Fabruarska čitaonica: SPECIJAL

Počeo je februar (za kog stručnjaci kažu da je najdepresivniji mesec). Praznici su prošli (osim Nove godine made in China i onog famoznog Dana zaljubljenih), proleće je još daleko, istrošili ste se za poklone…

Ali, bez panike! Jer vreme je za novu i nezaboravnu Čitaonicu.

Vežite se i spremite za plovidbu fantastičnom galaksijom – mesta za Autostopere uvek ima.

Oh, da… Umalo da zaboravim.

Ovog puta ćemo napraviti izuzetak i predstaviti vam knjige iz naše domaće, AVKF radinosti – od prve do poslednje izdate.
Dakle, vežite se, čeka nas brza vožnja kroz AVKF sazvežđe fantastične galaksije!

Mirnes Alispahić ,,Niz paukovu nit’’

 

 

,,Niz paukovu nit’’ je prva knjiga koju smo izdali. I to kakva knjiga! Mirnes Alispahić nam je doneo intrigantan naslov u kome se slobodno mešaju psihološko i mistično, moderno i drevno. Glavni junak romana, bostonski Irac, Šon, u potrazi za iskupljenjem upašće u teško razmrsivu mrežu – a da li će se iz nje ispetljati saznaćete u ovom romanu.

Nažalost, svi raspoloživi primerci su podeljeni bibliotekama, ali ako želite svoj besplatni primerak u elektronskoj formi možete se obratiti Udruženju putem mejla.

Fantastični vodič ,,Tanka linija fantastičnog’’

 

Prvi broj časopisa AVKF, usmerenog na fantastičnu književnost u najširem smislu, ima temu „Tanka linija fantastičnog“ i donosi 23 članka (20 autora) iz različitih oblasti i 18 autorskih priča. Autori širom regiona (i filipinska autorka Kristin Ong Muslim ) dali su svoj doprinos – ljubitelji svih žanrova i podžanrova fantastike biće zadovoljni. Bilo da volite folklornu, hrišćansku, alegorijsku fantastiku, sf ili horor… ovaj broj Fantastičnog vodiča se mora naći u vašim rukama.

,,Pukovniče, stoj!“ Mira Satarić

 

Autorka Mira Satarić, donosi nam uzbudljiv roman u kojem se nasleđe noar filmova i detektivskih romana dvadesetog veka (ako vam je Bogart prva asocijacija – niste pogrešili!) vešto meša sa antiutopijom. Glavni junak, Pukovnik, prinuđen je da se snalazi i preživljava u svetu gde vladaju farmaceutske korporacije (zvuči poznato?) i gde je sve na prodaju – pa i čovek. U vremenu kada je svaka vrednost prevredovana i gde se čini da nema nade, jedan čovek kreće u pohod protiv čitavog sveta. No, hoće li Pukovnik uspeti da spase svet u kojem je sloboda najskuplja roba i ima li uopšte nade saznaćete među koricama ove knjige.

,,Mesečev ratnik’’ Stefan Mijatović

 

Autor prvog romana u ediciji „Zov heroja“ je mladi pisac i doktor Stefan Mijatović (Stefan se na ovaj način pridružio bratstvu lekara – pisaca, kao što su Čehov, Bulgakov i Mom). ,,Mesečev ratnik’’ je roman o izmišljenom svetu, toliko bliskom našem i o epskom junaku koji toliko liči na nekog od nas. Kroz fantastičnu priču o Egzildu, Mesečevom ratniku, Mijatović pripoveda o užasima rata i sudbini pojedinca uvučenog, van svoje volje i htenja u vrtlog istorije koja za njega nema milosti. Na kocki je sve – i u pitanje se dovodi sve – a najgoru borbu glavni junak povešće sam sa sobom.

,,Ukradeni bog’’, Nemanja D. Pavlović

 

Druga knjiga edicije ,,Zov heroja’’, donosi nam roman koji je fantastičan u najboljom smilsu te reči. Epsko i lirsko se slobodno prepliću u priči koja na momente podseća na bajku a na momente na san. Autor je svoju priču o Euronu pisao sporo, gradeći strpljivo svet koji ne podseća na bilo šta što je napisano u srpskoj knjićevnosti. Ako volite štivo koje izlazi iz okvira žanra onda je ,,Ukradeni bog“ baš za vas.

,,Knjiga odraza’’, Miloš Mihailović

 

 

,,Knjigu odraza’’, mladog pisca Miloša Mihailovića, pomera granice srpske fantastike. Zbirku čini dvanaest povezanih priča u kojima se spajaju fantastika, horor i oniričke vizije dostojne nekog od velikih sanjara i umetnika. Autor nas vodi u strmoglav put u svetove za koje smo verovali da mogu postojati samo u ružnom snu u kojima se san i ludilo dotiču i prožimaju.

,,Dronstad – Karantin’’, Nenad Jevtić

 

Pripovedač – veteran, Nenad Jevtić, donosi nam je beskompromisan roman, u kojem bez ikakvih ograničenja odlazi u duboko u svojem seciranju ljudske okrutnosti. Glavni junak, ograničen zidovima karantina, pokušava da sačuva zrno ljudskosti u sveopštem mraku ljudskog ludila i zla.

Dronstad je roman o ratu ali više od svega kritika rata i agresivnosti, koji gutaju pojedinca.

Vožnja je završena. Nadamo se da ste uživali. Čuvajte se, pa se čitamo u martu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *