Čitaonica maj 2021 – strana izdanja

Evo nas opet, još jedan mesec, još jedna čitaonica. Da li i vama svaki dan sve brže prolazi ili sam to samo ja izgubila pojam o prostoru i vremenu? Beše četvrtak danas? Hmm…

Elem, kao i sa svaki put, upoznajemo se sa novim knjigama koje su izašle prošlog meseca i sa kojima možemo da se družimo, ili da se izgubimo vreme.

Beskrajni sudovi – Akemi Davn Bovman

Mlada Nami Mijamoto je sigurna da njen život tek počinje. Ima super porodicu, završila srednju školu i upravo ide ka žurci gde je svi čekaju. Jedini problem? Na putu do tamo, Nami umre.

Kada se ona probudi, shvata da se nalazi u realm beskrajnosti, tamo gde svest ode nakon što napusti telo. Gde saznaje da je Ofelija, virtuelni asistant koji ljudi mnogo koriste, preuzela ovaj realm i postavila sebe za kraljicu je uzela ljude pod svoje i tretira ih kako oni nju tretiraju.
Ova interesantna knjiga je odlična za dobar vikend provod, kada ne izlazite iz kuće.

Svetlost ponoćnih zvezda – Rena Rosner

Duboko u mađarskoj šumi, sveta magija kralja Salomona živi u njegovim potomcima. Okupljajući se pod ponoćnim zvezdama, oni se mole, pevaju i čine mala čuda – i nijedno nije nadarenije od velikog rabina Isaka i njegove tri ćerke. Svako je blagoslovljen jedinstvenim talentom – bilo da je to nagovaranje biljaka da rastu ili predviđanje budućnosti čitanjem puta zvezda.

Kada se sudbonosna odluka da se pomogne autsajderu završi optužbom za vračanje, njihovo selo plamti vatrom. Rabin Isak i njegova porodica prinuđeni su da beže, da napuste magiju i nauče se novom načinu života.

Ovo je odličan spoj fantastike, istorije i Jevrejskog folklora, a pomalo i kao bajka.

Zatvorski iscelitelj – Linete Noni

Kiva Meridan je provela poslednjih deset godina boreći se za opstanak u najozloglašenijem zatvoru Zalindov, radeći kao zatvorski iscelitelj.

Kada je kraljica pobunjenika zarobljena, Kiva je postavljena da održava smrtno bolesnu ženu u životu dovoljno dugo da bi mogla da prođe sudsko iskušenje: niz elementarnih izazova protiv muka vazduha, vatre, vode i zemlje, dodeljen samo najopasnijim od kriminalaca. Igrom slučaja i namene, Kiva volontira da ode na iskušenja umesto nje, a uz sve to kroz prostorije zatvora kreće se neizlečiva kuga.

Veštice natopljene zlatom – Sinon Smart

Jedna od novih fantastičnih knjiga koja obećava je priča o dve žene. Iraja je provela život u ćeliji, ali svaki dan je približava slobodi – i osveti.
Džazmin je kraljičina ćerka, ali za razliku od svoje sestre pre nje, ona nema nameru da umre da ojača moć svoje majke.

Zaklete neprijateljice, ove dve veštice ulaze u nesigurni savez da bi uklonile međusobnu pretnju. Ali moć je opojna, osveta je krvava potraga i ništa nije sigurno – osim svega što će uložiti da pobede u ovoj igri.

Folklorn – Angela Mi Jung Hur

Saga o korejskom mitu, naučnom otkriću i trajnoj ljubavi koja veže čak i najrazorenije porodice, koja prkosi žanru i obuhvata kontinente. Elsa Park je fizičar čestica na vrhu svoje igre, smeštena u opservatoriji neutrina na Antarktiku, uverena da je dovoljno razdvojila svoje ambicije i porodične duhove od kojih je čitav život bežala. Ali nedugo zatim, njen imaginarni prijatelj iz detinjstva – bolno poznata, spektralna žena u snegu – konačno dolazi da je preuzme.

Mnogo godina pre, njena majka je upozorila da žene u porodici bile osuđene da ponove narativne živote svojih predaka iz korejskog mita i legendi. Ali pored toga, Elsu muče i problemi mentalnog zdravlja.

To je to i za ovu čitaonicu, nadam se da će te uživatu u nekoj pa se čitamo sledeći mesec.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *