditi puteve, izgraditi farme, pokrenuti industriju, logističku podršku za trgovinu, dići hramove, administrativne zgrade, policiju i službu održavanja, dovesti vodu, ukrasiti grad, obezbediti školovanje, sazidati prostore za zabavu. Trik je u tome što gotovo svaka služba, bilo da se radi o pijaci koja snabdeva građane hranom ili o vodovodnoj instalaciji ima nekoliko različitih građevina koje pružaju svoje usluge određenog kvaliteta i u ograničenom dometu. Isprva, na primer, dovoljno je da kvart ima svoj bunar, ali kasnije će biti neophodno da se izgradi rezervoar, da se podigne fontana i akvadukti.

Srušila se zgrada, zapalio se kvart, razbojnici su zavladali, nema dovoljno radnika, Cezar traži danak u maslinovom ulju, varvari napadaju, zemljotres, poplava, sve su to muke na koje će ova igra da vas baci, isti oni problemi koji su kinjili i stare Rimljane. U tome je čar ove igre. Kao i već pomenuta nesavršenost.

Naime, i pored toga što već trideset godina milioni igrača pokušavaju da naprave savršen grad, on ne postoji. Nije predviđen po pravilima igre. Urbanizam je živa stvar, kao i sve živo ima svoje harmonične i disharmonične tokove, ima svoje metastaze i svoje ćorsokake evolutivnog razvoja. Divota ove igre je u tome što ona i ne zahteva da napravite savršenstvo, već grad koji će da živi i raste, grad koji će da opstane i odbrani se. Grad koji će da reši probleme svog rasta, kao i potrebe stanovnika, a i cara.

Za samo pet evra, možete da kupite ovu igru, bilo na platformi Steam ili GOG, ako ste ljubitelj simulacija, upravljačkih i graditeljskih, posredi je čist dragulj, nećete se pokajati. Neophodno je samo da se ne gadite 2D grafike i da vam je važniji duh izazova od potrebe da „pređete igricu”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI