Dere-tipovi likova u animeima

Svako ko je ikada uplovio u magični svet anima i mangi, došao je u kontakt i sa specifičnom terminologijom koja oslikava opšte karakteristike likova, žanr kom anima pripada, ili nešto više od toga. Naročito je zanimljivo to što svaku animu prati po nekoliko klasičnih struktura ličnosti koje su dobile i svoje nazive. Tako, uzevši da dere predstavlja skraćenicu od japanske reči deredere koja označava  zaljubljenost, dolazimo do toga da ovaj prefiks u kombinaciji sa drugim delom reči pretežno opisuje način na koji osoba ispoljava svoje romantično ponašanje. Imajući u vidu da anime, kao i drugi oblici umetnosti, često podležu grehu klišeiziranja svojih likova, jasno je da i dere-tipovi spadaju u njih. Kvalitetan lik će retko moći da se u potpunosti smesti u krute okvire ovog fan-made sistema. Bez obzira na to, mnogi od njih nam pružaju fantastičan izvor zabave. Dere tipova ima preko 20, a mi ćemo se u ovom tekstu fokusirati na četiri glavna i najčešća tipa.

 

Cundere

 

Cundere likove karakteriše ponašanje zaljubljene osobe koja je previše ponosita da bi to priznala. Ovi likovi se ponašaju odbojno i mrzovoljno prema svojoj simpatiji, maskirajući tako sopstvene emocije kojih se stide, i čine sve da se ne razotkriju. Međutim, iako je njihovo standardno ponašanje osorno, drsko i omalovažavajuće, ukoliko se njihova simpatija nađe u opasnosti, biće u stanju da unište ceo svet da bi je spasili, istovremeno je nazivajući budalom. Cundere su svesni sopstvenih emocija, ali se trude da ih potisnu, sakriju i eventualno ugase. To im, naravno, ne polazi za rukom, te često upadaju u komične, eksplozivne situacije sa svojom „omraženom” simpatijom.

Neki od čuvenih Cundere likova:

Kagura (Gintama) / Đotaro (Đođove bizarne avanture) / Urju Išida (Bleach)

 

Kuudere

 

Kudere likovi imaju hladnu, ciničnu spoljašnnost, na izgled bez emocija, staloženi su i promišljeni i spadaju medju one kojima se ostali obraćaju za pomoć kada izbije kriza, upravo zbog svoje sposobnosti da gotovo uvek ostanu „hladne glave”. Ali untrašnji svet Kudere likova je zapravo veoma bogat emocijama, i generalno im je veoma stalo do drugih i njihove dobrobiti. Za razliku od Cundere-a, Kudere ne kriju svoja osećanja, već imaju problem da ih iskažu. Najčešće ostaju zarobljeni u svom unutrašnjem svetu, bez mogućnosti da drugima pruže toplinu ili pokažu ljubav.

Neki od čuvenih Kuudere likova:

Juki Nagato (Melanholija Haruhi Suzumija) / Pikolo (Zmajeva kugla) / Ani Leonhart (AOT)

 

Dandere

 

Dandere likovi su zapravo osobe koje su stidljive. Za razliku od Kuudere koji su autentično introvertni, Dandere su ćutljivi upravo zbog svoje povučenosti, dok uz osobe koje im ulivaju poverenje postaju opušteni, otvoreni i pričljivi. Dandere likovi biraju da ostanu tihi čak i kada žele da nešto kažu, iz straha da će zabrljati. Potrebno im je dosta vremena da se opuste i otvore. Često su prikazani kao stidljivi „knjiški moljci” sa velikim naočarima i svedenom spoljašnjošću.

Neki od čuvenih Dandere likova:

Hinata Hjuga( Naruto) / Rikka Takanaši (Chūnibyō Demo Koi ga Shitai!) / Crona (Soul Eater)

 

Jandere

 

Ne postoji dere tip koji se lakše opaža od jandere likova. Jandere su tradicionalno veoma kontroverzne ličnosti koje karakteriše opsednutost određenom osobom, najčešće ljubavnog tipa. Opsednutost se razvija stabilnom spiralom koja počinje proganjanjem i otvorenim udvaranjem, a kulminira u otmicu i ponekad, paradoksalno, u ubistvo objekta sopstvene opsesije. Jandere, poput pravih psihopata, veoma dobro razumeju društvene norme i pravila ponašanja, ali nemaju empatiju. Jedini motivi koji ih pokreću jesu samoodržanje i postizanje cilja, odnosno, potpuna kontrola svog objekta opsesije. Iz tog razloga, postupci Jandere likova nas najčešće šokiraju, a njihova objašnjenja sopstvenog gledišta su u kontrastu sa normalnim ljudskim rezonovanjem. Jandere ne prezaju ni od čega na putu do svog cilja, a društvene norme i zakone posmatraju kao prepreke koje je potrebno pažljivo i planski zaobići. Zanimljivo je da su u svetu anima Jandere likovi najčešće-devojke. Uglavnom su prikazane kao standardne, vesele i druželjubive osobe sa dugačkom roze kosom. Ali fasada njihove „standardnosti” često već nakon prve epizode počinje da se urušava i ustupa mesto njihovoj izopačenosti.

Neki od čuvenih Jandere likova:

Đuno Gasai ( Dnevnik budućnosti) / Sato ( Happy sugar life) / Lusi ( Elfen Lied)

 

Nije nepoznanica da se neki od ovih likova često mogu svrstati u više dere– tipova istovremeno. Upravo sama ograničenost ovog tipiziranja u animama dovodi do toga da se realistični i veoma kvalitetno izgrađeni likovi ne mogu ovako sortirati. Kao i u stvarnom životu, pojedinačna ličnost može pomoću raznih psiholoških testova istovremeno biti svrstana u više „tipova” istovremeno, a da ih ni jedan u potpunosti ne opisuje. U ovom tekstu pomenuti su likovi koji dominantno ispoljavaju karakteristike jednog ili drugog dere- tipa, što ne znači da oni nemaju i neke karakteristike ostalih.

I za kraj, pitanje: Koji je vaš omiljeni dere-tip?

About Author