DCeased – Mrtve duše

ŽANR: naučna fantastika/superheroji
ORIGINALNI NAZIV: DCEASED: A good day to die
IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga
SCENARISTA: Tom Tejlor
CRTAČI: Trevor Hersajn i Stefano Gaudijano
ZEMLJA: SAD
GODINA IZDAVANJA: 2020.
OCENA: 8

 

 

Kao što smo već rekli u ediciji DC GOLD hot! nam stižu aktuelni naslovi, praktično sa štamparske trake u SAD. Možda je i to razlog što je tema stripa toliko aktuelna. Ako niste znali, ni superheroji nisu imuni na viruse, hm, verovatno zato što nemaju srpsku rakiju. Šta da se radi, nisu znali da nam traže i to ih je koštalo, kud i kamo više nego Evropu epidemija korona pošasti, a kad smo već kod tog zla…

Virus (lat. otrov) je infektivni agens koji se množi unutar živih ćelija i organizama. Mogu da inficiraju sve, od životinja i biljki do mikroorganizama. Vidljivi su jedino pomoću mikroskopa. Ima ih veliki broj vrsta, a razlikuju se po veličini, strukturi i drugim osobinama. Izgrađeni od dve komponente, jedna je DNK a druga je omotač proteinskog sastava. Nije utvrđeno da li je svaki virus živi organizam ili samo neživa materija koja prelazi na živu. Množe se i mogu se gajiti samo na živim ćelijama. Često su uzrok infektivnih bolesti i neprestano su prisutni kao stalna pretnja po zdravlje. Jedan je čak otkriven u laboratoriji, „Dobrava“ u Beogradu, poznat kao mišja groznica. Najsmrtonosniji do danas su kuga, ebola, HIV… i ovih dana, korona. Da napomenem, džaba vam antibiotici, delotvorne su samo protivvirusne vakcine.

Tom Tejlor – nagrađivani pozorišni scenarista i autor crtanog filma Bezdan. Takođe, radio na stripovima Mutanti, Ajron Men, Zvezdani ratovi, Primer, Betmen i Nepravda.

Trevor Hersajn – crtao karte za dve najpoznatije epsko fantastične društvene igre. Radio na stripovima Kapetan Amerika, Mutanti, Sudija Dred, Kapetan Britanija i Crni Panter.

Stefano Gaudijano – kao crtač se pojavljuje u stripovima Betmen, Gotam central i Okružen mrtvim.

Pripovest počinje velikim trijumfom Lige pravde, ali nešto… nešto je zaostalo… Ta nevidljiva tvar će uspeti ono što mnogi silnici nisu. Sukobiće nesukobive i spojiti nespojive. U tom trenutku, postaje jasnija ona čuvena rečenica da velika moć nosi i veliku odgovornost… i opasnost. Jer agonija koja je snašla naše heroje postavlja stvari u tu ravan da su oni i nada i kraj. Posledično, jedan kraj znači drugi početak, i tako biva i ovde, iako je cena koju su platili čini se prevelika. Svakako nećemo ni saznati mnogo toga u ovom tomu, nešto se moralo ostaviti i za drugi.

Volim krosovere, jer mogu dobiti bolji uvid u odnose više junaka. Volim DC univerzum, jer je tako mračan i realističan na trenutke, bez obzira što su heroji u rangu bogova po obimu moći. A ovo je krosover iz glavnog narativnog toka DC univerzuma, tako da nije moglo da mi se ne dopadne. A pritom je pripovest apsolutni mrak, ni zrak svetla se nije pribio kroz tu tminu. Što je još bolje, sve to je apsolutno uverljivo izvedeno. Ipak, dozvoliću sebi da budem malo nedosledan, likovi u nekim momentima imaju neuverljive, odnosno, nerealne pre svega postupke, potom i reakcije. No, to nije ono što mi toliko smeta, više mi smeta ubrzanost radnje, jer praktično od prvog kaiša smo u petoj brzini. I naravno, apsolutno mi ide na živce cenzura, kakve bre jebene zvezdice kad je psovka, a sasvim je u redu da deca vide rasporene utrobe, ali ’jebeno sranje’ nedaobog da pročitaju. Taj detalj će samo razbesneti svakog odraslog ljubitelja stripa. Krajni utisak, ipak, ostaje veoma povoljan, i mogu da kažem da sam na koncu zadovoljan. Uskoro se čitamo opet, jer stižu novi ’jebeno dobri’ stripovi koje smo najavili, a neke od njih ću biti u prilici da vam prikažem. Poručio bih vam za kraj: nosite maske i perite ruke sapunom (možda ja treba to da uradim sa jezikom) i jasno, po rakiju čim progledate, neće nas snaći sudba heroja ove priče. Aj’ uzdravlje!