Dr Sleep – Stiven King

DR SLEEPOvo je 61. objavljena Kingova knjiga i njegov jubilarni 50. roman. Ova knjiga je nastavak Isijavanja, na koji se čekalo 36 godina. Stiven King je kralj horora, čiji se romani smatraju klasicima ovog žanra. Njegova dela su prodata u 350 miliona primeraka, prevođena su na
mnoge jezike i adaptirana su u stripove, pozorišna dela, a mnoga su i ekranizovana (bolje da nisu).

Roman Dr Sleep nastavlja da prati životnu priču dečaka sa posebnim moćima, Denija Torensa, nekoliko godina posle zadnjih događaja iz knjige Isijavanje. Denija i dalje proganjaju duhovi iz hotela “Vidikovac”. Na svu sreću sa njim je i dalje njegov mentor, Dik Holoran, koji ga uči kako da blokira duhove u svom umu, ali mu zauzvrat traži da obeća, da će jednoga dana i on nekome, ko ima sposobnost “isijavanja”, kao i njih dvojica, biti mentor. Posle vremenskog skoka od nekoliko decenija, vidimo da je Deni na životnoj stranputici. Pod teretom svog neobičnog dara, krenuo je očevim stopama – ali ne za karijerom pisca, već za alkoholom.

Kada ubrzo shvati da je dotakao dno, Deni odlučuje da je vreme za promene. Svoj mir nalazi u malom gradu u Nju Hempširu, gde počinje da posećuje sastanke lokalnih Anonimnih Alkoholičara. Ubrzo nalazi posao kao bolničar u staračkom domu, gde zarađuje nadimak Dr Sleep, zahvaljući svojoj neobičnoj sposobnosti, pomoću koje umirućim pacijentima olakšava patnju i bol. Taman se polako privikava na novi način života, kada počinje da “hvata signale” devojčice po imenu  Abra Stoun. Ona je već navikla na “čudan radio u svojoj glavi” koji prima vesti o dalekim katastrofama – od događaja 9.11.2001. godine koji su potresli Ameriku, a kada je ona bila još beba, do aktuelne otmice i ubistva dečaka u drugom delu države. Vremenom, ona će takođe osetiti prisustvo Dr Sleep-a i formirati vezu sa njim.

U međuvremenu, autoputevima i magistralama Amerike, u svojim kamp vozilima krstari grupa “Pravi čvor”. Iza naizgled stereotipnih ljubitelja kamp vozila i takvog načina putovanja, “penzionera i veselih starijih ljudi sa svojim golf kačketima i štitnicima od sunca”, se krije grupa paranormalnih bića koja su u stalnoj potrazi za decom koja imaju dar isijavanja.Oni se hrane “parom” ,životnom snagom koju ova deca ispuštaju dok ih muče do smrti, koja im omogućava da produže život.  pušteni jer su polako mučeni do smrti . Istina čvor treba da pare da ostanemo zauvek mladi. Kako oni žele da se domognu i “pare” Abre Stoun, u čiju će odbranu stati Deni, čitalac će biti svedok epske borbe između zla i nevinosti, sa neizvesnim ishodom.

Ova knjiga je razočarenje i jedan od najgorih romana svakako smo očekivali mnogo više od prostog nastavka. “kralj” je izgradio ceo novi roman, koji ne zahteva čitanje njegovog prethodnika, a bazira se na njemu i iskreni budimo samo njegova slava ga nosi. Za razliku od svog prethodnika i možda onoga što su fanovi očekivali, ovaj roman ne obiluje momentima od kojih se ledi krv u žilama, već  nam donosi epsku borbu dobra i zla između atipičnih likova. Iako je u odnosu na Kingove klaskike ovaj roman nešto poput “pucanja čorcima”, on je i dalje nemilosrdan i kada vas jednom zgrabi, neće popustiti do poslednje strane, ali nedostaje mu onaj tanani osečaj straha i strepnje od sledeće stranice. Siguran sam da će ovaj roman biti upamćen kao puki nastavak kultnog dela, ali da će već idući biti izuzetno horor delo Stivena Kinga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *