Čitaonica, oktobar 2020.

Gde ste drugari, tatatirci? Čitate li štogod ili ste se samo posvetili zezanju? Ili je došlo vreme da se radi i uči, pa nema mesta za čitanje? Treba uvek naći vremena za čitanje. Dobro, nama u podrumu je relativno lako da ćitamo (jer šta bismo drugo i radili?), ali to ne znači da treba da odustanete od čitanja. Situacija se popravlja ovog meseca i biće više najava nego prethodnog meseca.

 

Sestre po metli – Teri Pračet

Koliko mi je drago što se ponovo štampaju stari Pračetovi naslovi, toliko mi je žao što neće napisati ništa novo. Eh…  Dakle, veštice…  Jedan od najboljih Pračetovih serijala….

Veštice po svojoj prirodi nisu sklone društvenom organizovanju i svakako nemaju svoje vođe. Baka Vedervaks je bila najuvaženija među vođama koje nisu imale. Ali čak je i ona otkrila da uplitanje u kraljevsku politiku krije mnogo više zavrzlama nego što su to tvrdili određeni dramski pisci. Ali ponekad se nekoj situaciji ne može odoleti… Baka Vedervaks će se udružiti sa još dve veštice, Nanom Og i Magrat Garlik, da bi ovaj malo verovatan savez pokušao da spase princa i vrati ga na tron Lenkra.

Izdavač – Laguna

 

Toto nindža-mačka, i kraljevska kob – Dermot O’Liri

Možda ovo nij ebaš klasična knjiga fantastike, ali mnogo mi je simpatično. Slepa, nindža mačka. Ako ovo nije fantastika, onda ne znam šta jeste…

Toto nije obična čupava cica-maca. Ona je gotovo sasvim slepa, pravi je NINDžA, a noću ide u neverovatne avanture sa svojim nestašnim bratom Silverom.

Želite li da im se pridružite u njihovoj prvoj velikoj avantura? Opasna kraljevska kobra je pobegla iz zoološkog vrta i Toto će morati da upotrebi sve svoje moći da je ulovi i vrati…

Izdavač – Laguna

 

 

Oshajmski točak – Mark Lorens

Treći roman trilogije Rat crvene kraljice

Od spasavanja svoje porodice Snorija ver Snagasona dele svi užasi pakla. Džalan Kendet kroz iste strahote mora da prođe zbog Lokijevog ključa. Taj ključ otvara sve brave, sva vrata, pa možda i ona koja Džalana vode do sreće u svetu živih.

A on ne očekuje mnogo, samo da mu se vrati svom pređašnjem životu punom vina, žena i kocke. Sudbina ipak ima drugačiji plan za njega. Oshajmski se točak okreće sve brže i preti da zdrobi svet. Džalan i Snori se suočavaju sa brojnim opasnostima, od vojske Mrtvog Kralja do mnogih ogledala Gospe Plave. Šta god da činiš, pre ili kasnije, Oshajmski točak uvek te povuče unazad, izbor je da ga pobediš ili umreš.

„Duhoviti dijalozi su u ravnoteži sa zastrašujućom atmosferom Lorensovog mračnog, uznemirujućeg sveta. Oduševiće vas koliko su likovi detaljno opisani, bilo dobri ili zli.“ RT Book Reviews

Izdavač – Laguna

 

 

Zvezde su moje odredište – Alfred Bester

Guli Fojl, mašinista treće klase, neobrazovan, bez posebnih veština i zasluga, bez preporuka i bez ambicija. Ovaj sterotipni „obični čovek” na kraju je svog životnog puta. Jedini preživeli u napadu na brod Nomad, Fojl pluta u međuplanetarnom bezdanu u olupini broda. Ali, kad se spasilački brod Vorga ogluši o njegov poziv za pomoć i ostavi ga da pluta,

Fojl će se izmeniti iz korena. Opsednut žeđi za osvetom, Guli Fojl će izdržati osamljenost i bespuće svemira i naći način da se dočepa Zemlje kako bi našao vlasnika i posadu Vorge. Međutim, dok bude sprovodio u delo svoju ubistvenu osvetu, Fojl će nabasati na tajnu nezamislivih razmera…

Izdavač – Čarobna knjiga

 

Nezavršene priče – Dž. R. R. Tolkin

Dok čekamo da se pojave još neke Tolkinove knjige, red je da se podsetimo i ove knjige. Kristofer Tolkin. je sakupio, objedinio i uredio kao neku vrstu vodiča za one koji žele da steknu dublji i detaljniji uvid u nastanak Tolkinovog izmaštanog univerzuma. Ima tu dopisanih i dopričanih priča čitaocima poznatih iz Hobita i Gospodara prstenova, kao i onih iz Tolkinovih posthumno objavljenih dela Silmarilion i Deca Hurinova, ali i onih ranije nepoznatih koje zaokružuju i dopunjuju hroniku Srednjeg sveta…

Prevod je usklađen sa ostalim izdanjima publikuma.

Izdavać – Publik Praktikum

Univerzum u nevolji – Petra Rapaić, N. P. Shonery

Za kraj predstavljam jednu neobičnu knjigu. Dvoje pisaca je odlučilo da napišu zajednički roman. Rezultat je pred vama.

Univerzum je bio miran sve dok se nije pojavio Mirko Pladunjala, pisac čija knjiga može da izazove imploziju svemira. Univerzum ne sedi skrštenih ruku, šalje ne jedan, već dva tima, ne bi li sprečio pojavljivanje Mirkove knjige.

U bespoštednoj trci sa vremenom, agenti se suočavaju političkim, gastronomskim i korporacijskim smicalicama, a lični problemi i nedoumice im nikako nisu od pomoći.

Hoće li ostati dovoljno peska u satu?

Izdavači, pisci, kritičari, čitaoci, čuvajte se, posle Mirka više ništa neće biti isto.

Knjiga za sada može da se kupi isključivo naručivanjem preko autora, ali se očekuje da će uskoro biti i na knjižarskim policama.

Izdavač – PrintArt

Nadam se da su vam zanimljive nabrojane knjige. Imate li favorite?

About Author