Merlin (2008-2012)

Ono što je Igra Prestola za današnje fanove epske fantastike bi sigurno bila još jedna serija, da joj je publicitet dao šansu da se probije. Za ljubitelje sigurne karte kada su u pitanju avanture, tu je Merlin, serijal od pet sezona čiste magije.

Po ugledu na legendu o kralju Arturu, sa apsolutnom dominacijom mašte i fantazije, Merlin, kao običan dečak u tinejdžerskom dobu biva suočen sa otkrićem izvesne količine moći , magije koja mu je pripala po rođenju. Ne bi li ga majka sačuvala od nevolje, šalje ga u Kamelot, vidaru Gajusu. No, Kamelot je poslednje mesto na kom bi Merlin smeo biti. Pod vođstvom okrutnog kralja Utera Pendregona, ovo kraljevstvo osuđeno je na strah i nemilost za svakoga ko bi u njemu koristio magiju. Ona je bila zabranjena i donosila bi svakome ko ju je koristio, kaznu smrću.

Ali nisu svi čarobnjaci loši niti je magija sama po sebi zlo. Merlinu predstoji teška borba, u senci, pre svega da bi opstao sa svojim moćima a onda i neprimećeno koristio iste za spašavanje kraljevstva koje je, baš zbog zakona koji je uveden, pod stalnom pretnjom crne magije i neprijatelja Kamelota.

Merlin je britanska fantastična serija koja se počela snimati 2008. godine, a u glavnim ulogama su Colin Morgan kao Merlin i Bradley James kao princ Artur Pendregon koji u četvrtoj sezoni postaje kralj.

No, kako je svaka sezona potpuno nova avantura koja suočava ljudske i nadljudske moći sa čovekovim sopstvenima istinama, intrigama i izdajama, tako potpuno novim zaokretima ostavlja fanovima prostora za mnoge pretpostavke .

Uz Artura i Merlina tu su i Ginevra, sluškinja na dvoru i Morgana kao štićenica kralja Utera Pendragona. Merlin se suočava sa nizom prepreka kako bi prevazišao prevashodno svoj ponos i poniznu ulogu koja mu je data kao slugi na dvoru, koja neprekidno mora biti uz princa Artura  i slušati njegovo gunđanje i hvalisanje. Nemoćan da se pokaže u pravom svetlu, Merlin ostaje pri svojoj tajnoj ulozi skromnog i poslušnog prijatelja svome budućem kralju, kome nebrojeno puta spašava život, opet u senci, lišen pohvala, priznanja a vrlo često i zahvalnosti.

No uprkos tome, veličina Merlinovog srca jeste u činjenici da on princu Arturu postaje istinski prijatelj.

Ali da li će sve  ići glatko kao što izgleda? Šta se dešava kada princeza Morgana počne shvatati veličinu njene uloge na dvoru kao i dobro čuvanu tajnu Utera Pendragona o njenom poreklu?

Da li će Artur uspeti da obuzda svoju naklonost ka Ginevri koja nikada ne bi smela postati njegova supruga, kao jedna sluškinja koja ne dolikuje kraljevskoj tituli?

I kakvu ulogu u celoj bajkovitoj priči odigrava veliki Zmaj?

Ne bih smela biti pristrasna i reći da postoji više glavnih likova koji tumače različite uloge i staju na dve apsolutno suprotne a ponekad i vrlo udružene strane. Ostaje na gledaocima da otkriju zašto je to tako.

Prva sezona emitovana 2008. godine nam približava glavne likove, a istovremeno Merlin dolazi u Kamelot, ka Gajusu, tadašnjem vidaru a nekadašnjem čarobnjaku.. Merlin mora sakriti svoj identitet i ugroziti život da bi spasio Artura i Kamelot te dobija svog saveznika ili možda i neprijatelja u vidu velikog Zmaja.

Na dvoru se odigrava i tajna ali neizmerna ljubavna priča Gvenevir i Artura dok princeza Morgana  počinje da otkriva ne samo tajne dvora već i onoga što bi ona sama mogla da postane.

No, kao i svaka prava epska avantura, i ova serija je začinjena sklapanjem saveza u borbi protiv zla i crne magije ali i sve većom snagom neprijatelja koji pokušava da iskuša i pokida veze lojalnosti, ljubavi i prijateljstva.

Ono što mogu da ostavim kao zaključak je da kraj pete sezone a ujedno i kraj ovog serijala, zatvara eksplozija emocija i fantastičnih obrta i raspleta koji će svakom gledaocu zasigurno izmeniti način na koji shvataju i posmatraju svet.

Pomenuću Džulijana Džonsa,Džulijana Marfija, Džonija Kapsa,  i Džejka Mičija kao svojevrstan sklop scenarista, udruženih da ovo remek delo avanture u fantastici bude oblikovane bez trunke predviđenih i bespotrebnih momenata.

Posebno priznanje za fantastičnog naratora i pozajmljeni glas velikom Zmaju, odajem Džonu Hrtu koji je svojim dostojanstvenim nastupom, dikcijom kakva dolikuje velikanu i veličini njegove uloge i svojim mudrim porukama, potpuno oplemenio i nadahnuo gledaoce za neosporno uzbuđenje koje se prožima kroz čitave serijale.

A , ono što će gledaoci prvo zapaziti biće bogato komponovana muzika Rob Lejna i Rohana Stivensona . I za kraj, aplauz pre spuštanja zavese, izvršnim producentima Džuli Gardner i Bethan Džons bez kojih magija ove priče  ne bi osvajala u punom sjaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *